Drinki z Rumem Zombie - Przepis na Drink

Zombie – Przepis na Drink

Dzisiejszy drink o wymownej nazwie Zombie doskonale sprawdzi się zarówno jako remedium na straszną pogodę jak i na domówkę z okazji Halloween – na bank postawi Was na nogi! Nie ma co się przejmować tym co się dzieje za oknem, lepiej się bawić i poznawać nowe przepisy 🙂 Swoją drogą, jeśli wybierasz się na imprezę przebieraną, a nie masz pomysłu na strój może warto po prostu wziąć ze sobą składniki na straszny drink na Halloween? 😉

Zombie – Przepis na Drink

  • 20 ml jasnego rumu
  • 20 ml ciemnego rumu
  • 20 ml puree z jagód
  • 30 ml soku ananasowego
  • 30 ml soku z limonki
  • do dekoracji: świeża mięta i plasterek jabłka

oraz

  • wysoka szklanka lub kieliszek na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia szklanki
  • kruszony lód
  • sitko barmańskie
  • wyciskarka do cytrusów
  • sitko barmańskie

Sposób przygotowania:
1. Schłódź szklankę wypełniając ją kostkami lodu lub wstawiając do zamrażarki.
2. Do szklanicy wlej 20 ml jasnego rumu, 20 ml starzonego rumu, 20 ml puree jagodowego i 30 ml soku anansowego.
3. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Przelej sok do szklanicy.
4. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
5. Wyjmij szklankę na drinka z zamrażarki (lub opróżnij ją z lodu) i uzupełnij kruszonym lodem.
6. Odcedź zawartość szejkera do szklanki, uzupełnij wierzch kruszonym lodem.
7. Udekoruj drinka świeżą miętą i plasterkiem jabłka.
8. Dla chętnych ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ: na talerzyku połóż kostkę cukru i zalej ją chlustem śliwowicy. Podpal kostkę najlepiej używając do tego palnika ręcznego. Po chwili  za pomocą szczypiec umieść kostkę na wierzchu drinka.
9. Smacznego! Twój Zombie drink jest gotowy!

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...