Poradniki Syrop do grzańca, piwa lub drinka. Jak zrobić?

Syrop do grzańca, piwa lub drinka. Jak zrobić?

Grzaniec to król zimowych drinków. Na stoku, w karczmie, czy w domowym zaciszu nic tak dobrze nie rozgrzewa i „tuli”, jak grzane piwo, czy wino. Poniżej prezentujemy, jak przygotować syrop do grzańca, który również można wykorzystywać, jako dodatek do drinków.

Syrop do grzańca

Potrzebne składniki:

  • 8 goździków
  • 8 ziaren zielonego kardamonu
  • 8 jagód jałowca
  • 8 jagód ziela angielskiego
  • 4 laski cynamonu
  • ½ startej gałki muszkatołowej
  • 1 mała, suszona papryczka chili (opcjonalnie)
  • korzeń imbiru wielkości kciuka
  • 250 g cukru
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

W moździerzu pokrusz goździki, kardamon i chilli. Przerzuć na patelnię. Dodaj jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i przełamane laski cynamonu. Podgrzej na średnim ogniu przez 3 minuty. W tym czasie obierz imbir i pokrój na cienkie plastry. Przerzuć do patelni. Dodaj wodę i cukier. Zawartość gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie wystudź syrop i odcedź przez sito do wysterylizowanej butelki. Dodaj 20 ml wódki, aby zapobiec popsuciu. Przechowuj w lodówce.

Syrop do grzanego piwa

Powyższy przepis na syrop do grzańca jest przepisem uniwersalnym, pasującym do wszystkich kompozycji. Jednak, jeżeli chcemy zrobić syrop, wyłącznie do grzanego piwa, to powinniśmy dodać troszkę więcej aromatycznych składników takich jak:

  • gałązka rozmarynu
  • miód (najlepiej gryczany)

Syrop do grzanego wina

Syrop do grzanego wina, jeżeli oczywiście wino jest naszym jedynym wyborem, powinien troszkę różnić się od syropu do grzanego piwa. W tym wypadku nasz syrop do grzanego wina możemy wzmocnić aromatami cytrusów:

  • starta skórka pomarańczowa
  • starta skórka cytrynowa

Miłej zabawy!

Obserwuj nas:

9,265FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...