Poradniki Przepis na likier pomarańczowy. Z czym pić i do czego pasuje?

Przepis na likier pomarańczowy. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier pomarańczowy jest najczęściej wykorzystywanym likierem w drinkach. Nie ma drugiego takiego likieru, który by tak często występował we wszelkiego rodzaju przepisach. Popularność likierów pomarańczowych takich jak Cointreau czy zwykły Triple Sec prawdopodobnie wynika z tego, iż do czego by go nie dodać to właściwie pasuje, a pomysłów na to z czym pić likier pomarańczowy jest bez liku. 

Przepis na likier pomarańczowy

Potrzebne składniki:

3 duże pomarańcze

0,5 litra spirytusu

0,5 kg cukru

0,5 litra wody

Potrzebne narzędzia:

Obieraczka

Słoik o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra

Sitko

Patelnia

Sposób przygotowania.

Dokładnie umyj płynem pomarańcze. Dodatkowo sparz skórkę. Obierz wszystkie, ale tak, aby na skórce nie było jej spodniej białej warstwy, czyli albedo. Pokrój skórkę na drobne kawałeczki. Umieść skórki w słoiku i zalej spirytusem. Odstaw w chłodne miejsce i raz dziennie mocno wstrząśnij. Po minimum dwóch tygodniach, a najlepiej po miesiącu, odcedź skórki (możesz je wysuszyć i wykorzystać w przyszłości do dekorowania drinków). Dodaj syrop cukrowy w żądanej przez siebie ilości, wymieszaj i przelej do zamykanej butelki. Twój własnej roboty likier pomarańczowy jest gotowy! Nie musisz go przechowywać w lodówce, grunt żeby nie stał na słońcu.

Sposób przygotowania syropu cukrowego

W rondelku podgrzej do pełnego rozpuszczenia się kombinację cukru i wody. Wystudź i przelej do butelki.

Z czym pić likier pomarańczowy?

Likier pomarańczowy jest bardzo wszechstronny w uzyciu. Można go pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty czy kawy. Wymieszać w orzeźwiających drinkach takich jak Margarita, Mai Tai czy Flirtini.

Obserwuj nas:

9,333FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
103,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...