Artykuły Sambuca - czym jest, jak ją pić?

Sambuca – czym jest, jak ją pić?

Płonąca Sambuca to bardzo chwytliwa nazwa wśród „imprezowych” atrakcji. Czym jest sama Sambuca? Jak pić Sambuca? Zapraszamy do krótkiej lektury na temat tego ciekawego likieru!

Czym jest Sambuca?

Zacznijmy od podstaw. Sambuca to Włoski likier, który zawiera od 38% do 40% alkoholu. Charakterystyczny anyżkowo-owocowo-ziołowy smak zawdzięcza swojej bazie, na który składają się kwiaty czarnego bzu, koper włoski, anyż gwiaździsty, lukrecja oraz soki. Jej nazwę zaczerpnięto właśnie z włoskiego słowa na czarny bez, czyli Sambuco.

Jak pić Sambuca?

Alkohol ten wykorzystuje się najczęściej w koktajlach, ale tradycyjnie podaje się w sposób “con la mosca ”. Proces ten jest dość prosty – do likieru wrzucamy nieparzystą liczbę ziaren kawy i podpalamy powierzchnię. Gdy alkohol się wypali, zdmuchujemy płomień i wypijamy nap ó j. Ziarna kawy należy przeżuć. Wariacje na temat drinków na bazie tego alkoholu do mistrzostwa opracowali właśnie Włosi. Powszechnym koktajlem w północnych Włoszech, jak i na całym świecie, jest “Biscuit in the glass ”. Pamiętajmy jednak, że jest to nazwa międzynarodowa 🙂 Przygotowanie koktajlu polega na wlaniu likieru do szklanki, wrzucenie do niego rozkruszonego biszkopta, a następnie uzupełnienie całości chłodną herbatą.

Ostatnią z popularnych metod picia Sambuca jest również wariacja na temat drinków podpalanych. Sam likier wlewamy do koniakówki, wsypujemy łyżeczkę cukru i uzupełniamy ziarnami kawy – tak, jak w pierwszej propozycji. Potem całość podpalamy i czekamy, aż wsypany cukier zacznie się karmelizować. Tak przygotowany koktajl wlewamy do pustej szklanki i przykrywamy użytą wcześniej koniakówką. Czekamy, aż płomień zgaśnie. Następnie przykrywamy koniakówkę, do której zawczasu wkładamy rurkę i wypijamy trunek. „Poprawiamy” oparami z koniakówki, które wdychamy poprzez słomkę właśnie. Taki miks bywa bardzo zdradliwy, dlatego zalecamy ostrożne korzystanie z dobrodziejstw tego likieru.

Sambuca przypadła Wam do gustu? Przedstawiamy 5 drinków z użyciem tego likieru, które możecie wykonać przy najbliższej okazji!

PURPLE FLIRT 

Purple Flirt zaskoczył nas połączeniem anyżu z żurawiną, które naprawdę nam smakuje. Sam koktajl jest bardzo dobrze zbalansowany i idealny na romantyczną kolację. W końcu nazwa zobowiązuje.

Składniki

  • wódka czysta – 40ml
  • czarna sambuca – 20ml
  • żurawinowy sok – 40ml

Sposób przygotowania:

Do szejkera wypełnionego lodem wlej odpowiednie ilości składników. W odmierzeniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Wstrząśnij składniki i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj skórką z pomarańczy. Gotowe!

MOLOTOV COCKTAIL 

Koktajl o znaczeniu historycznym. Składniki reprezentują cztery płyny użyte w prymitywnej butelce zapalającej. Wódka jest odpowiednikiem alkoholu, likier fiołkowy imituje parafinę, sok z cytryny benzynę, natomiast czarna sambuca smołę. Połączenie tych czterech komponentów stworzy Wasz własny „Koktajl Mołotowa”. Co prawda nie jest wybuchowy, ale smakuje bardzo specyficznie. 

Składniki

  • wódka cytrynowa – 40ml
  • czarna sambuca – 10ml
  • likier fiołkowy – 40ml
  • cytryna sok – 10ml

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. W celu schłodzenia wstaw go do zamrażarki na kilka minut lub wypełnij lodem i odstaw na czas przygotowania drinka. Do szejkera nasyp lodu, a następnie wlej do niego wszystkie składniki. Za pomocą jiggera lub miarki kuchennej odmierz odpowiednie ilości, co pozwoli Ci zachować prawidłową recepturę i balans smaku koktajlu. Całość energicznie wstrząśnij w szejkerze i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Na koniec udekoruj koktajl za pomocą skórki z cytryny i gotowe!

ALL WHITE FRAPPÉ

All White Frappé to rześki i bardzo smaczny koktajl, który doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla deseru w upalne dni. Zmiksowany z lodem w blenderze jest jeszcze bardziej orzeźwiający i przypomina nam miętowe lody z kawałkami czekolady.

Składniki

  • 30 ml Luxardo sambuca
  • 30 ml białego likieru kakaowego
  • 30 ml białego likieru miętowego
  • 30 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Schłodź szklankę przez włożenie jej do zamrażalnika lub napełnienie lodem. Zblenduj wszystkie składniki z garścią kostek lodu i podawaj z krótką słonką. Koktajl możesz uzupełnić cytrynowym zestem. Smacznego!

OIL SLICK

Oil slick to shot dedykowany głównie kobietom. Jego komponenty to irish cream i czarnej sambuca. Jest aksamitny i łączy w sobie słodko ziołowe smaki. Koniecznie spróbujcie!

Składniki

  • 20 ml czarnej Sambuci
  • 20 ml Irish Cream

Sposób przygotowania:

Do szejkera wsyp kilka kostek lodu, a następnie dodaj czarną sambucę i irish cream. Energicznie wstrząśnij przez około 15 sekund. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka od shota i… gotowe!

ALESSANDRO 

Bazą do tego koktajlu jest czarna sam buca – likier, który zawiera charakterystyczny posmak anyżu i aromatycznych przypraw. W połączeniu z ginem i śmietanką tworzy kremowy drink w szarym kolorze. Alessandro jest zdecydowanie dla tych, którzy chcą rozmydlić aromaty anyżkowe.

Składniki

  • 20 ml ginu
  • 40 ml likieru Sambuca
  • 20 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Koktajl podajemy w schłodzonym szkle, dlatego zacznij od wypełnienia kieliszka lodem lub wstawienia go do zamrażarki na kilka minut, a następnie przygotuj szejker i wszystkie składniki. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarki kuchennej. Do szejkera wypełnionego lodem wlej wszystkie składniki i energicznie wstrząśnij. Przelej tak przygotowanego drinka do schłodzonego kieliszka. Podpowiedź: Szejker możesz zastąpić dużym słoikiem. Wsyp do niego lód, następnie wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Kolejne kroki powtarzaj tak samo, jak w przepisie powyżej.

Natalia Magielska
Natalia Magielskahttp://www.itssimplecreations.com
Babcia chciała, żeby została prawnikiem, ale zajmuje się social mediami i fotografią. Najczęściej spotkasz ją z kawą i aparatem w ręce. Wspiera rozwój portalu MójBar.pl, prowadzi własną firmę zajmującą się doradztwem i rozwojem marek alkoholowych w sieci.

Obserwuj nas:

9,337FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
103,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...