Strona główna Poradniki

Poradniki

Jak zrobić puree (mus) z dyni?

Może wydawać się to dziwne, że na blogu o robieniu drinków znajdziecie przepis jak przygotować puree z dyni, ale śpieszymy z wyjaśnieniem - jest...

Jak zrobić prażone pestki dyni?

Jako zakąskę, zamiast popcornu proponujemy chrupiące, upajające pieczone pestki dyni. Świetnie pasują do koktajli na bazie whisky, rumu, a nawet tequili.

Jak zrobić likier jeżynowy?

Likier jeżynowy zwany również Créme de Mure czy też Blackberry Brandy jest dostępny na rynku polskim, ale niestety trzeba się trochę za nim porozglądać. Jeżeli nawet uda nam się go nabyć, to i tak nie będzie tak dobry jak ten, który zrobimy samemu.

Jak zrobić syrop rabarbarowy?

Lato trwa w najlepsze, korzystajmy więc z sezonowych i lokalnych produktów! Dziś na warsztat bierzemy rabarbar. Uzyskany syrop doskonale się sprawdzi jako niebanalny zamiennik klasycznego syropu cukrowego.

Jak wymawiać nazwy alkoholi i nie połamać sobie języka

Poprawne wypowiedzenie nazw niektórych alkoholi to nie lada wyzwanie. Na najbardziej egzotycznych nazwach alkoholi można sobie, bez odpowiedniego przygotowania, wręcz połamać język. O tym jak należy wymawiać widniejące na etykietach kluczowe słowa, które mogą sprawiać trudność, można dowiedzieć się z tego artykułu.

5 rzeczy które musisz wiedzieć zanim otworzysz własny bar

A jakby tak mieć własny bar? - nachodzi cię czasem tego typu marzenie. Najczęściej kiedy świetnie bawisz się z przyjaciółmi przy barze w weekendowy wieczór. Albo jesteś barmanem i zza baru zerkasz na swojego szefa, który rozmawia z szerokim uśmiechem z gośćmi popijając twoje drinki. Każde marzenie jest do spełnienia. Warto jednak poznać kilka rad w tym temacie od doświadczonych managerów i właścicieli barów, by marzenie nie stało się koszmarem.

Przepisy na Drinki z Kawą

Po ten czarny, choć czasem zabielony lub z pianką napój sięga cały świat. Kawa, bo o niej mowa to składnik koktajli, którego wiele osób się obawia. Czy wolno łączyć z alkoholem? Jaką z jakim? Czy są inne kawowe koktajle niż Irish Coffee? Otóż na te wszystkie pytania odpowiedź jest prosta...

Jak zostać barmanem?

Z całym szacunkiem, ale z pewnością nie zostałeś barbackiem, bo chciałeś nim być. Ktoś po prostu powiedział ci, że to świetna droga, by zostać barmanem. I miał rację. Zamiast robić focha, warto wziąć pełną tacę brudnych naczyń i wyczyścić je dla barmana tak jak sobie życzy. Warto nauczyć się jak tę pracę barbacka wykonywać dobrze, by szybko wskoczyć za bar, na pierwszy plan. Jeśli nie będziesz dobrym barbackiem, nie będziesz też dobrym barmanem. Bo dlaczego mieliby awansować osobę, która nie szanuje i źle wykonuje prostszą prace barbacka?

Jak zrobić granitę?

Kto by pomyślał, że w tym roku w ogóle będzie jeszcze ciepło 😉 Z tej okazji mamy dla Was orzeźwiający przepis na nadchodzące gorące chwile! Nasza granita smakowo przypomina Pina-Coladę, ale w bardziej tajskim stylu. I uwaga, wcale nie potrzeba specjalnego sprzętu do przygotowania tego mrożonego drinka!

Składniki ponczu owocowego. Sposób przygotowania i podawania.

Poncz jest wyborną i przede wszystkim wygodną formą podawania drinków na domówce czy innym spotkaniu towarzysko-integracyjnym.

Jak przechowywać świeże zioła?

Pisaliśmy już o tym jak się przygotować, by nie dać koktajlowej plamy na domówce. Ale co jeśli okaże się, że zbyt szczodrze zaopatrzyliśmy nasz barek? Oto kilka porad jak najlepiej przechowywać produkty tak by nie tylko przetrwały do końca wieczoru, ale żeby jeszcze nadawały się do użycia na dzień kolejny.

Co to jest Aperitif?

Wiele osób zapytanych o to, która część posiłku jest najważniejsza, bez wahania odpowie, że deser. Rzeczywiście jest on ukoronowaniem dobrej uczty, której jednak nie byłoby, gdyby nie aperitif. Żeby coś mogło się pięknie zakończyć, powinno się też dobrze rozpocząć, a czymże jest aperitif jak nie najlepszym otwarciem ucztowania? Sztuka podawania aperitifów, jakkolwiek popularna w innych częściach świata, u nas praktycznie nie istnieje. Przede wszystkim, nie do końca wiadomo co to jest i jaką ma funkcję.

Wstęp do miksologii, czyli podstawy robienia drinków.

"Miksologia" - tym poważnie brzmiącym słowem określamy sztukę komponowania koktajli. To trudne słowo kryje jednak za sobą sztukę dość łatwą i przyjemną, pod warunkiem oczywiście, że poznamy jej podstawowe zasady i odpowiednio się przygotujemy. No to zaczynamy!

Crustowanie – upiększanie drinków

Crustowanie to nie tylko sposób na "upiększenie" drinka, ale i metoda na wkomponowanie dodatkowych smaków.

Wstrząsanie za pomocą szejkera

Ta metoda jest konieczna jeśli w drinku używamy takich składników: syrop, śmietanka, białko (koniecznie!).

Madlerowanie – wygniatanie

Madlerowanie, czyli "po prostu" wygniatanie:) PS. Wiedzieliście jak kroić limonki, żeby pozbyć się goryczy?

Budowanie – podstawa tworzenia drinków

Budowanie, czy też komponowanie koktajlu, nie jest niczym innym niż wlewaniem składników bezpośrednio do szkła - obowiązują jednak przy tym pewne kluczowe zasady.

Jak zrobić shot wielowarstwowy?

Z pewnością jest to efektowna technika, która robi wrażenie na gościach, a takie kompozycje zazwyczaj zawierają zaskakujące walory smakowe.

Blenderowanie – technika tworzenia koktajli

Najbardziej znanym koktajlem "z blendera" jest Pina Colada, i to tego właśnie drinka weźmiemy na warsztat.

Mieszanie Drinków – Poradnik

O co tyle zamieszania? Ta technika wydaje się prosta, ale wymaga wprawy!

Domowy barek – jaki alkohol warto mieć

Do przygotowania koktajlu w domu potrzebna jest jedna bardzo ważna rzecz, a mianowicie - alkohol. Skompletowanie domowego barku może wydawać się sprawą drogą i pracochłonną, tym czasem wystarczy nam mniej niż dziesięć butelek różnych trunków aby móc raczyć naszych gości wspaniałymi koktajlami.

Jak nie dać koktajlowej plamy na domówce

Z doświadczenia wiemy że najlepsze imprezy są na "spontanie" - w stosunku do planowanych mamy często zbyt duże oczekiwania, które nierzadko kończą się rozczarowaniem. Skoro już zostaniemy wplątani w organizację spotkania, należy zadbać aby naszym gościom nic nie brakowało, a zwłaszcza dobrych koktajli.

Jak zarządzać lokalem gastronomicznym?

Gastronomia, czy jest to mały ekskluzywny cocktail bar czy obszerna restauracja, działa jak okręt. Każdy trybik, od managera po zmywającego ma udział w sukcesie ale i porażce lokalu. Jak zatem sprawić, by załoga była zgrana i chętna do pracy? Oto kilka rad dla managerów, którzy mają na co dzień do czynienia z barmanami i obsługą restauracji.

12 zasad jak współżyć z barmanem

Elegancko ubrany w białą koszulę z seksownymi gumami na przedramionach. Zawsze uśmiechnięty i szarmancki. Tak, to profesjonalny barman. Ale za tym pięknym obrazkiem stoi człowiek, który jest w pracy, ma złe i dobre dni, czasem stoi na nogach i robi drinki już szóstą godzinę w nocy. Warto więc nieco go rozpieścić, a na pewno to doceni. Jak to zrobić?