Poradniki Składniki ponczu owocowego. Sposób przygotowania i podawania.

Składniki ponczu owocowego. Sposób przygotowania i podawania.

Poncz jest wyborną i przede wszystkim wygodną formą podawania drinków na domówce czy innym spotkaniu towarzysko-integracyjnym. Złotą zasadą przygotowania ponczu jest zachowanie odpowiedniego balansu między słodkością, kwaśnością, alkoholem i wypełniaczem. Dla tych, którzy boją się braku własnej inwencji twórczej, czym najczęściej tłumaczą lenistwo, prezentujemy nasz szalony przepis na owocowy poncz, w którym użyliśmy takich składników jak: melon, ananas, kumkwat, mięta, puree z rokitnika, rum oraz sok z ananasa.

Składniki ponczu, których potrzebujesz:

  • 200 ml przecieru z rokitnika
  • 400 ml soku z cytryny
  • 600 ml rumu
  • 800 ml soku ananasowego
  • ok. 20 listków mięty
  • dowolne owocowe, np.: ananas, melon, kumkwat, pomarańcz, jabłko, itp.

oraz

  • głębokie naczynie do ponczu / duża miska oraz chochla do nalewania ponczu
  • jigger lub miarka kuchenna
  • wyciskarka do cytrusów
  • kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia ponczu
  • filiżanki lub kubeczki

Sposób przygotowania owocowego ponczu:
1. Przygotuj owoce: możesz użyć świeżych owoców lub takich prosto z puszki. My wykorzystaliśmy melon, ananas i kumkwat, ale spokojnie możesz zastąpić któryś ze składników jabłkiem lub pomarańczą. Każdy z nich umyj, obierz ze skórki i pokrój na większe cząstki. Kumkwat i pomarańcz możesz pokroić w grubsze plasterki. Jeśli chodzi o ilość, użyj własnej ręki jako miarkę i wrzuć pełną garść każdego z owoców do misy.
2. Dodaj liście mięty.
3. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 400 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarkę kuchenną.
4. Do miski wlej wszystkie płynne składniki: 400 ml soku z cytryny, 200 ml przecieru z rokitnika, 600 ml rumu, 800 ml soku z ananasa. Użyj miarki kuchennej w celu odmierzenia odpowiedniej ilości składników.
5. Gotowy poncz dokładnie wymieszaj łyżką barmańską lub chochlą.

Jak podawać poncz owocowy?
Aby jak najlepiej podać poncz można go wcześniej wstawić na godzinę w zamrażalce. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, wystarczy dać dwie szklanki lodu bezpośrednio do misy z ponczem, lub pojedynczo do filiżanek. Jeżeli spodobał ci się nasz przepis na poncz, na pewno polubisz inne nasze przepisy. Sprawdź: Fish House Punch, Artillery Punch czy Cydrowy Ponch.

Obserwuj nas:

10,625FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Drinki z palemką – czyli o TIKI słów kilka

Słoneczne dni możemy policzyć na palcach jednej ręki, za oknem szaro, dni co raz krótsze… Nie da się ukryć, że zima za...

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....