PoradnikiSoju – co to jest, jak i z czego jest wytwarzane oraz...

Soju – co to jest, jak i z czego jest wytwarzane oraz jak pić?

Soju to koreański, tradycyjny alkohol będący najlepiej sprzedającym się alkoholem na świecie. Tak, nie wódka, whisky czy rum, a soju jest numerem jeden w rankingach sprzedaży jeżeli chodzi o światowe alkohole. Właściwie nie powinno być w tym nic dziwnego biorąc pod uwagę, iż to właśnie Korea jest największym konsumentem alkoholu na świecie, gdzie statystyczny Koreańczyk wypija średnio 15 szotów alkoholu tygodniowo!!!

Soju – jak i z czego jest wytwarzany?

Soju nie jest trunkiem mocnym, jego zawartość alkoholowa wacha się pomiędzy 20-25%. Tradycyjnie wytwarzany jest z ryżu, jednak w okresie pomiędzy latami 60-tymi, a 90-tymi destylacja ryżu była zabroniona (z uwagi na jego niedobór i priorytet przy zastosowaniu w żywieniu, a nie w piciu) dlatego wytwarzane było również z ziemniaków, pszenicy czy tapioki. Tradycyjny proces produkcji soju obejmuje kilka etapów. Na wstępie rozdrobniony i ugotowany na twardo ryż wraz z wodą i drożdżami poddaje się 40-to dniowej fermentacji w ceramicznych kadziach. W wyniku tego procesu powstaje czyste wino ryżowe. Następnie poddawane jest jednokrotnemu procesowi destylacji w prostych aparatach ceramicznych po czym leżakuje w kadziach przez 100 dni. Przy obecnej tak wielkiej konsumpcji, soju wytwarzane jest również w nowoczesnych aparatach destylacyjnych jednak nadal leżakuje 100 dni przed rozlaniem. Obecnie można spotkać soju butelkowane z mocą nawet 45%.

Soju – jak pić?

Soju w smaku jest w miarę naturalne, często określane jako rześkie, lekko owocowe i wytrawne. Porównywane jest do słabej czystej wódki. Tradycyjnie pite jest w formie czystej lub z dodatkiem soków owocowych. Warto spróbować Soju w klasycznych drinkach jako zamiennik wódki, szczególnie dobre jest w Negroni.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: