Poradniki Przepis na Blue Curacao. Z czym pić i do czego pasuje?

Przepis na Blue Curacao. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier blue curacao jest bardzo rozpoznawalny i nie chodzi tutaj o jego wyróżniający się kolor, ale również o bardzo szerokie wykorzystanie. Blue Curacao to nic innego jak likier pomarańczowy w kolorze niebieskim. Jest nieodłącznym składnikiem bardzo wielu drinków egzotycznych i towarzyszem zabaw na niejednym weselu. Oczywiście można kupić w sklepie markowe Blue Curacao takich marek jak Monin, DeKuyper czy Bols, ale po co skoro można przygotować samemu w domu. Trzeba tylko znać przepis, który przedstawiamy poniżej.

Przepis na domowy likier Blue Curacao

Potrzebne składniki:

3 duże pomarańcze

0,5 litra spirytusu

0,5 kg cukru

0,5 litra wody

Niebieski barwnik spożywczy 

Potrzebne narzędzia:

Obieraczka

Słoik o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra

Sitko

Patelnia

Sposób przygotowania.

Dokładnie umyj płynem pomarańcze. Dodatkowo sparz skórkę. Obierz wszystkie ale tak aby na skorce nie było jej spodniej białej warstwy czyli albedo. Pokrój skórkę na drobne kawałeczki. Umieść skórki w słoiku i zalej spirytusem. Odstaw w chłodne miejsce i raz dziennie mocno wstrząśnij. Po minimum dwóch tygodniach, a najlepiej po miesiącu odcedź skórki (możesz je wysuszyć i wykorzystać w przyszłości do dekorowania drinków). Dodaj syrop cukrowy w żądanej przez siebie ilości. Dodaj barwnik aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Wymieszaj i przelej do zamykanej butelki. I voile ☺,  Twój własnej roboty likier Blue Curacao jest gotowy. Nie musisz go przechowywać w lodówce, grunt żeby nie na slońcu.

Sposób przygotowania syropu cukrowego.

W rondelku podgrzej do pełnego rozpuszczenia się kombinację równych ilości cukru i wody. Wystudź i przelej do butelki.

Z czym pić likier Blue Curacao?

Likier Blue Curacao zawdzięcza swoją szeroką popularność  przede wszystkim dzięki  drinkowi Kamikaze. Ponadto można go wykorzystać  w orzeźwiających drinkach takich jak Cactus Jack, czy Portofino. Wymieszać z lemoniadą czy sokiem ananasowym. Sprawdź również nasz przepis na płonące Kamikaze.

Obserwuj nas:

9,275FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...