Truskawkowa Margarita

Bardzo prosty drink do zrobienia, a robi wrażenie. Najlepiej się go pije latem kiedy można korzystać ze świeżych truskawek, ale mrożone truskawki lub puree też doskonale się sprawdzą. Jest jedną z popularniejszych pozycji na menu jakie spotkasz w meksykańskich restauracjach, ale powiedzmy sobie szczerze – ekonomiczniej i pyszniej będzie zrobić samemu drinki w domu. Istnieje wiele wariacji smakowych Margarity, warto też spróbować tego drinka w wersji brzoskwiniowej lub mango!

***

Truskawkowa Margarita – Przepis

  • 40 ml srebrnej tequili
  • 40 ml puree z truskawek
  • 20 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:
Schłódź kieliszek wypełniając go kostkami lodu lub wstawiając do zamrażarki. Jeśli nie masz gotowego puree z truskawek wystarczy, że ręcznym blenderem “zmielisz” 1/3 szklanki truskawek. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 20 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarkę kuchenną. Następnie do szklanicy lub wysokiego słoika wlej wszystkie składniki. Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij. Praktyczna porada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do wcześniej schłodzonego kieliszka. Rant kieliszka udekoruj truskawką. Gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here