Artykuły Sztuka tworzenia drinków - jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących w gastronomi. Obecnie jest pewnym elementem kultury i wręcz codzienności. Teraz, przynajmniej w niewielkim stopniu, na drinkach musi znać się każdy.

Ktoś mógłby zadać pytanie – „po co się znać, przecież można pójść do baru lub kupić w sklepie Frosta, Breezera czy inne RTD?” Oczywiście że można ale, patrząc analogicznie, to tak jakby codziennie stołować się w restauracji lub zamawiać makaron z dostawą do domu. Niby wygodnie ale drogo i do końca nie mamy pewności co znajdziemy w środku, nie mówiąc już o własnej satysfakcji z ugotowanej potrawy. Umiejętność tworzenia koktajli ma jeszcze jedną zaletę i można by powiedzieć, iż w obecnym świecie bardzo ważną, pozwala nam zabłysnąć w towarzystwie. W końcu wszyscy lubimy chodzić na domówki, gdzie wiemy iż dobrze zjemy, a jeżeli do tego jeszcze zostaną nam zaserwowane ciekawe trunki, to na pewno długo wspominać będziemy taką imprezę.  

Jak grzyby po deszczu powstają wszelkiego rodzaju studia kulinarne specjalizujące się w przeprowadzaniu warsztatów dla „domowych” kucharzy. Są to spotkania tematyczne lub standardowy wstęp do nauki obsługi noża, piekarnika czy durszlaka. Pozwalają pod okiem fachowców poznać podstawowe techniki gotowania tak, aby pewniej poczuć się w domowej kuchni. W przypadku tworzenia drinków jest podobnie, oczywiście można podpatrzeć w internecie jak zrobić konkretny koktajl, jednak nic nie zastąpi spotkania warsztatowego, podczas którego poczujemy chłód schłodzonego szejkera czy ciepło podpalanego drinka. Warsztaty koktajlowe takie jak Drink Up pozwalają pod okiem ekspertów uzyskać podstawową wiedzę o tworzeniu drinków, która jest nie zastąpiona wtedy, kiedy impreza standardowo przenosi się do kuchni ☺ 

W sztuce tworzenia drinków aspektem podstawowym jest technika i wokół tego rozwijana jest wszelka tematyka warsztatowa. Oczywiście przekazywane są informacje co do sztuki łączenia składników, jednak przy dość krótkim bo 3-4 godzinnym czasie trwania warsztatów dla niektórych wiedza ta może być niewystarczająca. Dla tych, których zainteresowała bardziej tematyka alkoholi i sztuka ich łączenia w spójną całość, stworzone zostały 4 dniowe kursy potocznie zwane kursami barmańskimi. W ciągu trwania takiego kursu dowiedzieć się można więcej na temat produkcji alkoholi, ich unikalności smakowej i szerokiego ich zastosowania we wszelkich drinkach. Po takim kursie możemy już naprawdę zabłysnąć w towarzystwie i być królami domówki. Problem jest niestety jeden, iż jeżeli z naszym hobby i umiejętnościami zbyt bardzo będziemy się obnosić, to na pewno całą imprezę spędzimy przy zlewie w kuchni robiąc wszystkim przepyszne drinki ☺

Będąc w temacie edukacji „alkoholowej’ nie można nie wspomnieć o profesjonalnych szkoleniach barmańskich. Te dwutygodniowe, intensywne kursy mają za zadanie przygotować każdego, nawet tego bez jakiegokolwiek doświadczenia, do pracy za barem. Podczas tych rozbudowanych szkoleń, gdzie spędza się kilkadziesiąt godzin samemu robiąc drinki, przekazywana wiedza nie jest tylko tą związaną z odpowiednim wykorzystaniem alkoholi, w programie są również takie tematy jak psychologia obsługi Gości czy techniki sprzedaży, bez których nikt kto myśli o zarobkowej pracy za barem, nie da sobie rady. Można stanąć za barem nie kończąc takiego szkolenia ale efektywność pracy będzie tak niska, iż albo sami zrezygnujemy z braku niewystarczających zarobków lub zostaniemy po prostu z  niej usunięci.

Sposobów rozwoju jeżeli chodzi o sztukę robienia drinków jest bardzo wiele. Obecnie na rynku jest bardzo dużo ofert wszelkiego rodzaju warsztatów, kursów i szkoleń. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać kierunek w zależności od naszych potrzeb. Warto jest jednak sprawdzić zawczasu jakość wiedzy przekazywanej przez konkretnego organizatora bo to w linii prostej przekłada się na nasza wiedzę.  

Obserwuj nas:

6,987FaniLubię
3,349ObserwującyObserwuj
51,983SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....