Poradniki Shrub, najstarszy drink świata - historia i sposób przygotowania

Shrub, najstarszy drink świata – historia i sposób przygotowania

Skoro wino jest najstarszym alkoholem świata to shrub musi być najstarszym drinkiem. Shrub to nic innego jak połączenie octu winnego, czy też jakiegokolwiek innego octu, z syropem i owocami. Brzmi Mało apetycznie? Błąd. Shruby są bardzo smaczne i przydatne. Orzeźwiają, a z uwagi na swoją kwasowość pobudzają ślinianki i soki trawienne będąc bardzo dobrym aperitifem. Są również dobrym nośnikiem aromatów i doskonale mogą zastąpić przesłodzone likiery czy syropy. 

Shrub – historia powstania

Słowo Shrub pochodzi od arabskiego słowa „sharba” czyli drink. Słowo to również dało początek bardziej znanym nam słowom takim jak syrop czy sorbet. Pierwsze shruby powstały kilka tysięcy lat temu na terenie obecnej Turcji i Persji. Ponieważ klimat nie sprzyjał przechowywaniu świeżych owoców, zalewano je octem, który podobnie jak alkohol pozwalał na dłużej zachować ich aromat. Wraz ze wzrostem popularności na bliskim wschodzie, shruby dotarły do Europy, a następnie do Stanów Zjednoczonych. Swój szczyt popularności shruby datują na okres prohibicji, kiedy to niedostępny alkohol zmuszał do sięgania po bardziej wyraziste trunki niż dostępna lemoniada. Wraz z uchyleniem prohibicji historia shrubów się urywa. Dopiero niedawno barmani w poszukiwaniu alternatywy do cytrusów, powrócili do używania shrabów jako składników wnoszących do drinków zarówno dodatkowych aromatów jak i tak potrzebnej kwasowości.

Shrub – sposób przygotowania

Shruby są bardzo proste i stosunkowo tanie w przygotowaniu. Co więcej , swobodnie można je przechowywać przez dłuższy okres czasu. Najbardziej znane są dwa sposoby przygotowywania shrubów. Sposób na ciepło jest szybszy ale pozbawia części aromatów użytych składników. Polega na tym iż rozdrobnione owoce, warzywa, czy też ich mieszankę wspartą ziołami podgrzewa się na patelni wraz z cukrem i wodą. Po uzyskaniu konsystencji syropu i wystudzeniu, odcedzamy gotowy płyn i łączymy z octem w proporcjach według własnego uznania. Metoda na zimno nie jest bardziej pracochłonna, ale nie da się jej wykonać w przeciągu godziny tak jak tą na ciepło. Podczas przygotowywania shrubu metodą na zimno, łączymy rozdrobnione składniki z cukrem w misce i pozostawiamy na dwa dni. Cukier wyciągnie sok ze składników i uformuje syrop, który po odcedzeniu łączymy z octem.

Praca domowa – Shrub z czarnej porzeczki i Pompier drink

Potrzebne składniki do przygotowania shrubu:

  • 1,5 szklanki umytych czarnych porzeczek
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki octu z czerwonego wina

oraz

  • miska
  • słoik 
  • drewniana łyżka
  • sito szczegółowe 
  • folia plastikowa

Sposób przygotowania shrubu porzeczkowego:
Umieść porzeczki i cukier w misce. Rozgnieć owoce i dokładnie wymieszaj. Zakryj folią plastikową i umieść w lodówce na dwa dni. Odcedź przez sito do słoika i wymieszaj z octem. Dokładnie wstrząśnij i przechowuj w lodówce nawet przez okres roku.

Przepis na drink Pompier: 
W szklance z lodem wymieszaj 90 ml wytrawnego wermutu oraz 15 ml shrubu z czarnej porzeczki. Dopełnij wodą gazowaną i delektuj się orzeźwiającym drinkiem w upalne południe 🙂

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,150ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...