Poradniki Przepis na domową nalewkę z pigwy. Z czym pić i do czego...

Przepis na domową nalewkę z pigwy. Z czym pić i do czego pasuje?

Pigwa to owoc, który generalnie nadaje się tylko do przetworów. Można robić wszelkiego rodzaju marmolady, syropy, no i oczywiście nalewki. W każdym z tych przypadków żądany efekt uzyskamy dzięki odpowiadającemu nam balansowi składników. Głównie chodzi tu o ilość cukru, jaką dodamy. Poniżej przepis na domową, „czystą” nalewkę z pigwy. Można ją modyfikować robiąc nalewkę z pigwy z imbirem, miodem czy cytryną.

Przepis na domową nalewkę z pigwy

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg pigwy
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,2 kg cukru
  • 0,2 litra wody

Potrzebne narzędzia:

  • Słoik o pojemności nie mniejszej niż 1 litr
  • Sitko
  • Lejek
  • Butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra

Sposób przygotowania:

Przede wszystkim dokładnie umyj pigwy, a następnie wyjmij gniazdo nasienne. Nie obieraj. Pokrój na drobne kawałki. Przełóż do słoja i zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni, pamiętając, aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Zlej spirytus przez sito do przygotowanej butelki. Pigwy w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 3 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu. Po tym czasie zlej płyn do butelki ze spirytusem. Pigwy zalej wodą i mocno wstrząśnij, wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przelej wodę do tej samej butelki, rozcieńczając moc spirytusu. Odstaw na 4 tygodnie do maceracji w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie twoja nalewka z pigwy jest gotowa. Nie musisz jej przetrzymywać w lodówce. Im dłużej postoi, tym bardziej nabierze mocniejszego charakteru.

Z czym pić nalewkę z pigwy?

Nalewkę ze pigwy można pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty, czy mleka. Spróbuj wykorzystać swoją nalewkę w takich kompozycjach, jak  Mojito – podmieniając nalewkę w miejsce rumu lub w Margarita, podmieniając tequilę.

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...