Poradniki Przepis na Spiced Rum

Przepis na Spiced Rum

Na polskim rynku marek wszelakich rumów jest naprawdę bardzo wiele. Nie są to tylko rumy karaibskie. Na półkach sklepowych można spotkać rumy z takich krajów jak Peru, Mauritius, Japonia czy Fidżi. Jednak wśród tych kilkuset pozycji ciężko trafić na rumy cieszące się wielka popularnością wśród koneserów czyli na tak zwane Spiced Rumy. Przedstawicieli tej odmiany rumów jest naprawdę niewiele dlatego można, a nawet trzeba pokusić się o stworzenie własnej wersji aromatyzowanego rumu. Poniżej szybki przepis jak w prosty domowy sposób przemienić klasyczny rum w jego pikantną odmianę.

Składniki potrzebne do przygotowania Spiced Rum:

  • 1 laska wanilii
  • 4 ziarna zielonego kardamonu
  • Skórka z jednej, dużej pomarańczy pozbawiona albedo (białej skórki z wewnętrznej strony)
  • 1 korzeń lukrecji
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżka stołowa pokrojonego imbiru
  • 500 ml rumu białego lub lekko starzonego

oraz

  • nóż
  • deska do krojenia
  • muddler lub inne narzędzie do rozgniatania
  • sitko szczegółowe
  • słoik 0,7l

Sposób przygotowania:
1. Zacznijmy od przygotowania składników: umyj, obierz i pokrój imbir.
2. Następnie przekrój wanilię na pół.
3. Pokrój skórkę z pomarańczy na drobne kawałki.
4. Za pomocą muddlera lub innego narzędzia rozgnieć lukrecję, laskę cynamonu, goździki oraz kardamon.
5. Przełóż wszystkie składniki do słoika i zalej rumem.
6. Szczelnie zakręć pokrywkę. Trzymaj w ciemnym miejscu przez ok. 2 tygodnie lub do uzyskania żądanego smaku. Wstrząśnij zawartość przynajmniej raz dziennie.

Ten infuzowany rum doskonale sprawdzi się przy takich drinkach jak Pineapple Fizz czy Planters Punch. 

Obserwuj nas:

10,304FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
119,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 3

Bourbon – etapy produkcji, prohibicja w USA oraz Tennessee Whiskey Drogi czytelniku, przed Tobą trzecia i zarazem ostatnia część...

Rozpici celebryci, czyli jak zaopatrzyć się na lata

Za wieloma znanymi markami alkoholi kryją się znani nam celebryci, którzy po osiągnięciu szczytu kariery zaczęli podbijać rynek alkoholowy. Większość jest jedynie...

El Botellon – recenzja

Kiedy na początku XXI wieku (brzmi trochę jak „w zamierzchłych czasach”, a tak naprawdę chodzi o okres jakieś 15 lat temu) powstawały...

Pimento – czyli czym jest allspice likier, jak zrobić samemu i jak wykorzystać w drinkach?

Pimento to dusza koktajli TiKi. Jeżeli ktoś jest smakoszem drinków na rumie to na pewno spotkał się z tą nazwą i prawdopodobnie...