Drinki z Ginem Tom Collins - Przepis na Drink

Tom Collins – Przepis na Drink

Tom Collins

To jeden z najpopularniejszych koktajli robionych na bazie ginu. Oprócz jałowcówki, drink ten zawiera również sok cytrynowy, cukier i wodę gazowaną. Przepis na Toma Collinsa został opublikowany w Stanach Zjednoczonych dosyć dawno temu, bo już w 1876 roku. Niejaki Jerry Thomas umieścił go w swojej książce wydanej pod tytułem „Przewodnik Barmana”. Smakowity drink z miejsca zyskał popularność po obu stronach Atlantyku. Stał się na tyle cenioną kompozycją, że doszło do próby zawłaszczenia jego autorstwa. Pewien brytyjski fizyk imieniem Morell Mackenzie opublikował artykuł, w którym twierdził, że Jerry Thomas wcale nie wymyślił Toma Collinsa jako pierwszy. Naukowiec z wysp jako pomysłodawcę wskazywał swojego rodaka Johna Collinsa. Sprawa była dosyć zagmatwana, m.in ze względu na podobieństwo nazw i imion: dwóch Collinsów, jakiś Tom, jakiś Thomas, można było się w tym wszystkim pogubić. Kwestia została jednak dosyć szybko wyjaśniona, a fakt, że przepis został ongiś oficjalnie opublikowany znacznie pomógł rozwiać wszelkie wątpliwości. Dziś można bezspornie stwierdzić, że Tom Collins jest dziełem Jerry’ego Thomasa.

Tom Collins – Przepis na Drink

  • 60 ml ginu
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 80 ml wody gazowanej

Jak to bywa z wybitnymi dziełami, które stają się bardzo popularne, Tom Collins znalazł bardzo wielu naśladowców, a imiona ich brzmią:

Joe Collins – 40 ml szkockiej whisky, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

Pierre Collins – 40 ml Cognac, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

John Collins – 40 ml Bourbon, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

Pedro Collins – 40 ml rum, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.

Collins, stał się pewnego rodzaju metodą przygotowywania drinków. Poza zastąpieniem alkoholu bazowego innym, można też podmienić syrop cukrowy na dowolny syrop owocowy. Najlepsze kombinacje, to użycie w Tom Collins syropu jeżynowego lub syropu z zielonych ogórków. Każdy z Collinsów dobrze sprawdza się o każdej porze dnia. O ile nie jest za słodki, może spokojnie być podawany przed, w trakcie jak i po posiłku.

Obserwuj nas:

6,986FaniLubię
3,349ObserwującyObserwuj
51,979SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....