Poradniki Przepis na domowy likier wiśniowy. Z czym pić i do czego pasuje?

Przepis na domowy likier wiśniowy. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier wiśniowy jest jednym z łatwiejszych do przygotowania, a efekt końcowy zawsze jest rewelacyjny. Wiśnie są bardzo wdzięcznymi produktami do wykorzystania przy tworzeniu likierów, nie tylko są słodkie ale dodatkowo wnoszą do kompozycji kwasowość i nutkę goryczy. Połączenie tych trzech smaków powoduje iż likier wiśniowy jest bardzo złożony i wszechstronny.

Przepis na domowy likier wiśniowy.

Potrzebne składniki:

0,5 kg wiśni

0,5 litra spirytusu

0,5 kg cukru

0,2 litra wody

Potrzebne narzędzia:

Drylownica

Słoik o pojemności nie mniejszej niż 1 litr

Sitko

Lejek

Butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra

Sposób przygotowania

Dokładnie umyj wiśnie, nie dryluj. Przełóż do słoja i zalej spirytusem. Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień, pamiętając aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Zlej spirytus przez sito do przygotowanej butelki. Wiśnie w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 3 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu. Po tym czasie zlej płyn do butelki ze spirytusem. Wiśnie zalej wodą i mocno wstrząśnij wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przelej wodę do tej samej butelki rozcieńczając moc spirytusu. Twój likier jest gotowy. Nie musisz go przetrzymywać w lodówce. Czym dłużej postoi tym nabierze większego charakteru.

Z czym pić likier wiśniowy?

Likier wiśniowy mimo swojej smakowej wszechstronności nie jest częstym składnikiem drinków klasycznych. Można go pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty czy kawy. Spróbuj wykorzystać swój likier w takich kompozycjach jak  Crime of Passion, czy Gin Sling.

Obserwuj nas:

8,743FaniLubię
7,149ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...