Likier kokosowy bezapelacyjnie kojarzy nam się z takimi markami jak Malibu, Canari, Bazilio czy Bali. Cena na półkach sklepowych oczywiście różni się w zależności od klasy i jakości produktu. Jeżeli ktoś chciałby samemu przygotować likier kokosowy w szybki sposób to najłatwiej jest do kupionego w sklepie syropu kokosowego dolać wódki w takiej samej ilości lub do hitu ostatnich lat czyli wódki kokosowej Finlandia Coconut dodać, według uznania, syropu cukrowego. Jeżeli jednak lubicie wszystko przygotowywać samemu od podstaw, to poniżej przedstawiamy recepturę jak zrobić likier kokosowy. Ponadto również dodamy kilka wskazówek jak pić likier kokosowy. 

Jak zrobić likier kokosowy?

Potrzebne składniki i narzędzia:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 500 ml wódki
  • 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • słoik zamykany nie mniejszy niż 1,5 l
  • gaza
  • lejek
  • dzbanek o pojemności 1 l
  • 2 butelki zamykane o pojemności 0,7 l

Sposób przygotowania:

Do wyparzonego słoika wsyp wiórki, zalej wódką i odstaw na tydzień. Po tym czasie wiórki powinny wchłonąć całą wódkę. Wyciśnij przez gazę wódkę z wiórków do dzbanka. Wiórki zalej mlekiem skondensowanym słodzonym i odstaw na 1 dzień. Po tym czasie ponownie wyciśnij zawartość do dzbanka. Wiórki zamknij w szczelnym pudełku i pozostaw na przyszłość do dekoracji drinków. Zawartość dzbanka rozlej po równo do uprzednio przygotowanych i wyparzonych butelek. Uzupełnij mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Mocno wstrząśnij. Twój własnej roboty likier kokosowy jest gotowy! Przechowuj go w lodówce.

Jak pić likier kokosowy?

Oczywiście poza tradycyjną metodą picia w formie czystej lub na lodzie, likier kokosowy dobrze sprawdzi się w połączeniu z sokiem ananasowym lub jako dodatek do kawy. Spośród drinków bazujących na likierze kokosowym i  wartych spróbowania najlepszymi są: Rafaello, Chill Out Martini, Hawaiian czy Sex on the Beach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here