Poradniki Przepis na Blue Curacao. Z czym pić i do czego pasuje?

Przepis na Blue Curacao. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier blue curacao jest bardzo rozpoznawalny i nie chodzi tutaj o jego wyróżniający się kolor, ale również o bardzo szerokie wykorzystanie. Blue Curacao to nic innego jak likier pomarańczowy w kolorze niebieskim. Jest nieodłącznym składnikiem bardzo wielu drinków egzotycznych i towarzyszem zabaw na niejednym weselu. Oczywiście można kupić w sklepie markowe Blue Curacao takich marek jak Monin, DeKuyper czy Bols, ale po co skoro można przygotować samemu w domu. Trzeba tylko znać przepis, który przedstawiamy poniżej.

Przepis na domowy likier Blue Curacao

Potrzebne składniki:

3 duże pomarańcze

0,5 litra spirytusu

0,5 kg cukru

0,5 litra wody

Niebieski barwnik spożywczy 

Potrzebne narzędzia:

Obieraczka

Słoik o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra

Sitko

Patelnia

Sposób przygotowania.

Dokładnie umyj płynem pomarańcze. Dodatkowo sparz skórkę. Obierz wszystkie ale tak aby na skorce nie było jej spodniej białej warstwy czyli albedo. Pokrój skórkę na drobne kawałeczki. Umieść skórki w słoiku i zalej spirytusem. Odstaw w chłodne miejsce i raz dziennie mocno wstrząśnij. Po minimum dwóch tygodniach, a najlepiej po miesiącu odcedź skórki (możesz je wysuszyć i wykorzystać w przyszłości do dekorowania drinków). Dodaj syrop cukrowy w żądanej przez siebie ilości. Dodaj barwnik aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Wymieszaj i przelej do zamykanej butelki. I voile ☺,  Twój własnej roboty likier Blue Curacao jest gotowy. Nie musisz go przechowywać w lodówce, grunt żeby nie na slońcu.

Sposób przygotowania syropu cukrowego.

W rondelku podgrzej do pełnego rozpuszczenia się kombinację równych ilości cukru i wody. Wystudź i przelej do butelki.

Z czym pić likier Blue Curacao?

Likier Blue Curacao zawdzięcza swoją szeroką popularność  przede wszystkim dzięki  drinkowi Kamikaze. Ponadto można go wykorzystać  w orzeźwiających drinkach takich jak Cactus Jack, czy Portofino. Wymieszać z lemoniadą czy sokiem ananasowym. Sprawdź również nasz przepis na płonące Kamikaze.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...