PoradnikiSangria czerwona czy biała? Jak przygotować i podawać? Czyli przepis na idealne...

Sangria czerwona czy biała? Jak przygotować i podawać? Czyli przepis na idealne hiszpańskie wino z owocami i lodem, również w wersji bezalkoholowej.

Nie ma chyba bardziej znanego winnego ponczu na świecie niż pochodząca z Hiszpanii Sangria. Sposobów przygotowania i przepisów jest bardzo dużo, zarówno tych wychwalających użycie czerwonego jak i białego wina. Popularność tego trunku jest tak wielka, iż można kupić gotowy zabutelkowany napój w sklepie, zarówno w Biedronce jak i w Lidlu. Poniżej zebraliśmy kilka wskazówek co do domowego sposobu przygotowania jak i podawania Sangrii z lodem i owocami.

Co to jest Sangria?

Zacznijmy jednak od początku, czym jest i skąd się wzięła Sangria? Ponoć zaistniała w XVIII w jako prosty napój rolników z Walencji i była połączeniem wyłącznie wina i wody. Z czasem popularność tego trunku tak wzrosła, iż pita była już nie tylko na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, ale i na całym Półwyspie Iberyjskim. Jako prosty winny napój, Sangria znalazła swoich wielbicieli również w obu Amerykach. Samo słowo „sangria” oznacza „krwawienie” co jest bezsprzecznym potwierdzeniem tego, iż pierwsze wersje przygotowywane były na bazie czerwonego wina.

Jak przygotować Sangrię na czerwonym winie?

Przepisów na idealną Sangrię jest tak wiele, iż nie ma jednego słusznego przepisu. Jak wiemy, wszystko rozpoczęło się od wymieszania czerwonego wina z wodą. Z czasem zaczęto dodawać cukier oraz mocny alkohol, zazwyczaj brandy. Możliwości modyfikacji Sangrii jest tak wiele, iż każdy jest w stanie dopasować składnikami jak i proporcje do własnych upodobań. Po pierwsze modyfikację Sangrii możemy rozpocząć od zmiany proporcji użytych składników. Ponadto możemy użyć różnych mocnych alkoholi, smakowych syropów, czy w końcu wodę zastąpić smakowymi napojami gazowanymi. Nasz ulubiony przepis na czerwoną Sangrię wygląda w ten sposób:

Potrzebne składniki:

  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml) najlepiej hiszpańskiego
  • 125 ml brandy, najlepiej hiszpańskiej
  • 125 ml likieru pomarańczowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml soku z cytryny
  • 40 ml syropu cukrowego
  • 250 ml napoju Bitter Lemon
  • 1 pomarańcz pokrojona w plasterki
  • Kilka lasek cynamonu

Sposób przygotowania:

Do dzbana włożyć pokrojoną pomarańcz i cynamon. Dodać wszystkie składniki i dokładnie zamieszać. Dla urozmaicenia można dodać odrobinę likieru jabłkowego oraz syropu cynamonowego.

Jak przygotować Sangrię na białym winie?

Niewątpliwie wersja Sangrii z białym winem jest modyfikacją klasycznej receptury. Jest bardziej orzeźwiająca i delikatniejsza w procentach. Tu również możemy pozwolić działać naszej wyobraźni, która może nas ciekawie zaskoczyć. Warto poeksperymentować z różnego rodzaju syropami z owoców egzotycznych, mocnymi trunkami takimi jak rum czy w końcu zwiększyć ilości soku cytrynowego. Nasz ulubiony przepis na białą Sangrię prezentuje się tak:

Potrzebne składniki:

  • 1 butelka białego wytrawnego wina (750 ml) najlepiej hiszpańskiego
  • 100 ml cytrynówki
  • 50 ml likieru jabłkowego lub melonowego
  • 100 ml soku z limonki
  • 40 ml syropu cukrowego lub innego z owoców egzotycznych
  • 250 ml napoju Virgin Mojito
  • 1 zielone jabłko pokrojona w plasterki

Sposób przygotowania:

Do dzbana włożyć pokrojone w plastry jabłko. Dodać wszystkie składniki i dokładnie zamieszać.

Jakich owoców użyć do Sangrii?

Dzban z Sangrią czy to czerwoną czy białą na pewno pięknie wygląda przyozdobiony włożonymi do niego owocami. Na pewno ze względów wizualnych jest to duży plus. Jednak z praktycznego punktu widzenia owoce włożone do dzbana utrudnią nalewanie płynu lub wręcz spowodują, iż nie tylko obrus, ale i nasze ubranie może wymagać później dokładnego prania. My sugerujemy, aby owoce były w dużych plastrach, wtedy utrzymamy je w ryzach w dzbanie i nie chlusną nam do szklanki. Ponadto zbyt dużo owoców może zająć zbyt wiele miejsca i będziemy musieli co chwilę dorabiać kolejny dzban. Najlepiej pokrojone owoce podać osobno tak, aby każdy mógł je sobie włożyć do indywidualnej szklanki według uznania. Jakie owoce użyjemy zależy już tylko od naszych preferencji. My podpowiadamy, iż można użyć wszystkich jakie nam się nawiną.

Sangria z lodem czy bez?

Kwestia dodania lodu ma się bardzo podobnie do tego jak włożenie dużej ilości owoców do dzbana. Ponadto lód szybko zacznie się roztapiać i nasza Sangria stanie się bardzo rozwodniona. Najlepiej, podobnie jak w przypadku owoców, lód podać oddzielnie, do personalnego dozowania.

Sangria bezalkoholowa

Popularność Sangrii spowodowała, iż bardzo często poszukuje się jej wersji bezalkoholowej. Najłatwiej jest przygotować takową na bazie czerwonego wina bezalkoholowego, które jest dostępne w specjalistycznych sklepach winnych. My jednak zaproponujemy przepis, który można przygotować bez zbędnego wydawania pieniędzy na póki co drogie wino bezalkoholowe.

Potrzebne składniki:

  • 400 ml mocnej herbaty (4 torebki zaparzone w 0,4l wody)
  • 50 ml syropu korzennego (przepis poniżej)
  • 600 ml soku z granatów

Sposób przygotowania:

Syrop korzenny – w rondelku uprażyć pokruszone 4 laski cynamonu i 12 goździków aż do wydobycia się aromatów. Dodać pół szklanki wody i pół szklanki białego cukru. Podgrzać do pełnego rozpuszczenia się cukru. Pozostawić pod przykryciem na 24 godziny. Przecedzić i odmierzyć odpowiednią ilość do dzbana. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zamieszać. Do dekoracji można dodać plastry pomarańczy i długie laski cynamonu.

Wpadnij na YouTube MÓJ BAR i zobacz:

Obserwuj nas:

12,216FaniLubię
16,527ObserwującyObserwuj
144,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: