Poradniki Przepis na domowy likier pomarańczowy. Z czym pić, do czego pasuje?

Przepis na domowy likier pomarańczowy. Z czym pić, do czego pasuje?

Likier pomarańczowy jest najczęściej wykorzystywanym likierem w drinkach. Nie ma drugiego takiego likieru, który by tak często występował we wszelkiego rodzaju przepisach. Popularność likierów pomarańczowych takich jak Cointreau czy zwykły Triple Sec prawdopodobnie wynika z tego, iż do czego by go nie dodać, to właściwie pasuje, a pomysłów na to, z czym pić likier pomarańczowy jest bez liku.
Przepis na domowy likier pomarańczowy.

Potrzebne składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra wody

Potrzebne narzędzia:

  • Obieraczka
  • Słoik o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra
  • Sitko
  • Patelnia


Sposób przygotowania.
Dokładnie umyj płynem pomarańcze. Dodatkowo sparz skórkę. Obierz wszystkie, ale tak, aby na skorce nie było jej spodniej białej warstwy, czyli albedo. Pokrój skórkę na drobne kawałeczki. Umieść skórki w słoiku i zalej spirytusem. Odstaw w chłodne miejsce i raz dziennie mocno wstrząśnij. Po minimum dwóch tygodniach, a najlepiej po miesiącu odcedź skórki (możesz je wysuszyć i wykorzystać w przyszłości do dekorowania drinków). Dodaj syrop cukrowy w żądanej przez siebie ilości i wymieszaj i przelej do zamykanej butelki. I voilá ☺, Twój własnej roboty likier pomarańczowy jest gotowy. Nie musisz go przechowywać w lodówce, grunt, żeby nie na słońcu.
Sposób przygotowania syropu cukrowego.
W rondelku podgrzej do pełnego rozpuszczenia się kombinację cukru i wody. Wystudź i przelej do butelki.


Z czym pić likier pomarańczowy?
Likier pomarańczowy jest bardzo wszechstronny w użyciu. Można go pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty czy kawy. Wymieszać w orzeźwiających drinkach takich jak Margarita, Mai Tai czy Flirtini.

Obserwuj nas:

6,987FaniLubię
3,351ObserwującyObserwuj
52,020SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....