Drinki z WhiskyRob Roy - Przepis na Drink

Rob Roy – Przepis na Drink

Rob Roy

Rob Roy już od 1894 roku rozpieszcza nasze podniebienia. Stworzony został przez nowojorskiego barmana na Manhattanie i nazwany na cześć operetki o tytule „Rob Roy”. Przypomina drinka Manhattan, ale w przeciwieństwie do niego nie bazuje na wódce żytniej, tylko na składniku bardziej ekskluzywnym – szkockiej whisky. Drinka można podawać w trzech wersjach: „sweet”, „dry” i „perfect”. Standardowo występuje w wersji sweet, gdzie dodajemy słodkiego wermutu. Przy wersji dry słodki wermut możemy śmiało zastąpić wermutem wytrawnym. Czym w takim razie jest wersja perfect? Nic prostszego! Drinka wykonujemy dodając dwie równe części wermutu – jedną część słodkiego i jedną część wytrawnego.

Rob Roy – Przepis na Drink

  • 60 ml szkockiej blended whisky
  • 30 ml słodkiego wermutu
  • 3 dashe angostury

Sposób przygotowania:
Zacznij od schłodzenia kieliszka. Możesz użyć do tego kostek lodu lub po prostu wstawić go do zamrażarki. Przygotuj szklanicę wypełnioną lodem i wlej do niej wszystkie składniki (jeśli nie posiadasz w domu szklanicy, możesz zastąpić ją dużym słoikiem). Następnie dokładnie zamieszaj składniki i przy użyciu sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego wcześniej kieliszka. Rob Roy zazwyczaj serwowany jest w koktajlówce. Przy wersji sweet do dekoracji użyjemy wisienek koktajlowych, najczęściej nabitych na wykałaczkę. Natomiast przy wersji dry oraz perfect jako garnish idealnie sprawdzi się zest z cytryny.

Obserwuj nas:

11,805FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
137,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: