Poradniki Przepis na domowy likier kawowy i Espresso Martini

Przepis na domowy likier kawowy i Espresso Martini

Likier kawowy jest jednym z łatwiejszych do przygotowania w domu. Ponadto nic nie smakuje tak dobrze jak alkohol własnej roboty. Dodatkowo likier kawowy jest bardzo wszechstronny w użyciu. Jednym z ciekawszych drinków, w którego skład wchodzi, jest bardzo popularne Espresso Martini, które obecnie robi furorę wśród amatorów dobrych drinków. Receptur na Espresso Martini jest bardzo wiele. Ważne jest zastosowanie wysokiej jakości składników i zastosowanie odpowiednich dla drinka proporcji. Zacznijmy jednak od…

Składniki potrzebne do przygotowania Likieru Kawowego:

  • 700 ml jasnego rumu lub wódki
  • 250 gramów kawy rozpuszczalnej
  • 500 ml syropu cukrowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

oraz

  • słój o pojemności 1 litra
  • sitko szczegółowe
  • lejek
  • miska o pojemności 2 litrów
  • 2 zamykane butelki o pojemności 0,7 litra

Sposób przygotowania:
1. Wsyp kawę do słoja i zalej wybranym alkoholem.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy.
3. Lekko dokręć wieczko i schowaj w ciemnym miejscu na około miesiąc. Codziennie wstrząsaj słoikiem.
4. Po około miesiącu kiedy uzyskasz żądaną intensywność smakową odcedź przez sito zawartość słoja do miski.
5. Dodaj syrop cukrowy i przelej mieszankę do zamykanych butelek.
6. Trzymaj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Składniki potrzebne do przygotowania Espresso Martini:

  • 40 ml wódki czystej
  • 20 ml likieru kawowego
  • 20 ml zimnego espresso
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 3 ziarna kawy do dekoracji

oraz

  • kieliszek na drinka
  • szejker lub słoik
  • lód
  • sitko

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mocno wstrząśnij z lodem w szejkerze lub słoiku przez około 20 sekund. Odcedź zawartość do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj 3 ziarenkami kawy. Tak przygotowane Espresso Martini sprawdzi się bardzo dobrze jako drink będący substytutem deseru lub jako pobudzający drink na pochmurne wieczory.

Obserwuj nas:

9,275FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...