Poradniki Shrub, najstarszy drink świata - historia i sposób przygotowania

Shrub, najstarszy drink świata – historia i sposób przygotowania

Skoro wino jest najstarszym alkoholem świata to shrub musi być najstarszym drinkiem. Shrub to nic innego jak połączenie octu winnego, czy też jakiegokolwiek innego octu, z syropem i owocami. Brzmi Mało apetycznie? Błąd. Shruby są bardzo smaczne i przydatne. Orzeźwiają, a z uwagi na swoją kwasowość pobudzają ślinianki i soki trawienne będąc bardzo dobrym aperitifem. Są również dobrym nośnikiem aromatów i doskonale mogą zastąpić przesłodzone likiery czy syropy. 

Shrub – historia powstania

Słowo Shrub pochodzi od arabskiego słowa „sharba” czyli drink. Słowo to również dało początek bardziej znanym nam słowom takim jak syrop czy sorbet. Pierwsze shruby powstały kilka tysięcy lat temu na terenie obecnej Turcji i Persji. Ponieważ klimat nie sprzyjał przechowywaniu świeżych owoców, zalewano je octem, który podobnie jak alkohol pozwalał na dłużej zachować ich aromat. Wraz ze wzrostem popularności na bliskim wschodzie, shruby dotarły do Europy, a następnie do Stanów Zjednoczonych. Swój szczyt popularności shruby datują na okres prohibicji, kiedy to niedostępny alkohol zmuszał do sięgania po bardziej wyraziste trunki niż dostępna lemoniada. Wraz z uchyleniem prohibicji historia shrubów się urywa. Dopiero niedawno barmani w poszukiwaniu alternatywy do cytrusów, powrócili do używania shrabów jako składników wnoszących do drinków zarówno dodatkowych aromatów jak i tak potrzebnej kwasowości.

Shrub – sposób przygotowania

Shruby są bardzo proste i stosunkowo tanie w przygotowaniu. Co więcej , swobodnie można je przechowywać przez dłuższy okres czasu. Najbardziej znane są dwa sposoby przygotowywania shrubów. Sposób na ciepło jest szybszy ale pozbawia części aromatów użytych składników. Polega na tym iż rozdrobnione owoce, warzywa, czy też ich mieszankę wspartą ziołami podgrzewa się na patelni wraz z cukrem i wodą. Po uzyskaniu konsystencji syropu i wystudzeniu, odcedzamy gotowy płyn i łączymy z octem w proporcjach według własnego uznania. Metoda na zimno nie jest bardziej pracochłonna, ale nie da się jej wykonać w przeciągu godziny tak jak tą na ciepło. Podczas przygotowywania shrubu metodą na zimno, łączymy rozdrobnione składniki z cukrem w misce i pozostawiamy na dwa dni. Cukier wyciągnie sok ze składników i uformuje syrop, który po odcedzeniu łączymy z octem.

Praca domowa – Shrub z czarnej porzeczki i Pompier drink

Potrzebne składniki do przygotowania shrubu:

  • 1,5 szklanki umytych czarnych porzeczek
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki octu z czerwonego wina

oraz

  • miska
  • słoik 
  • drewniana łyżka
  • sito szczegółowe 
  • folia plastikowa

Sposób przygotowania shrubu porzeczkowego:
Umieść porzeczki i cukier w misce. Rozgnieć owoce i dokładnie wymieszaj. Zakryj folią plastikową i umieść w lodówce na dwa dni. Odcedź przez sito do słoika i wymieszaj z octem. Dokładnie wstrząśnij i przechowuj w lodówce nawet przez okres roku.

Przepis na drink Pompier: 
W szklance z lodem wymieszaj 90 ml wytrawnego wermutu oraz 15 ml shrubu z czarnej porzeczki. Dopełnij wodą gazowaną i delektuj się orzeźwiającym drinkiem w upalne południe 🙂

Obserwuj nas:

9,275FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...