Drinki z Ginem Tom Collins - Przepis na Drink

Tom Collins – Przepis na Drink

Tom Collins

To jeden z najpopularniejszych koktajli robionych na bazie ginu. Oprócz jałowcówki, drink ten zawiera również sok cytrynowy, cukier i wodę gazowaną. Przepis na Toma Collinsa został opublikowany w Stanach Zjednoczonych dosyć dawno temu, bo już w 1876 roku. Niejaki Jerry Thomas umieścił go w swojej książce wydanej pod tytułem „Przewodnik Barmana”. Smakowity drink z miejsca zyskał popularność po obu stronach Atlantyku. Stał się na tyle cenioną kompozycją, że doszło do próby zawłaszczenia jego autorstwa. Pewien brytyjski fizyk imieniem Morell Mackenzie opublikował artykuł, w którym twierdził, że Jerry Thomas wcale nie wymyślił Toma Collinsa jako pierwszy. Naukowiec z wysp jako pomysłodawcę wskazywał swojego rodaka Johna Collinsa. Sprawa była dosyć zagmatwana, m.in ze względu na podobieństwo nazw i imion: dwóch Collinsów, jakiś Tom, jakiś Thomas, można było się w tym wszystkim pogubić. Kwestia została jednak dosyć szybko wyjaśniona, a fakt, że przepis został ongiś oficjalnie opublikowany znacznie pomógł rozwiać wszelkie wątpliwości. Dziś można bezspornie stwierdzić, że Tom Collins jest dziełem Jerry’ego Thomasa.

Tom Collins – Przepis na Drink

  • 60 ml ginu
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 80 ml wody gazowanej

Jak to bywa z wybitnymi dziełami, które stają się bardzo popularne, Tom Collins znalazł bardzo wielu naśladowców, a imiona ich brzmią:

Joe Collins – 40 ml szkockiej whisky, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

Pierre Collins – 40 ml Cognac, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

John Collins – 40 ml Bourbon, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

Pedro Collins – 40 ml rum, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

Collins, stał się pewnego rodzaju metodą przygotowywania drinków. Poza zastąpieniem alkoholu bazowego innym, można też podmienić syrop cukrowy na dowolny syrop owocowy. Najlepsze kombinacje, to użycie w Tom Collins syropu jeżynowego lub syropu z zielonych ogórków. Każdy z Collinsów dobrze sprawdza się o każdej porze dnia. O ile nie jest za słodki, może spokojnie być podawany przed, w trakcie jak i po posiłku.

Obserwuj nas:

7,404FaniLubię
3,870ObserwującyObserwuj
61,900SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Jak zrobić cytrynówkę doskonałą, likier i wódkę cytrynową?

Jak zrobić cytrynówkę doskonałą, likier i wódkę cytrynową? Jakie wybrać cytryny i spirytus na nalewkę?Czym byłby współczesny bar, gdyby nie...

Za co kochamy Campari, Jagermeister i Amaro czyli przyjemność zapisana w genach

Język polski jest niezwykle bogaty, jeśli chodzi o różnorodność słownictwa, natomiast epitetów na określenie przyjemności płynącej z konsumpcji zdaje się być nieskończenie...

Drinki z Pink Gin – Royal, Bosford, Lubuski, Gordon’s i Beefeater. Który lepszy I jak pić?

Pink Gin to hit ostatniego lata. Zaraz po tym jak na naszym rynku alkoholowym pojawiły się Lubuski, Beefeater...

W Orbicie Słońca – recenzja

Są takie miejsca, do których wchodzisz i już wiesz, że są trafione w dziesiątkę. Są takie, które w pierwszej chwili nie porywają,...