Drinki z Ginem Tom Collins - Przepis na Drink

Tom Collins – Przepis na Drink

Tom Collins

To jeden z najpopularniejszych koktajli robionych na bazie ginu. Oprócz jałowcówki, drink ten zawiera również sok cytrynowy, cukier i wodę gazowaną. Przepis na Toma Collinsa został opublikowany w Stanach Zjednoczonych dosyć dawno temu, bo już w 1876 roku. Niejaki Jerry Thomas umieścił go w swojej książce wydanej pod tytułem „Przewodnik Barmana”. Smakowity drink z miejsca zyskał popularność po obu stronach Atlantyku. Stał się na tyle cenioną kompozycją, że doszło do próby zawłaszczenia jego autorstwa. Pewien brytyjski fizyk imieniem Morell Mackenzie opublikował artykuł, w którym twierdził, że Jerry Thomas wcale nie wymyślił Toma Collinsa jako pierwszy. Naukowiec z wysp jako pomysłodawcę wskazywał swojego rodaka Johna Collinsa. Sprawa była dosyć zagmatwana, m.in ze względu na podobieństwo nazw i imion: dwóch Collinsów, jakiś Tom, jakiś Thomas, można było się w tym wszystkim pogubić. Kwestia została jednak dosyć szybko wyjaśniona, a fakt, że przepis został ongiś oficjalnie opublikowany znacznie pomógł rozwiać wszelkie wątpliwości. Dziś można bezspornie stwierdzić, że Tom Collins jest dziełem Jerry’ego Thomasa.

Tom Collins – Przepis na Drink

  • 60 ml ginu
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 80 ml wody gazowanej

Jak to bywa z wybitnymi dziełami, które stają się bardzo popularne, Tom Collins znalazł bardzo wielu naśladowców, a imiona ich brzmią:

Joe Collins – 40 ml szkockiej whisky, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

Pierre Collins – 40 ml Cognac, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

John Collins – 40 ml Bourbon, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

Pedro Collins – 40 ml rum, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

Collins, stał się pewnego rodzaju metodą przygotowywania drinków. Poza zastąpieniem alkoholu bazowego innym, można też podmienić syrop cukrowy na dowolny syrop owocowy. Najlepsze kombinacje, to użycie w Tom Collins syropu jeżynowego lub syropu z zielonych ogórków. Każdy z Collinsów dobrze sprawdza się o każdej porze dnia. O ile nie jest za słodki, może spokojnie być podawany przed, w trakcie jak i po posiłku.

Obserwuj nas:

8,216FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
86,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

PIERRE COLLINS – Przepis Na Drink

Pierre Collins to kolejna wariacja na temat klasyka, tym razem na koniaku. Ta aromatyczna lemoniada to idealny zamiennik orzeźwiającego Toma Collinsa, dla...

Metaxa – grecka „brandy” o bogatej historii. Jak pić i o co chodzi z tymi gwiazdkami?

Grecja to niewątpliwie kolebka cywilizacji zachodniej. Jej kultura, sztuka, mitologia, nauka czy filozofia wywarły ogromny wpływ na mieszkańców Starego Kontynentu. Członkowie...

Vermouth w dwudziestoleciu międzywojennym. Aperitivo w II RP?

Vermouth zwany jest dziś często ulubionym „winem barmanów”. Nie bez powodu, gdyż z kategorii win wzmacnianych to właśnie on jest najczęściej używany do...

Jakie wino musujące wybrać – Prosecco, Cava, Champagne? Jakie drinki przygotować?

Lada dzień przywitamy Nowy Rok, by uczcić ten moment proponuję byśmy wystrzelili kilka korków wina musującego (to godnie zastąpi fajerwerki). Zastanawiasz się...

Instagram: