Poradniki Składniki ponczu owocowego. Sposób przygotowania i podawania.

Składniki ponczu owocowego. Sposób przygotowania i podawania.

Poncz jest wyborną i przede wszystkim wygodną formą podawania drinków na domówce czy innym spotkaniu towarzysko-integracyjnym. Złotą zasadą przygotowania ponczu jest zachowanie odpowiedniego balansu między słodkością, kwaśnością, alkoholem i wypełniaczem. Dla tych, którzy boją się braku własnej inwencji twórczej, czym najczęściej tłumaczą lenistwo, prezentujemy nasz szalony przepis na owocowy poncz, w którym użyliśmy takich składników jak: melon, ananas, kumkwat, mięta, puree z rokitnika, rum oraz sok z ananasa.

Składniki ponczu, których potrzebujesz:

  • 200 ml przecieru z rokitnika
  • 400 ml soku z cytryny
  • 600 ml rumu
  • 800 ml soku ananasowego
  • ok. 20 listków mięty
  • dowolne owocowe, np.: ananas, melon, kumkwat, pomarańcz, jabłko, itp.

oraz

  • głębokie naczynie do ponczu / duża miska oraz chochla do nalewania ponczu
  • jigger lub miarka kuchenna
  • wyciskarka do cytrusów
  • kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia ponczu
  • filiżanki lub kubeczki

Sposób przygotowania owocowego ponczu:
1. Przygotuj owoce: możesz użyć świeżych owoców lub takich prosto z puszki. My wykorzystaliśmy melon, ananas i kumkwat, ale spokojnie możesz zastąpić któryś ze składników jabłkiem lub pomarańczą. Każdy z nich umyj, obierz ze skórki i pokrój na większe cząstki. Kumkwat i pomarańcz możesz pokroić w grubsze plasterki. Jeśli chodzi o ilość, użyj własnej ręki jako miarkę i wrzuć pełną garść każdego z owoców do misy.
2. Dodaj liście mięty.
3. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 400 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarkę kuchenną.
4. Do miski wlej wszystkie płynne składniki: 400 ml soku z cytryny, 200 ml przecieru z rokitnika, 600 ml rumu, 800 ml soku z ananasa. Użyj miarki kuchennej w celu odmierzenia odpowiedniej ilości składników.
5. Gotowy poncz dokładnie wymieszaj łyżką barmańską lub chochlą.

Jak podawać poncz owocowy?
Aby jak najlepiej podać poncz można go wcześniej wstawić na godzinę w zamrażalce. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, wystarczy dać dwie szklanki lodu bezpośrednio do misy z ponczem, lub pojedynczo do filiżanek. Jeżeli spodobał ci się nasz przepis na poncz, na pewno polubisz inne nasze przepisy. Sprawdź: Fish House Punch, Artillery Punch czy Cydrowy Ponch.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...