Poradniki Przepis na nalewkę ze śliwek. Z czym pić i do czego pasuje?

Przepis na nalewkę ze śliwek. Z czym pić i do czego pasuje?

Nalewka ze śliwek, a śliwowica to nie dokładnie to samo. Podstawowa różnica polega na tym iż nalewka ze śliwek to owoce zalewane już gotowym spirytusem natomiast śliwowica to alkohol poprzez destylację uzyskiwany z soku ze śliwek. Nalewka ze śliwek będzie zawierać więcej cukru, co oznacza też więcej smaku. Będzie jednak dużo słabsza. Poniżej przepis na domową nalewkę ze śliwek.

Przepis na domową nalewkę ze śliwek

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg śliwek
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,2 kg cukru
  • 0,2 litra wody

Potrzebne narzędzia:

  • Słoik o pojemności nie mniejszej niż 1 litr
  • Sitko
  • Lejek
  • Butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj śliwki, a następnie wyjmij pestki. Pokrój na drobne kawałki. Przełóż do słoja i zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie, pamiętając aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Zlej spirytus przez sito do przygotowanej butelki. Śliwki w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 3 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu. Po tym czasie zlej płyn do butelki ze spirytusem. Śliwki zalej wodą i mocno wstrząśnij wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przelej wodę do tej samej butelki rozcieńczając moc spirytusu. Odstaw na 4 tygodnie do maceracji w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie twoja nalewka ze śliwek jest gotowa. Nie musisz jej przetrzymywać w lodówce. Czym dłużej postoi tym nabierze większego charakteru.

Z czym pić nalewkę ze śliwek?

Nalewkę ze śliwek można pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty czy mleka. Spróbuj wykorzystać swoją nalewkę w takich kompozycjach jak  Wódka Sour podmieniając nalewkę w miejsce wódki lub w Tom Collins podmieniając gin.

Obserwuj nas:

9,328FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
102,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...