Poradniki Przepis na likier z topinamburu i domowy Krupnik

Przepis na likier z topinamburu i domowy Krupnik

Przepis na likier z topinamburu i domowy Krupnik

Jakiś czas temu w jednym z odcinków wspólnego drinkowania na naszym kanale na You Tube, mieliśmy możliwość gościć jednego ze współwłaścicieli warszawskiej Wody Ognistej, Patryka Kowalskiego. Dzięki jego uprzejmości mogliśmy spróbować polskich Old Fashioned podkręconych domowym likierem z topinamburu i własnoręcznie stworzonym Krupnikiem. Trochę trwało, zanim udało nam się „wykraść” z Wody Ognistej techniki przygotowania obu tych trunków, ale w końcu je mamy i specjalnie dla Was poniżej prezentujemy sposób przygotowania tych specjałów.

Przepis na domowy Krupnik

Historia powstania tego likieru sięga czasów Wielkiego Księstwa Polsko-Litewskiego, kiedy to na ziemiach obecnej Białorusi wytwarzano ten trunek, łącząc alkohol zbożowy z miodem i przyprawami. Obecnie Krupnik wytwarzany jest zarówno w Polsce, jak i na Litwie, a jego smak i klasa zależy od jakości i rodzaju użytych składników. Poniżej prezentujemy wersję wykreowaną przez barmanów z „Wody Ognistej”.

Potrzebne składniki:

  • 700 ml wódki
  • 70 ml soku z cytryny
  • 150g miodu
  • 8 goździków
  • 7,5g lasek cynamonu
  • 25g imbiru w plasterkach
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • pół laski wanilii
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół świeżo startej gałki anyżu
  • 3 ziarna kardamonu
  • skórka z połowy cytryny bez albedo
  • skorka z połowy pomarańczy bez albedo

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w dużym słoju i dokładnie zakręcić. Odstawić w zacienione miejsce na 2-4 tygodnie. Dokładnie wstrząsać co kilka dni. Po uzyskaniu oczekiwanego smaku przefiltrować przez sito do zamykanej butelki.

Sposób przygotowania przy użyciu sous vide:

Wszystkie składniki spakować próżniowo, gotować sous vide przez 3 h w 60 stopniach, następnie zostawić na 24h i przecedzić dokładnie przez sito (filtrowanie przez gazę jest za dokładne – mętny krupnik ma więcej smaku).

Przepis na likier z topinamburu

Topinambur brzmi bardzo egzotycznie i raczej mało kojarzy nam się z polską kuchnią. Tymczasem w historii naszej kuchni Topinambur zaznaczył swoją obecność już bardzo dawno temu. Uprawiany na ziemiach polskich był od 1730 roku, a jego polska nazwa to „słonecznik bulwiasty”.

Potrzebne składniki:

  • 700 ml wódki
  • 110g topinamburu
  • 125g cukru
  • 1 kropla aromatu taro

Sposób przygotowania:

Przy pomocy gąbki dokładnie umyć wodą topinambur. Skroić na plastry. Rozłożyć na blasze i podgrzewać w piekarniku w 180 stopniach aż do zrumienienia. Wrzucić z wódką i cukrem do słoja, dokładnie zakręcić. Odstawić w zacienione miejsce na 2-4 tygodnie. Dokładnie wstrząsać co kilka dni. Po uzyskaniu oczekiwanego smaku przefiltrować przez sito do zamykanej butelki. Dodać aromat i mocno wstrząsnąć.

Sposób przygotowania przy użyciu sous vide:

Wszystkie składniki spakować próżniowo, gotować sous vide przez 3 h w 60 stopniach, następnie zostawić na 24h i przecedzić dokładnie przez sito. Dodać aromat i zabutelkować.

Obserwuj nas:

9,345FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
103,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...