Poradniki Przepis na jabłkowo-kolendrowy syrop piwny do drinków

Przepis na jabłkowo-kolendrowy syrop piwny do drinków

Brzmi apetycznie? Spróbujcie zrobić w wolnej chwili, a już nigdy nie będziecie chcieli dodawać innego syropu do swojej Daiquiri, Margarity czy Wódki Sour 😉  

Nie od dziś wiadomo, iż cukier jest nośnikiem aromatów. Kiedy nasza zupa jest „płaska” dodajemy sól, zaś w przypadku drinka – dodajemy cukier. Najlepiej pod postacią syropu, który jest łatwy w użyciu, dobrze się łączy z pozostałymi składnikami i można go dawkować w dowolnym momencie. Jeżeli do tego nasz syrop ma unikalny smak i co najważniejsze jest naszej roboty, to wzór na perfekcyjny drink mamy już gotowy.

Na pewno już przygotowywaliście nie jeden syrop z publikowanych przez nas receptur. Mamy nadzieję, iż byliście z siebie zadowoleni, a drinki były wyśmienite. Tym razem przepis na troszkę bardziej złożony syrop na bazie piwa. 

Składniki potrzebne do przygotowania syropu:

  • 0,5 litra piwa typu pils
  • 4 szklanki cukru
  • zielone jabłko, najlepiej Granny Smith
  • 4 łyżki ziaren kolendry
  • 40 ml wódki 

oraz

  • nóż
  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • moździerz
  • niewielki rondelek
  • sitko
  • naczynie na syrop, np. słoik

Sposób przygotowania:
1. Obierz jabłko i pokrój na małe kawałeczki.
2. Porządnie rozgnieć w moździerzu ziarna kolendry.
3. Przełóż wszystkie składniki oprócz wódki do małego rondelka:  cukier, pokrojone jabłko, sproszkowane ziarna kolendry, piwo.
4. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
5. Po tym czasie zdejmij garnuszek z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
6. Przy pomocy sitka odcedź zawartość do naczynia i dodaj wódki.

Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...