PoradnikiFernet, Śliwowica, Jenever - Jak zrobic?

Fernet, Śliwowica, Jenever – Jak zrobic?

Są takie alkohole, z których ciężko zrobić smaczny koktajl. Nawet wytrawni barmani mają problemy z uwzględnieniem ich w swoich kompozycjach. Żeby należycie wykorzystać tego typu trunki do robienia drinków trzeba wykazać się sporą dozą kreatywności i wytrwałości.

Jak zrobić FERNET?

Ten gorzki, włoski digestif ma rzesze oddanych wielbicieli. Wiele osób lubi raczyć się nim np. w upalne dni. Fernet silnie smakuje ziołami i przyprawami. W trunku tym wyczuwalne są zazwyczaj mięta, mirra, kardamon, rumianek, aloes i szafran. Ze względu na swój mocny charakter i wysoką zawartość alkoholu, Fernet potrafi przytłoczyć smaki składników, z którymi się go połączy. Wspomniany włoski trunek da się jednak wykorzystać do zrobienia dobrego koktajlu. Fernet najlepiej się łączy ze słodkimi, aromatycznymi składnikami.

Przepis na „Francesca”:

  • 40 ml Fernet
  • 50 ml białego wytrawnego wermutu
  • 25 ml Galiano L’Autentico
  • listek mięty do przystrojenia

Sposób przygotowania: wlej składniki do szklanego naczynia z lodem. Dokładnie zamieszaj. Koktajl odcedź do kieliszka bez lodu. Przystrój listkiem mięty.

Jak zrobić ŚLIWOWICĘ?

Nasz wschodnio-europejski przysmak również można uznać za alkohol, który ciężko uwzględnić w przepisie na porządnego drinka. Niczym Fernet, śliwowica potrafi wyraźnie zdominować smak kompozycji, w której się znajdzie. Śliwowica jest mocna, cierpka i czasami ma również dębowy aromat. W pewnym sensie jest podobna do świeżego czosnku – nawet gdy minie sporo czasu od spożycia, jej smak wciąż czujemy na języku. Próbowano ją łączyć z takimi składnikami jak Curaçao, wermut czy białko – niestety nie dawało to pozytywnych rezultatów. Śliwowica to trudny orzech do zgryzienia. Jest jednak co najmniej jeden koktajl na jej bazie, który smakuje wybornie.

Przepis na „Śliwka na śliwce”:

  • 45 ml śliwowicy
  • 30 ml Cointreu
  • 25 ml puree śliwkowego*
  • 15 ml soku z limonki
  • śliwka do przystrojenia

Sposób przygotowania: wstrząśnij wszystkie składniki w szejkerze z lodem i odcedź do schłodzonego kieliszka. Udekoruj połówką świeżej śliwki.

*Żeby zrobić śliwkowe puree potrzebujesz: 1/2 kilo mrożonych śliwek, 1/4 kilo cukru, kropla aromatu waniliowego i 100 ml wody. Składniki gotuj w rondlu na małym ogniu przez 30 minut. Po ostudzeniu zblenduj. Przetrzymuj w lodówce.

jak zrobić JENEVER?

Jenever jest produkowanym ze słodu, mocnym alkoholem o aromacie jałowcowym. Trunek ten jest protoplastą ginu. W XIX wieku holenderski jenever był popularnym składnikiem koktajli. Jednak współcześnie coraz trudniej natrafić na drinki na jego bazie. Zmieniły się gusta i oczekiwania klientów. Smak jeneveru jest zbyt „wymagający” dla większości współczesnych podniebień. Alkohol ten jest jednak wciąż popularny w Holandii gdzie popija się go piwem. Taka kombinacja nazywana jest w Niderlandach kopstooje. Mimo iż jenever nie jest tak popularny jak dawniej to warto czasem po niego sięgnąć. Trunek ten ma słodowy posmak dzięki czemu można go z powodzeniem łączyć np. ze składnikami o wyraźnych aromatach.

Przepis na „Amsterdamczyka”:

  • 15 ml syropu cukrowego
  • 15 listków mięty
  • 30 ml jenever
  • 30 ml ginu
  • wody gazowanej

Sposób przygotowania: w szlance zmadleruj miętę z syropem cukrowym. Zasyp kruszonym lodem. Wlej jenever i gin. Delikatnie zamieszaj łyżką barmańską i uzupełnij wodą gazowaną. Jako dekorację użyj listek mięty.

Nawet alkohole o wyrazistych, dominujących smakach można wykorzystać do robienia drinków. Dla chcącego nic trudnego.

Arek Faruk
Arek Faruk
Barman z wieloletnim doświadczeniem. W wolnym czasie lubi pisać, nie tylko o alkoholach, ale o nich najprzyjemniej się pisze.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: