Poradniki Przepis na domowy likier kawowy i Espresso Martini

Przepis na domowy likier kawowy i Espresso Martini

Likier kawowy jest jednym z łatwiejszych do przygotowania w domu. Ponadto nic nie smakuje tak dobrze jak alkohol własnej roboty. Dodatkowo likier kawowy jest bardzo wszechstronny w użyciu. Jednym z ciekawszych drinków, w którego skład wchodzi, jest bardzo popularne Espresso Martini, które obecnie robi furorę wśród amatorów dobrych drinków. Receptur na Espresso Martini jest bardzo wiele. Ważne jest zastosowanie wysokiej jakości składników i zastosowanie odpowiednich dla drinka proporcji. Zacznijmy jednak od…

Składniki potrzebne do przygotowania Likieru Kawowego:

  • 700 ml jasnego rumu lub wódki
  • 250 gramów kawy rozpuszczalnej
  • 500 ml syropu cukrowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

oraz

  • słój o pojemności 1 litra
  • sitko szczegółowe
  • lejek
  • miska o pojemności 2 litrów
  • 2 zamykane butelki o pojemności 0,7 litra

Sposób przygotowania:
1. Wsyp kawę do słoja i zalej wybranym alkoholem.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy.
3. Lekko dokręć wieczko i schowaj w ciemnym miejscu na około miesiąc. Codziennie wstrząsaj słoikiem.
4. Po około miesiącu kiedy uzyskasz żądaną intensywność smakową odcedź przez sito zawartość słoja do miski.
5. Dodaj syrop cukrowy i przelej mieszankę do zamykanych butelek.
6. Trzymaj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Składniki potrzebne do przygotowania Espresso Martini:

  • 40 ml wódki czystej
  • 20 ml likieru kawowego
  • 20 ml zimnego espresso
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 3 ziarna kawy do dekoracji

oraz

  • kieliszek na drinka
  • szejker lub słoik
  • lód
  • sitko

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mocno wstrząśnij z lodem w szejkerze lub słoiku przez około 20 sekund. Odcedź zawartość do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj 3 ziarenkami kawy. Tak przygotowane Espresso Martini sprawdzi się bardzo dobrze jako drink będący substytutem deseru lub jako pobudzający drink na pochmurne wieczory.

Obserwuj nas:

8,743FaniLubię
7,149ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...