Artykuły Cynar. Co wyróżnia go spośród Amaro? Jaka jest historia Cynar? Kto stworzył...

Cynar. Co wyróżnia go spośród Amaro? Jaka jest historia Cynar? Kto stworzył Cynar? Czym się charakteryzuje Cynar i jak go pić?

Jeżeli ktoś uważa, że o Amari zostało napisane już wszystko, to jest w dużym błędzie. Jeżeli też ktoś uważa, że wszystkie te likiery ziołowe są do siebie podobne, ponieważ należą do jednej kategorii, to najzwyczajniej w świecie się myli. Jest to bardzo rozległa grupa alkoholi i, mimo że w sposobie produkcji oraz w składzie można zobaczyć zbieżności, to jednak te trunki potrafią się bardzo mocno od siebie różnić. Jednym ze styli Amari, które opiszę w tym artykule, jest Carciofo, a oprę się konkretnie na najbardziej znanym jego przedstawicielu, czyli Cynar. Historia tego trunku jest całkiem ciekawa, nie mniej niż osoba, która go stworzyła. Czym się charakteryzuje oraz jak go pić? Wszystkie te zagadnienia poruszę w tekście.

Co wyróżnia Cynar spośród amaro? 

Amaro to rodzaj słodko-gorzkiego likieru ziołowego, który idealnie sprawdza się jako digestive, czyli trunek spożywany po posiłku w celu wspomagania trawienia. Cynar jednak wyłamuje się z tych schematów. Powstaje on poprzez macerację w alkoholu 13 różnych składników, wśród których znaleźć można zioła, korzenie oraz… karczocha – serce Cynar. Dokładnie rzecz biorąc, jest to wyciąg z liści tego warzywa, czyli cynaryna. To właśnie od tej substancji bierze się nazwa samego trunku, którą powinniśmy czytać jako chee-nahr (czinar). Badania pokazały, że cynaryna posiada bardzo wiele ciekawych właściwości, mianowicie wspomaga trawienie, pomaga eliminować niestrawność, obniża cholesterol, przyspiesza regenerację wątroby, a nawet jest afrodyzjakiem! Jednak z perspektywy samego Cynar, ciekawe jest to, że dzięki cynarynie wszystko, co spożywamy w jej towarzystwie, smakuje zdecydowanie bardziej słodko, co jest dominującym smakiem samego trunku, mimo że odznacza się on jednym z największych stopni goryczy wśród wszystkich Amari. To sprawia, że Cynar to nie tylko doskonały digestiv, ale równie dobrze można go stosować jako aperitif, co jest bardzo rzadko spotykane pośród całej grupy likierów ziołowych.

Jaka jest historia Cynar? 

Trunek ten został stworzony w 1952 roku przez człowieka imieniem Angelo Dalle Molle. Samo użycie karczocha było bardzo innowacyjne i mocno wyróżniało go na tle innych, dostępnych ówcześnie Amari. Sławę i rozgłos na całą Italię, Cynar uzyskał dzięki serii Carosello (wł. Karuzela), która była emitowana przez włoską telewizję RAI w latach 1957 – 1977. Był to program telewizyjny w formie show, który skupiał w sobie krótkie reklamy. Całość tworzyła komediowy skecz, często z wykorzystaniem gry aktorskiej na żywo, różnego rodzaju animacji oraz lalek. Carosello było tak popularne wśród mieszkańców płw. apenińskiego, że potrafiło skupić przed odbiornikami nawet 20 mln oglądających! W pewnej reklamie dedykowanej Cynar zagrał Ernesto Calindri, jeden z najsłynniejszych, włoskich aktorów tamtych czasów. Siedział on przy stoliku, który znajdował się na środku bardzo ruchliwej ulicy Mediolanu i popijał sobie Cynar. Całej sytuacji przyświecał slogan: „Cynar, przeciwko stresowi nowoczesnego życia”. To hasło szybko stało się popularne wśród mieszkańców Włoch i sprawiło, że picie tego Amaro z wyciągiem z karczocha stało się niezwykle modne.

Kto stworzył Cynar? 

Angelo Dalle Molle urodził się w miejscowości Mestre niedaleko Wenecji w 1908 roku. Był włoskim filantropem i biznesmenem. Nad unikatową i po dzisiejszy dzień sekretną recepturą Cynar pracował wraz ze swoimi braćmi Mario i Amedeo. Jednak branża alkoholowa nie była jedyną dziedziną jego życia zawodowego, mimo iż przyniosła mu ogromny sukces. Angelo głęboko wierzył, że technologie informacyjne mogą i powinny polepszyć status życia człowieka. Założył on fundacje oraz instytuty, które zajmowały się badaniami nad sztuczną inteligencją oraz semantyką komputerową. Jego kolejnym dziełem było centrum nauki, gdzie zajmował się pracami nad pierwszym, włoskim samochodem elektrycznym. Był człowiekiem niezwykle kreatywnym i twórczym. Patrząc na życie prywatne Angelo Dalle Molle, było ono równie bujne co zawodowe. Miał sześcioro dzieci, z sześcioma różnymi kobietami. Jego pierwsze małżeństwo zostało unieważnione przez papieża, a drugi raz ożenił się w wieku 90 lat ze swoją sekretarką, która była od niego o 40 lat młodsza.

Czym się charakteryzuje Cynar i jak go pić?

Cynar to specyficzny rodzaj Amaro. Zawartość alkoholu, która wynosi 16,5% i sprawia, że pije się go bardzo przyjemnie. Posiada zdecydowany i przyjemny słodko-gorzki smak z wyczuwalnymi ziołami, karmelem i odrobiną warzywnego posmaku. Jego finisz jest zaskakująco długi, słodko-gorzki i mocno karmelowy. To sprawia, że Cynar jest niezwykle kompleksowy i można się nim cieszyć bez żadnych dodatków. Świetnie smakuje delikatnie schłodzony. Bardzo dobrze sprawdza się w postaci easy mix z dodatkiem wody gazowanej czy toniku lub jako składnik koktajli, jak chociażby Cynar Julep, który jest twistem na popularnym klasyku, gdzie bourbon zastąpiony jest właśnie przez Cynar. Niezależnie od tego, jak mamy zamiar spożywać to Amaro, pamiętajmy, aby zachować umiar.

Rafał Nawrot

Rafał Nawrot
Rafał Nawrot
Pasjonat barmaństwa oraz dobrych trunków. Z barem oraz branżą gastronomiczną związany jest od 2006 roku. Finalista i laureat wielu konkursów barmańskich, zarówno na krajowym podwórku, jak i na arenie międzynarodowej. W 2014 roku został nominowany w kategorii Osobowość Roku w plebiscycie Bar Roku. Od sierpnia 2014 pracuje jako Brand Ambassador marek Campari Group w Polsce, a od stycznia 2019 koordynuje również pracę i wspiera lokalnych ambasadorów w krajach bałtyckich, nordyckich oraz w Irlandii.

Obserwuj nas:

10,117FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
112,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Niewinni czarodzieje 2.0 Powiśle – recenzja

Właściwie to długo nie wiedziałem, jak ugryźć ten temat; do recenzji zabierałem się jak pies do jeża sądząc, że po pierwszym wielkim...

Kwiaty jadalne, jakie wybrać i jak wykorzystać?

Kwiaty jadalne nie od wczoraj spotkać można na naszych stołach i to nie tylko w wazonach. Zazwyczaj kwiaty traktujemy jako ozdobę, a...

Elixir – recenzja

Właściwie to nie mogłem doczekać się, żeby podzielić się moimi wrażeniami z pobytu w bydgoskim Elixirze. Musiał jednak odstać swoje w kolejce...

Parter Whisky Vodka Cocktail Bar – recenzja

Bardzo lubię Toruń, swojego czasu dość często tu wpadałem, ale było to dawno temu, w czasach kiedy alkoholu jeszcze nie traktowałem bardzo...