Drinki z Whisky Whisky Sour - Przepis na Drink

Whisky Sour – Przepis na Drink

Whisky Sour nie jest tylko drinkiem, to pewnego rodzaju filozofia. Souerem może być drink zrobiony w oparciu o jakikolwiek mocny alkohol. Tak więc do przygotowania można użyć wódkę, gin, rum, tequilę, dowolną whisky czy brandy. Można spotkać również sour na bazie miękkiego alkoholu. Bardzo popularne jest Amaretto Sour czy Melon Sour. Kluczowym dla smaku jest balans słodko kwaśny, który należy odpowiednio dostosować do użytego alkoholu. Za słodycz odpowiada cukier najlepiej pod postacią syropu. Za kwasowość sok limonowy, cytrynowy lub mieszanka obydwu.

Whisky Sour – Przepis na Drink

Najczęściej spotykane proporcje dla Whisky Sour to:

  • 40 ml whisky
  • 20 ml soku cytrynowego
  • 10 ml syropu cukrowego

Bardzo popularnym jest również dodanie białka kurzego i kilka kropli Angostura Bitter. W tym wypadku należy bardzo mocno wstrząsnąć koktajl, tak żeby odpowiednio ubić białko. W tym celu często stosuje się przy tworzeniu Whisky Sour technikę przygotowywania zwaną „dry shake”. Metoda ta polega na wstrząśnięciu wszystkich składników bez lodu, a następnie powtórne wstrząśnięcie już z użyciem lodu. Metoda ta pozwala uzyskać bardzo ładnie wyglądającą Whisky Sour, z gruba pianką na powierzchni. Dodatkową zaletą użycia białka jest to iż drink zmienia swoją teksturę stając się bardziej jedwabisty na języku. Dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą wykorzystać białka kurzego, alternatywą jest zalewa z ciecierzycy lub mniej naturalne spieniacze. W zależności od wykorzystanej whisky powinno się używać odpowiednich składników kwasowych. Inną mieszaninę lub czysty sok wykorzystamy do Whisky Sour na bazie bourbonu, inną do Whisky Sour na bazie szkockiej czy irlandzkiej whisky. Whisky Sour może też służyć jako baza do modyfikacji. Wystarczy w miejsce syropu cukrowego użyć dowolnego innego syropu smakowego, puree owocowego, likieru czy domowej roboty marmolady lub powideł. Bardzo dobrym jest Whisky Sour skomponowana z połączenia whisky, soku z cytryny i marmolady pomarańczowej. Można tutaj dodatkowo, dla podkręcenia pikanterii, dodać trochę cynamonu, kardamonu czy goździków. Również pyszna w smaku jest whisky Sour z dodatkiem konfitury różanej i anyżu.

Obserwuj nas:

6,987FaniLubię
3,342ObserwującyObserwuj
52,042SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....

Instagram: