Red Neck Martini

Słyszeliście kiedyś o drinkach, które serwowane są przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu? W Polsce jako aperitif najczęściej podawana jest czysta wódka, jednak według nas ten drink sprawdzi się tak samo dobrze, a może nawet lepiej! Red Neck Martini to koktajl, który przybył do nas z Londynu, gdzie w 2002 roku zaserwowano go po raz pierwszy. Jest bardzo aromatyczny, a szkocka whisky idealnie kontrastuje ze słodyczą likieru wiśniowego, dzięki czemu w Red Neck Martini zachowany jest idealny balans smakowy.

***

Red Neck Martini – Przepis

  • 40 ml szkockiej blended whisky
  • 20 ml dubonnet (czerwony)
  • 20 ml likieru wiśniowego

Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl – w celu schłodzenia napełnij do lodem i odstaw na jakiś czas lub na kilka minut wstaw do zamrażarki. Gotowe? Możemy zaczynać przygotowanie koktajlu! Do szklanicy wypełnionej lodem wlej dokładnie odmierzone składniki (użyj jiggera lub miarki kichennej). Następnie zamieszaj i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do wcześniej schłodzonego kieliszka (bez lodu). Przyszedł czas na garnish. Jako dekoracji użyj skórki pomarańczy. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here