Poradniki Syrop do grzańca, piwa lub drinka. Jak zrobić?

Syrop do grzańca, piwa lub drinka. Jak zrobić?

Grzaniec to król zimowych drinków. Na stoku, w karczmie, czy w domowym zaciszu nic tak dobrze nie rozgrzewa i „tuli”, jak grzane piwo, czy wino. Poniżej prezentujemy, jak przygotować syrop do grzańca, który również można wykorzystywać, jako dodatek do drinków.

Syrop do grzańca

Potrzebne składniki:

  • 8 goździków
  • 8 ziaren zielonego kardamonu
  • 8 jagód jałowca
  • 8 jagód ziela angielskiego
  • 4 laski cynamonu
  • ½ startej gałki muszkatołowej
  • 1 mała, suszona papryczka chili (opcjonalnie)
  • korzeń imbiru wielkości kciuka
  • 250 g cukru
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

W moździerzu pokrusz goździki, kardamon i chilli. Przerzuć na patelnię. Dodaj jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i przełamane laski cynamonu. Podgrzej na średnim ogniu przez 3 minuty. W tym czasie obierz imbir i pokrój na cienkie plastry. Przerzuć do patelni. Dodaj wodę i cukier. Zawartość gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie wystudź syrop i odcedź przez sito do wysterylizowanej butelki. Dodaj 20 ml wódki, aby zapobiec popsuciu. Przechowuj w lodówce.

Syrop do grzanego piwa

Powyższy przepis na syrop do grzańca jest przepisem uniwersalnym, pasującym do wszystkich kompozycji. Jednak, jeżeli chcemy zrobić syrop, wyłącznie do grzanego piwa, to powinniśmy dodać troszkę więcej aromatycznych składników takich jak:

  • gałązka rozmarynu
  • miód (najlepiej gryczany)

Syrop do grzanego wina

Syrop do grzanego wina, jeżeli oczywiście wino jest naszym jedynym wyborem, powinien troszkę różnić się od syropu do grzanego piwa. W tym wypadku nasz syrop do grzanego wina możemy wzmocnić aromatami cytrusów:

  • starta skórka pomarańczowa
  • starta skórka cytrynowa

Miłej zabawy!

Obserwuj nas:

6,668FaniLubię
2,550ObserwującyObserwuj
36,881SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Przepis na nalewkę z truskawek. Z czym pić? Jak zrobić samemu?

„Nalewka z truskawek pozwala zamknąć letnie słońce w butelce”.  To piękne sformułowanie w idealny sposób motywuje do robienia nalewek. Sztuka wytwarzania nalewek...

Nalewka z jeżyn – przepis na domową jeżynówkę. Jak zrobić i z czym pić?

Nalewka z jeżyn jest alkoholem wybitnym, eleganckim i dystyngowanym. Wynika to w dużej mierze z tego iż same jeżyny mają w sobie...

Nalewka z dzikiej róży. Jak zrobić w domu? Z czym pić?

Nalewka z dzikiej róży poza swoim wyjątkowym smakiem ma bardzo wiele do zaoferowania. Leczniczo wspomaga odporność organizmu, dlatego idealna jest do picia...

Przepis na domowy likier pomarańczowy. Z czym pić, do czego pasuje?

Likier pomarańczowy jest najczęściej wykorzystywanym likierem w drinkach. Nie ma drugiego takiego likieru, który by tak często występował we wszelkiego rodzaju przepisach....