Likier wiśniowy jest jednym z łatwiejszych do przygotowania, a efekt końcowy zawsze jest rewelacyjny. Wiśnie są bardzo wdzięcznymi produktami do wykorzystania przy tworzeniu likierów, nie tylko są słodkie ale dodatkowo wnoszą do kompozycji kwasowość i nutkę goryczy. Połączenie tych trzech smaków powoduje iż likier wiśniowy jest bardzo złożony i wszechstronny.

Przepis na domowy likier wiśniowy.

Potrzebne składniki:

0,5 kg wiśni

0,5 litra spirytusu

0,5 kg cukru

0,2 litra wody

Potrzebne narzędzia:

Drylownica

Słoik o pojemności nie mniejszej niż 1 litr

Sitko

Lejek

Butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra

Sposób przygotowania

Dokładnie umyj wiśnie, nie dryluj. Przełóż do słoja i zalej spirytusem. Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień, pamiętając aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Zlej spirytus przez sito do przygotowanej butelki. Wiśnie w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 3 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu. Po tym czasie zlej płyn do butelki ze spirytusem. Wiśnie zalej wodą i mocno wstrząśnij wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przelej wodę do tej samej butelki rozcieńczając moc spirytusu. Twój likier jest gotowy. Nie musisz go przetrzymywać w lodówce. Czym dłużej postoi tym nabierze większego charakteru.

Z czym pić likier wiśniowy?

Likier wiśniowy mimo swojej smakowej wszechstronności nie jest częstym składnikiem drinków klasycznych. Można go pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty czy kawy. Spróbuj wykorzystać swój likier w takich kompozycjach jak  Crime of Passion, czy Gin Sling.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here