Poradniki Syrop do grzańca, piwa lub drinka. Jak zrobić?

Syrop do grzańca, piwa lub drinka. Jak zrobić?

Grzaniec to król zimowych drinków. Na stoku, w karczmie, czy w domowym zaciszu nic tak dobrze nie rozgrzewa i „tuli”, jak grzane piwo, czy wino. Poniżej prezentujemy, jak przygotować syrop do grzańca, który również można wykorzystywać, jako dodatek do drinków.

Syrop do grzańca

Potrzebne składniki:

  • 8 goździków
  • 8 ziaren zielonego kardamonu
  • 8 jagód jałowca
  • 8 jagód ziela angielskiego
  • 4 laski cynamonu
  • ½ startej gałki muszkatołowej
  • 1 mała, suszona papryczka chili (opcjonalnie)
  • korzeń imbiru wielkości kciuka
  • 250 g cukru
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

W moździerzu pokrusz goździki, kardamon i chilli. Przerzuć na patelnię. Dodaj jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i przełamane laski cynamonu. Podgrzej na średnim ogniu przez 3 minuty. W tym czasie obierz imbir i pokrój na cienkie plastry. Przerzuć do patelni. Dodaj wodę i cukier. Zawartość gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie wystudź syrop i odcedź przez sito do wysterylizowanej butelki. Dodaj 20 ml wódki, aby zapobiec popsuciu. Przechowuj w lodówce.

Syrop do grzanego piwa

Powyższy przepis na syrop do grzańca jest przepisem uniwersalnym, pasującym do wszystkich kompozycji. Jednak, jeżeli chcemy zrobić syrop, wyłącznie do grzanego piwa, to powinniśmy dodać troszkę więcej aromatycznych składników takich jak:

  • gałązka rozmarynu
  • miód (najlepiej gryczany)

Syrop do grzanego wina

Syrop do grzanego wina, jeżeli oczywiście wino jest naszym jedynym wyborem, powinien troszkę różnić się od syropu do grzanego piwa. W tym wypadku nasz syrop do grzanego wina możemy wzmocnić aromatami cytrusów:

  • starta skórka pomarańczowa
  • starta skórka cytrynowa

Miłej zabawy!

Obserwuj nas:

10,130FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
112,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Niewinni czarodzieje 2.0 Powiśle – recenzja

Właściwie to długo nie wiedziałem, jak ugryźć ten temat; do recenzji zabierałem się jak pies do jeża sądząc, że po pierwszym wielkim...

Kwiaty jadalne, jakie wybrać i jak wykorzystać?

Kwiaty jadalne nie od wczoraj spotkać można na naszych stołach i to nie tylko w wazonach. Zazwyczaj kwiaty traktujemy jako ozdobę, a...

Elixir – recenzja

Właściwie to nie mogłem doczekać się, żeby podzielić się moimi wrażeniami z pobytu w bydgoskim Elixirze. Musiał jednak odstać swoje w kolejce...

Parter Whisky Vodka Cocktail Bar – recenzja

Bardzo lubię Toruń, swojego czasu dość często tu wpadałem, ale było to dawno temu, w czasach kiedy alkoholu jeszcze nie traktowałem bardzo...