Artykuły Za zwycięstwo!

Za zwycięstwo!

Zazwyczaj, gdy świętujemy urodziny, raczymy się wódeczką i przeróżnymi zakąskami. Co bardziej wymagający decydują się kupić z tej okazji szampana. Jednak gdyby przyszło nam celebrować rocznicę urodzin będąc na wojnie najprawdopodobniej pilibyśmy coś innego.

Królewski regiment

Mało się u nas mówi o udziale Kanady w II Wojnie Światowej. Tymczasem kraj ten walczył po stronie aliantów i pomógł wyzwalać Europę. Kanadyjczycy walczyli nawet ramię w ramię z polskimi żołnierzami. W 1942 podczas akcji desantowej we Francji polski niszczyciel ORP “ŚLĄZAK” uratował z opresji 20 żołnierzy Królewskiego Regimentu Kanady. Dzięki akcji Polaków, kanadyjska jednostka, która podczas desantu poniosła bardzo ciężkie straty, przetrwała i zachowała ciągłość.

Słoneczna Italia

Kanadyjscy wojskowi, choć dzielni, byli jednak nieco mało kreatywni jeśli chodzi o wymyślanie nazw swych jednostek. Inna Kanadyjska formacja, która brała udział w II wojnie nazywała się Królewski Regiment Kanadyjski. Jednostka ta nie uczestniczyła we wspomnianym desancie. Walczyła ona na innym odcinku frontu – w słonecznej Italii. Niewielka różnica w nazwie, a wielka różnica w historii. Królewski Regiment Kanadyjski walczył m. in. z Niemcami o Ortonę – włoską miejscowość mieszczącą się nad Adriatykiem. Dwa dni po wyjątkowo krwawej potyczce, będącej częścią walk o wspomniane miasteczko, kanadyjska formacja obchodziła swoje sześćdziesiąte urodziny. Pomimo ciężkich strat odniesionych w wyniku starć z Niemcami dowództwo Królewskiego Regimentu zdecydowało się uczcić okrągłą rocznicę.

Ortona

Urodziny regimentu i urodziny cywilów mają przynajmniej jedną cechę wspólną. Są zakrapiane. Kanadyjscy dowódcy zezwolili swoim żołnierzom napić się z okazji urodzin swojej jednostki. Podczas celebracji raczono się jednym rodzajem drinka. Koktajl ten do historii przeszedł pod nazwą Ortona:

30 ml ciemnego rumu
30 ml wody
1 łyżeczka brązowego cukru

Dla kurażu

Prosty żołnierski przepis nawiązywał do brytyjskich i kanadyjskich tradycji wojskowych. W służbie Jej Królewskiej Mości pito czasem „odrobinę” rumu przed samą walką. Kanadyjczycy ochoczo przejęli ten element wojskowego drylu od swoich wyspiarskich kolegów. W Kandyjskiej armii „odrobina” była zazwyczaj klasyczną pięćdziesiątką. Najczęściej podawano ją zmieszaną z wodą w proporcji jeden do jednego. Czysty rum dawano żołnierzom jedynie po wyjątkowo ciężkim dniu. Otrzymywali go również ranni.

Z kubka

Wiadomo, że żołnierze z Królewskiego Regimentu podczas urodzin swojej formacji pili Ortony z białych porcelanowych kubków. Naczynia owe znaleźli w częściowo zniszczonym gospodarstwie znajdującym się w pobliżu pola bitwy. Nie zachowały się jednak informacje odnośnie tego, jakiego rumu użyli Kanadyjscy mundurowi. Współcześnie można z powodzeniem posłużyć się butelkowanym w Kanadzie Newfoundland Screech. Ten 3 letni rum nie jest szczególnie wykwintnym alkoholem. Ma wyrazisty, niemalże ostry smak i szybko trafia do żył. Jest spore prawdopodobieństwo, że Kanadyjczycy pod Ortoną dysponowali czymś o podobnym charakterze.

Pokojowa temperatura

Na uwagę zasługuje fakt, że w przepisie na Ortonę nie figuruje lód. Nie jest to żadne przeoczenie. W 1943 roku zdobycie lodu na froncie było w zasadzie niemożliwością. Dlatego też drink o nazwie Ortona należy pić w temperaturze pokojowej, tak jak pili go wojskowi walczący o nadadriatycką miejscowość.

Często się zdarza, że nieskomplikowane rzeczy sprawiają wiele radości. Przepis na Ortonę może razić swoją prostotą, jednak drink ten jest całkiem smakowity. Warto pamiętać o drinku nazywającym się tak samo jak włoskie miasteczko, o które toczono bój w 1943 roku.

Arek Faruk
Arek Faruk
Barman z wieloletnim doświadczeniem. W wolnym czasie lubi pisać, nie tylko o alkoholach, ale o nich najprzyjemniej się pisze.

Obserwuj nas:

8,739FaniLubię
7,143ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...