Artykuły Zioła w drinkach

Zioła w drinkach

Łączenie potraw i wina ma długą historię. Jest nawet pogląd stawiający dobrze dobrane wino na równi z solą i pieprzem. Dopasowywanie koktajli do potraw jest za to sprawą świeżą, ale znajdującą co raz większe grono zwolenników. 

Użycie tych samych składników w potrawie i towarzyszącemu mu koktajlowi gwarantuje spójność i harmonię. Zioła i przyprawy są najlepszym takim łącznikiem gdyż w odróżnieniu do likierów i syropów nie są słodkie. Ta zaleta daje nam możliwość wszechstronnego ich wykorzystania zarówno w kompozycjach serwowanych przed, jak i po posiłku.

Lato rozkwita za oknem. Jest to więc najlepsza pora by pobawić się w kreowanie lekkich, ziołowych koktajli. Od dawna wykorzystywane są przez barmanów mięta, rozmaryn czy bazylia. Ostatnio dołączyły do nich tymianek, szałwia, lubczyk i majeranek. Coraz łatwiej dostępne są zioła w różnych odmianach. Poza miętą pieprzową używaną do Mojito, spotkać można bardzo owocowe w aromacie mięty jabłkową i ananasową. Jeżeli komuś uda się natrafić na miętę czekoladową, to świetnie sprawdza się w koktajlach bazujących na ciemnych alkoholach czyli whisky, rumie i brandy.

Bazylia w wersji klasycznej występuje w wielu koktajlach. Pod uwagę należy wziąć również i jej odmiany. Tajska z silnym aromatem lukrecji nada się do koktajli z owocami egzotycznymi, bazujących na rumie. Cytrynowa jest nie zastąpiona w orzeźwiających koktajlach na ginie, a cynamonowa dobrze sprawdzi się w kompozycjach z ciemnymi alkoholami. Tymianek po za wersją ogrodowa najczęściej spotykaną, występuje również w wersji cytrynowej idealnej do dekoracji odświeżających koktajli owocowych. Wartą uwagi jest też szałwia najlepiej w wersji ananasowej w której łączy swoje klasyczne, trochę ziemiste aromaty z owocową świeżością.

Pole do popisu jest szerokie, kreujmy nowe przepisy lub bawmy się sprawdzonymi koktajlami Mint Julep czy smakowych wariacjach Mojito.

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

9,303FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...