ArtykułySól w drinkach

Sól w drinkach

Gdybym miała wybrać jeden składnik, który szturmem wdarł się na bar i całkowicie zmienił moje postrzeganie klasycznych pozycji byłaby to sól. Ot, zwykła, niepozorna, biała sól kuchenna, obecna tak na prawdę wszędzie. Jaki wpływ ma sól na drinki? Dlaczego co raz częściej jest dodawana? Na czym polega jej fenomen?

Po co dodawać sól?

Zazwyczaj, kiedy opowiadałam gościom o składnikach drinków, które mają przed sobą i wymieniałam „sól” widziałam nie raz szok i dozę nieufności na twarzach. Emocje te szybko znikały już po pierwszym łyku lub zamieniały się w pełne szczęścia i rozbawienia spojrzenia. Nie taka sól straszna, jak się okazuje!
Sól jest jedną z podstawowych przypraw w każdej kuchni. Spektrum jej zastosowań jest szerokie – konserwuje, nadaje smak, potrafi zmienić konsystencję, kolor czy aromat. Każdemu z podstawowych smaków odpowiada pewna ilość substancji, które aktywują przeznaczone dla tego smaku receptory, ale też cechy, np. dodatek cukru odpowiada za złoty kolor naleśników i wypieków. Jaka jest super moc soli?
Otóż sól silnie wpływa na resztę smaków! Otwiera nasze kubki smakowe i przygotowuje je na paletę smaków, którą sobie serwujemy. W efekcie podbija smaki słodkie, wygładza kwaśne i redukuje gorzkie. Teraz już wiecie, dlaczego pijąc piwo czy wino macie ochotę na słone przekąski 😉 – aby zredukować gorycz piwa czy taniczność wina podświadomie sięgamy po krakersy, chipsy i precelki.

Sól w drinkach

Najpopularniejszym drinkiem z solą jest oczywiście Margarita, która służy za przykład drinka idealnego pod względem połączenia smaków: crusta z soli na rancie kieliszka przy każdym łyku podbija słodycz likieru, wygładza smak tequili i pięknie łączy się z kwaśną limonką. W ostatnich latach rola soli na barze nie ogranicza się jedynie do posypki na szkle, a występuje często pod postacią solanki, czyli roztworu wody z solą. Wystarczy kilka kropel, by całkowicie zmienić (na lepsze) znany nam drink! Zamiennikiem do solanki może być sos sojowy.

Jaka sól do drinków?

Zabawa zaczyna się w chwili, gdy stajemy przed wyborem docelowej soli. Zależy nam na nietypowej barwie czy smaku? Będzie tylko ozdobą czy posłuży nam jako pośredni składnik drinka? Sól wędzona, a może jednak klasyczna? Wszystko zależy od naszych preferencji.
Sól wędzona świetnie odnajdzie się w połączeniach z torfową whisky, mezcalem (nie zginie w obliczu „dymnych” alkoholi) lub pomoże nadać lekkiego „dymka” znanym i lubianym drinkom. Sole smakowe możemy sami zrobić w domu i wykorzystywać je zarówno w drinkach, jak i w kulinarnych eksperymentach! Warto pamiętać, iż sól, sama niemal bezwonna, świetnie absorbuje zapachy i smaki innych przypraw.

Sól w drinkach – przepisy i przykłady drinków

Wódka lub gin z sokiem grejpfrutowym noszą nazwę Greyhound. Grejpfruty bywają kapryśne i bardzo gorzkie, a paradoksalnie – cukier nie niweluje goryczy, wręcz przeciwnie – podbija ją. Aby zamaskować gorycz cytrusa i wydobyć jego słodko-kwaśną stronę zaczęto bardziej wymagającym gościom serwować Greyhound z solą na rancie szkła. Tak powstał Salty Dog.
Znane i lubiane Old Fashioned- bourbon, cukier i gorzkie krople – z kilkoma kroplami sosu sojowego nabierze nie tylko pięknej, ciemnej barwy, ale i sprawi, że poczujemy pełnię smaku, o jakiej nam się dotychczas nie śniło.
Sól w drinkach pomoże nam wygładzić smaki, połączyć je w spójną całość i zamaskuje to, czego wolelibyśmy nie czuć.
Próbujcie, kombinujcie i koniecznie dajcie znać, czy jesteście zwolennikami soli w drinkach, czy może jest to dla Was zbyteczna kombinacja? 🙂

Przepisy na drinki z solą:

Michelada

Potrzebne składniki:

  • 150 ml jasne piwo, najlepiej meksykańskie
  • 150 ml soku pomidorowego
  • sok z połowy limonki
  • 3 krople sosu Worcestershire
  • 3 krople sosu sojowego
  • Ostry sos wedle uznania
  • Sól koszerna

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od przygotowania dekoracji. Przygotuj wysokie szkło. Wysyp na talerzyk sól, wymieszaj. Zwilż ranty szklanki połówką limonki, następnie zanurz szklankę w soli i delikatnie strzep jej nadmiar. Uzupełnij szklankę lodem. Wlej w kolejności: sok pomidorowy, sosy, wyciśnij sok z limonki i odrobinę piwa. Zamieszaj, wlej resztę piwa.
Jeśli ta wersja jest dla Ciebie „za delikatna” możesz dodać 40 ml swojej ulubionej tequili.

Salty Old Fashioned

Potrzebne składniki:

  • 40 ml ulubionej whisk(e)y
  • 5 ml syropu cukrowego
  • 2 krople Angostura Bitters
  • mała szczypta soli waniliowej

Sposób przygotowania:

Sól waniliowa: 150 gram ulubionej soli przesyp do słoiczka. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż. Ziarenka wsyp do słoiczka z solą, wymieszaj. Dla wzmocnienia aromatu i smaku wrzuć opróżnioną laskę wanilii. Odstaw na 24 godziny.
Ze smakowej soli również można przygotować solankę (10 g soli: 100 ml wody).

Do niskiego szkła wsyp lód. Do szklanicy wlej wszystkie składniki. Dodaj odrobinkęsoli lub 2-3 krople solanki. Dodaj lód. Wymieszaj dokładnie zawartość szklanicy i przelej do schłodzonej niskiej szklanki. Udekoruj skórką z pomarańczy.

Orientalne Daiquiri

Potrzebne składniki

  • 50 ml ulubionego rumu
  • 30 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu cukrowego
  • Szczypta soli mango-curry
  • Kawałek suszonego mango (do dekoracji)

Sól mango – curry:

  • 100 g sól morska
  • 1,5 łyżeczki ulubionej przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 4 łyżki drobno posiekanego suszonego mango
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z limonki

Sposób przygotowania:

Limonkę sparz przed starciem skórki. Wszystkie składniki umieść w szczelnie zakręcanym słoiczku. Po 24 godzinach mieszanka jest gotowa do użycia. Przechowuj w szczelnym słoiku w chłodnym i suchym miejscu. Jeśli mieszanka się zbryli – rozkrusz ją przed użyciem.

Schłódź kieliszek koktajlowy. Do shakera wlej rum, sok z limonki, syrop cukrowy i dodaj odrobinę soli. Energicznie wstrząśnij z lodem. Używając sitka barmańskiego odcedź do kieliszka koktajlowego naszą miksturę. Na szpadkę nabij kawałek suszonego mango i połóż na rancie kieliszka.

Angelika Leśniewicz
Angelika Leśniewicz
Barman, absolwentka Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Zanim trafiła na stołeczne salony zbierała doświadczenie w nadmorskich kurortach i Gdańsku w hotelach, klubach i restauracjach. Cztery lata fizyki technicznej zrobiła w dwa dni 😉 Przez długi czas związana była z warszawskim cocktailbarem Kita Koguta, obecnie kieruje barem w Niewinnych Czarodziejach 2.0 na Powiślu. Od 2019 r wykładowca i trener w MSBiS. Konkursowo zadebiutowała w 2019 r w World Class Competition, gdzie dostała się do top 30. polskich barmanów jako najmłodsza uczestniczka. Mol książkowy, miłośniczka czekolady, tatuaży i dobrego Old Fashioned. Gaduła jakich mało, pragnie, aby goście odwiedzający ją w lokalu czuli się jak w domu.

Obserwuj nas:

12,216FaniLubię
16,527ObserwującyObserwuj
140,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: