Poradniki Składniki ponczu owocowego. Sposób przygotowania i podawania.

Składniki ponczu owocowego. Sposób przygotowania i podawania.

Poncz jest wyborną i przede wszystkim wygodną formą podawania drinków na domówce czy innym spotkaniu towarzysko-integracyjnym. Złotą zasadą przygotowania ponczu jest zachowanie odpowiedniego balansu między słodkością, kwaśnością, alkoholem i wypełniaczem. Dla tych, którzy boją się braku własnej inwencji twórczej, czym najczęściej tłumaczą lenistwo, prezentujemy nasz szalony przepis na owocowy poncz, w którym użyliśmy takich składników jak: melon, ananas, kumkwat, mięta, puree z rokitnika, rum oraz sok z ananasa.

Składniki ponczu, których potrzebujesz:

  • 200 ml przecieru z rokitnika
  • 400 ml soku z cytryny
  • 600 ml rumu
  • 800 ml soku ananasowego
  • ok. 20 listków mięty
  • dowolne owocowe, np.: ananas, melon, kumkwat, pomarańcz, jabłko, itp.

oraz

  • głębokie naczynie do ponczu / duża miska oraz chochla do nalewania ponczu
  • jigger lub miarka kuchenna
  • wyciskarka do cytrusów
  • kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia ponczu
  • filiżanki lub kubeczki

Sposób przygotowania owocowego ponczu:
1. Przygotuj owoce: możesz użyć świeżych owoców lub takich prosto z puszki. My wykorzystaliśmy melon, ananas i kumkwat, ale spokojnie możesz zastąpić któryś ze składników jabłkiem lub pomarańczą. Każdy z nich umyj, obierz ze skórki i pokrój na większe cząstki. Kumkwat i pomarańcz możesz pokroić w grubsze plasterki. Jeśli chodzi o ilość, użyj własnej ręki jako miarkę i wrzuć pełną garść każdego z owoców do misy.
2. Dodaj liście mięty.
3. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 400 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarkę kuchenną.
4. Do miski wlej wszystkie płynne składniki: 400 ml soku z cytryny, 200 ml przecieru z rokitnika, 600 ml rumu, 800 ml soku z ananasa. Użyj miarki kuchennej w celu odmierzenia odpowiedniej ilości składników.
5. Gotowy poncz dokładnie wymieszaj łyżką barmańską lub chochlą.

Jak podawać poncz owocowy?
Aby jak najlepiej podać poncz można go wcześniej wstawić na godzinę w zamrażalce. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, wystarczy dać dwie szklanki lodu bezpośrednio do misy z ponczem, lub pojedynczo do filiżanek. Jeżeli spodobał ci się nasz przepis na poncz, na pewno polubisz inne nasze przepisy. Sprawdź: Fish House Punch, Artillery Punch czy Cydrowy Ponch.

Obserwuj nas:

9,275FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...