Artykuły Z limonką, nie cytryną

Z limonką, nie cytryną

Przypuszczalnie najbardziej rozpoznawanym filmowym koktajlem na świecie jest Martini, wstrząśnięte niezmieszane, które regularnie i ze smakiem popijał James Bond. Ciekawe, czy podobny efekt udałoby się uzyskać, gdyby nie zmieniono w ostatniej poprawce do przygód agenta 007, oryginalnie planowanego ginu z tonikiem na, teraz już kultowe ,Martini … 

Ian Flaming, autor sagi o Jamesie Bondzie, sukces literacki w dużym stopniu zawdzięcza temu, że przez kilka lat pracował w brytyjskim wywiadzie i dogłębnie poznał świat tajnych agentów. W przeddzień wybuchu II wojny światowej został mianowany adiutantem Admirała Johna Henry’ego Godfreya pełniącego funkcję szefa wywiadu marynarki. W służbie tej przede wszystkim zasłynął, jako twórca niezrealizowanej operacji „Ruthless”, której celem było wykradnięcie niemieckiej maszyny szyfrującej „Enigmy”.

Mimo iż drogi Admirała i adiutanta wkrótce się rozeszły, pozostawali oni w ciągłym, dobrym kontakcie. Admirał Godfrey objął stanowisko oficera flagowego w Royal Indian Navy i na pewien czas zapuścił korzenie w Azji południowej, nawiązując tam nie tylko kontakty na płaszczyźnie wojskowej, ale i handlowej. Po przejściu na emeryturę nadal utrzymywał kontakt ze spółką eksportującą z Indii do Wielkiej Brytanii owoce, głównie limonki oraz zajął się promocją firmy jak i jej produktów na rynku brytyjskim. Wtedy właśnie wpadł na pomysł, by w tradycyjnie pitym przez Anglików ginie z tonikiem zastąpić cytrynę limonką.

Były adiutant admirała, Ian Flaming, zaoferował, że w swojej nowej powieści umieści gin z tonikiem i limonką w ręku głównego bohatera zamawiającego od tamtej pory „gin and tonic with lime, not lemon”. Prawdopodobnie do tej pory już w każdej ekranizacji nowych przygód agent zamawiałby gin z tonikiem, gdyby nie to, iż Fleming postać władczego i oschłego szefa Jamesa Bonda, czyli „M”, wzorował na postaci Admirała Godfreya. Temu drugiemu nie przypadło to do gustu, co spowodowało rozpad przyjaźni i powstanie „Martini shaken, not stirred”.

Źródło: Curioser History 

Obserwuj nas:

8,747FaniLubię
7,157ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...