Drinki z Whisky Whisky Sour - Przepis na Drink

Whisky Sour – Przepis na Drink

Whisky Sour nie jest tylko drinkiem, to pewnego rodzaju filozofia. Souerem może być drink zrobiony w oparciu o jakikolwiek mocny alkohol. Tak więc do przygotowania można użyć wódkę, gin, rum, tequilę, dowolną whisky czy brandy. Można spotkać również sour na bazie miękkiego alkoholu. Bardzo popularne jest Amaretto Sour czy Melon Sour. Kluczowym dla smaku jest balans słodko kwaśny, który należy odpowiednio dostosować do użytego alkoholu. Za słodycz odpowiada cukier najlepiej pod postacią syropu. Za kwasowość sok limonowy, cytrynowy lub mieszanka obydwu.

Whisky Sour – Przepis na Drink

Najczęściej spotykane proporcje dla Whisky Sour to:

  • 40 ml whisky
  • 20 ml soku cytrynowego
  • 10 ml syropu cukrowego

Bardzo popularnym jest również dodanie białka kurzego i kilka kropli Angostura Bitter. W tym wypadku należy bardzo mocno wstrząsnąć koktajl, tak żeby odpowiednio ubić białko. W tym celu często stosuje się przy tworzeniu Whisky Sour technikę przygotowywania zwaną „dry shake”. Metoda ta polega na wstrząśnięciu wszystkich składników bez lodu, a następnie powtórne wstrząśnięcie już z użyciem lodu. Metoda ta pozwala uzyskać bardzo ładnie wyglądającą Whisky Sour, z gruba pianką na powierzchni. Dodatkową zaletą użycia białka jest to iż drink zmienia swoją teksturę stając się bardziej jedwabisty na języku. Dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą wykorzystać białka kurzego, alternatywą jest zalewa z ciecierzycy lub mniej naturalne spieniacze. W zależności od wykorzystanej whisky powinno się używać odpowiednich składników kwasowych. Inną mieszaninę lub czysty sok wykorzystamy do Whisky Sour na bazie bourbonu, inną do Whisky Sour na bazie szkockiej czy irlandzkiej whisky. Whisky Sour może też służyć jako baza do modyfikacji. Wystarczy w miejsce syropu cukrowego użyć dowolnego innego syropu smakowego, puree owocowego, likieru czy domowej roboty marmolady lub powideł. Bardzo dobrym jest Whisky Sour skomponowana z połączenia whisky, soku z cytryny i marmolady pomarańczowej. Można tutaj dodatkowo, dla podkręcenia pikanterii, dodać trochę cynamonu, kardamonu czy goździków. Również pyszna w smaku jest whisky Sour z dodatkiem konfitury różanej i anyżu.

Obserwuj nas:

9,524FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
109,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystać w drinkach.

Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo...

Ink Above – recenzja

Nie jestem osobą, która długo się nad czymś zastanawia lub analizuje. Działam dosyć szybko, czasem spontanicznie – z lepszym lub gorszym rezultatem....

Craft Cocktails – recenzja

Moja koktajlowa mapa Gdańska rokrocznie poszerza się o kolejne przybytki. Podczas niedawnej wizyty w tym jednym z moich ulubionych miast, miałem możliwość...

Wszystko o piwach smakowych!

"Co to jest piwo smakowe? Jakie wybrać? Jak podawać?"Wyobrażam sobie minę Patryka w momencie, gdy zadawał mi pytanie czy napiszę tekst o...