Poradniki Przepis na jesień

Przepis na jesień

Jesień – czas wyjątkowy, absolutnie niepowtarzalny! Bliżej zimy aniżeli wiosny jesteśmy zdecydowanie, więc czas abyśmy przygotowali nasze zmysły i kubki smakowe na zupełnie inne odczucia aniżeli do tej pory. Osobiście jestem wielkim zwolennikiem obecnej pory roku i drinków jesiennych…

Nie możemy rozpocząć podróży po świecie koktajli bez wcześniejszego odwiedzenia targowiska i zrobieniu swoistego rekonesansu wśród produktów sezonowych. No właśnie – produkty sezonowe! To na nich będziemy opierali naszą domową kartę koktajlową, racząc tym samym podniebienia naszych gości, którzy tłumnie będą szturmowali nasze progi w poszukiwaniu zaspokojenia swoich kubków smakowych. Byłoby klawo ażeby znajomi, którzy nas odwiedzą poczuli oryginalność, jak i również naszą pasję w tym co robimy.

Produkty sezonowe, które znakomicie sprawdzą się w naszych barach to na pewno: śliwki, gruszki, jabłka, dynia, imbir, cynamon, żurawina, kardamon, rozmaryn . To tylko niektóre z produktów, które są dostępne na naszym lokalnym rynku i możemy je kupić absolutnie w każdym sklepie. Szerokie spectrum po jakim możemy się poruszać daje nam ogromne możliwości, do łączenia smaków i komponowania czegoś nowego, innowacyjnego a nade wszystko – oryginalnego. Charakter naszych drinków zdecydowanie będziemy kreować pod smaki cięższe, bardziej korzenne, niekiedy wytrawne. Rozbudzające nasze zmysły, rozgrzewające nasze ciało i powodujące to uczucie odprężenia i całkowitego relaksu czyli totalnego spełnienia. Propozycja koktajli musi być przejrzysta i w miarę prosta. Bazujmy na produktach, które sami przygotowujemy. Mam na myśli tutaj m.in. syropy, konfitury, chutney’e . Starajmy się ograniczać używanie gotowych syropów, które zawierają bardzo dużo konserwantów i chemii, a skupmy się na rozwijaniu naszej wyobraźni i naszych zmysłów smakowo-zapachowych poprzez wymyślanie coraz to ciekawszych kompozycji. Oczywiście musimy znać umiar w komponowaniu własnych propozycji koktajlowych aby nie przedobrzyć. Prostota – w tym tkwi sedno idealnego cocktailu.

Kończąc mój z goła przydługi tekst , chciałbym jeszcze wspomnieć o garnierowaniu naszych kompozycji. Nie przesadzajmy z sałatkami owocowymi, które kompletnie nie są rentowne, postawmy lepiej na prostsze dekoracje w postaci m.in. suszek owocowych. W końcu diabeł tkwi w prostocie 😉

PS. Poniżej przygotowałem dla Was fantastyczne i łatwe w przygotowaniu przepisy!

JESIENNY DRINK!

Propozycja, którą kieruję na sezon jesienny to połączenie jabłek prażonych z domowej roboty syropem cynamonowym z dodatkiem rumu leżakowane w beczce po Bourbonie, okraszone sokiem z cytryny i białkiem jajecznym oraz bitterem czekoladowym z dodatkiem świeżego soku z jabłek.

Składniki:

  • 40 ml Dictador Amber
  • 2 łyżki barmańskie prażonych jabłek
  • 40 ml soku z jabłek
  • 15 ml syropu cynamonowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml białka jajecznego
  • 1 dash bitter czekoladowy
  • 2 dashe angostury bitter

Sposób przygotowania: białko jajeczne należy bardzo mocno ubić w suchym shakerze, a następnie dodać pozostałe składniki. Dodać lodu, wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego szkła typu martini lub coupetki.

Dekoracja: 3 krople angostury – można przeciągnąć po powierzchni drinka wykałaczką i namalować 3 serca. Na wierzch kładziemy plaster suszonego jabłka okraszonego cynamonem.

DŻEM DYNIOWY!

Dżem dyniowy z dodatkiem pomarańczy i imbiru powinien zaspokoić Wasze podniebienia i nie musi służyć jedynie do cocktaili. Oto prosty przepis :

  • 1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
  • 300 g cukru
  •  2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większego garnka, zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku. Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić, dodać do dyni razem z przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje, a dynia przybierze postać papki. Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.

I pamiętajmy, pijmy odpowiedzialnie !
Z barmańskimi pozdrowieniami ,
Tomasz Orczyk

Avatar
Tomasz Orczyk
Tomasz Orczyk, barman z 15-letnim stażem, wykładowca w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów. Obecnie manager w krakowskiej Scenie54.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,150ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...