Poradniki Przepis na domową nalewkę z wiśni. Z czym pić, do czego pasuje?

Przepis na domową nalewkę z wiśni. Z czym pić, do czego pasuje?

Nalewka z wiśni jest jedną z łatwiejszych do przygotowania, a efekt końcowy zawsze jest rewelacyjny. Wiśnie są bardzo wdzięcznymi produktami do wykorzystania przy tworzeniu nalewek. Nie tylko są słodkie, ale dodatkowo wnoszą do kompozycji kwasowość i nutkę goryczy. Połączenie tych trzech smaków powoduje, iż nalewka z wiśni jest bardzo złożona i wszechstronna. Często pada pytanie jak bardzo różni się nalewka z wiśni od likieru wiśniowego. W zasadzie niewiele, no może tylko zawartością cukru, którą i tak należy dozować według własnych upodobań.

Przepis na domową nalewkę z wiśni.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg wiśni
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,2 kg cukru
  • 0,2 litra wody

Potrzebne narzędzia:

  • Słoik o pojemności nie mniejszej niż 1 litr
  • Sitko
  • Lejek
  • Butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj wiśnie, nie dryluj. Przełóż do słoja i zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień, pamiętając aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Zlej spirytus przez sito do przygotowanej butelki. Wiśnie w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 3 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu. Po tym czasie zlej płyn do butelki ze spirytusem. Wiśnie zalej wodą i mocno wstrząśnij wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przelej wodę do tej samej butelki rozcieńczając moc spirytusu. Twoja nalewka z wiśni jest gotowa. Nie musisz jej przetrzymywać w lodówce. Czym dłużej postoi tym nabierze większego charakteru.

Z czym pić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni  mimo swojej smakowej wszechstronności nie jest częstym składnikiem drinków klasycznych. Można ją pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty czy kawy. Spróbuj wykorzystać swoją nalewkę w takich kompozycjach jak  Crime of Passion, czy Gin Sling.

Obserwuj nas:

10,304FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
119,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 3

Bourbon – etapy produkcji, prohibicja w USA oraz Tennessee Whiskey Drogi czytelniku, przed Tobą trzecia i zarazem ostatnia część...

Rozpici celebryci, czyli jak zaopatrzyć się na lata

Za wieloma znanymi markami alkoholi kryją się znani nam celebryci, którzy po osiągnięciu szczytu kariery zaczęli podbijać rynek alkoholowy. Większość jest jedynie...

El Botellon – recenzja

Kiedy na początku XXI wieku (brzmi trochę jak „w zamierzchłych czasach”, a tak naprawdę chodzi o okres jakieś 15 lat temu) powstawały...

Pimento – czyli czym jest allspice likier, jak zrobić samemu i jak wykorzystać w drinkach?

Pimento to dusza koktajli TiKi. Jeżeli ktoś jest smakoszem drinków na rumie to na pewno spotkał się z tą nazwą i prawdopodobnie...