Strona główna Poradniki

Poradniki

Jak zrobić granitę?

Kto by pomyślał, że w tym roku w ogóle będzie jeszcze ciepło 😉 Z tej okazji mamy dla Was orzeźwiający przepis na nadchodzące gorące chwile! Nasza granita smakowo przypomina Pina-Coladę, ale w bardziej tajskim stylu. I uwaga, wcale nie potrzeba specjalnego sprzętu do przygotowania tego mrożonego drinka!

Składniki ponczu owocowego. Sposób przygotowania i podawania.

Poncz jest wyborną i przede wszystkim wygodną formą podawania drinków na domówce czy innym spotkaniu towarzysko-integracyjnym.

Jak przechowywać świeże zioła?

Pisaliśmy już o tym jak się przygotować, by nie dać koktajlowej plamy na domówce. Ale co jeśli okaże się, że zbyt szczodrze zaopatrzyliśmy nasz barek? Oto kilka porad jak najlepiej przechowywać produkty tak by nie tylko przetrwały do końca wieczoru, ale żeby jeszcze nadawały się do użycia na dzień kolejny.

Co to jest Aperitif?

Wiele osób zapytanych o to, która część posiłku jest najważniejsza, bez wahania odpowie, że deser. Rzeczywiście jest on ukoronowaniem dobrej uczty, której jednak nie byłoby, gdyby nie aperitif. Żeby coś mogło się pięknie zakończyć, powinno się też dobrze rozpocząć, a czymże jest aperitif jak nie najlepszym otwarciem ucztowania? Sztuka podawania aperitifów, jakkolwiek popularna w innych częściach świata, u nas praktycznie nie istnieje. Przede wszystkim, nie do końca wiadomo co to jest i jaką ma funkcję.

Wstęp do miksologii, czyli podstawy robienia drinków.

"Miksologia" - tym poważnie brzmiącym słowem określamy sztukę komponowania koktajli. To trudne słowo kryje jednak za sobą sztukę dość łatwą i przyjemną, pod warunkiem oczywiście, że poznamy jej podstawowe zasady i odpowiednio się przygotujemy. No to zaczynamy!

Crustowanie – upiększanie drinków

Crustowanie to nie tylko sposób na "upiększenie" drinka, ale i metoda na wkomponowanie dodatkowych smaków.

Wstrząsanie za pomocą szejkera

Ta metoda jest konieczna jeśli w drinku używamy takich składników: syrop, śmietanka, białko (koniecznie!).

Madlerowanie – wygniatanie

Madlerowanie, czyli "po prostu" wygniatanie:) PS. Wiedzieliście jak kroić limonki, żeby pozbyć się goryczy?

Budowanie – podstawa tworzenia drinków

Budowanie, czy też komponowanie koktajlu, nie jest niczym innym niż wlewaniem składników bezpośrednio do szkła - obowiązują jednak przy tym pewne kluczowe zasady.

Jak zrobić shot wielowarstwowy?

Z pewnością jest to efektowna technika, która robi wrażenie na gościach, a takie kompozycje zazwyczaj zawierają zaskakujące walory smakowe.

Blenderowanie – technika tworzenia koktajli

Najbardziej znanym koktajlem "z blendera" jest Pina Colada, i to tego właśnie drinka weźmiemy na warsztat.

Mieszanie Drinków – Poradnik

O co tyle zamieszania? Ta technika wydaje się prosta, ale wymaga wprawy!

Domowy barek – jaki alkohol warto mieć

Do przygotowania koktajlu w domu potrzebna jest jedna bardzo ważna rzecz, a mianowicie - alkohol. Skompletowanie domowego barku może wydawać się sprawą drogą i pracochłonną, tym czasem wystarczy nam mniej niż dziesięć butelek różnych trunków aby móc raczyć naszych gości wspaniałymi koktajlami.

Jak nie dać koktajlowej plamy na domówce

Z doświadczenia wiemy że najlepsze imprezy są na "spontanie" - w stosunku do planowanych mamy często zbyt duże oczekiwania, które nierzadko kończą się rozczarowaniem. Skoro już zostaniemy wplątani w organizację spotkania, należy zadbać aby naszym gościom nic nie brakowało, a zwłaszcza dobrych koktajli.

Jak zarządzać lokalem gastronomicznym?

Gastronomia, czy jest to mały ekskluzywny cocktail bar czy obszerna restauracja, działa jak okręt. Każdy trybik, od managera po zmywającego ma udział w sukcesie ale i porażce lokalu. Jak zatem sprawić, by załoga była zgrana i chętna do pracy? Oto kilka rad dla managerów, którzy mają na co dzień do czynienia z barmanami i obsługą restauracji.

12 zasad jak współżyć z barmanem

Elegancko ubrany w białą koszulę z seksownymi gumami na przedramionach. Zawsze uśmiechnięty i szarmancki. Tak, to profesjonalny barman. Ale za tym pięknym obrazkiem stoi człowiek, który jest w pracy, ma złe i dobre dni, czasem stoi na nogach i robi drinki już szóstą godzinę w nocy. Warto więc nieco go rozpieścić, a na pewno to doceni. Jak to zrobić?

Jak zrobić syrop cukrowy?

Profesjonaliści wiedzą, że najważniejszym i niezbędnym bezalkoholowym składnikiem koktajli, obowiązkowym w asortymencie każdego baru jest syrop cukrowy.

Tarta z jabłkami, whiskey i miodem – przepis na ciasto

Lekko kwaśne jabłka idealnie komponują się z półkruchym spodem, miodem gryczanym, i rozgrzewającą nutą whiskey.

Jak zrobić suchy lód?

Dziś chłopaki z Craft Cocktails Brothers zdradzą czytelnikom Mojbar.pl tajniki wykorzystywanie suchego lodu - przede wszystkim objaśnią czym on jest, do czego i w jaki sposób można go wykorzystać.

Przepis na poncz czyli jak zrobić bajaderke

Czy nie macie dość spędzania przyjęcia przygotowując koktajle dla swoich gości, uzupełniając kieliszki i biegając do zamrażarki po lód? Ci, którzy chcą więcej czasu spędzić w gronie przyjaciół mogą sięgnąć po wymysł praojców, czyli poncz.

Jak zrobić domowy likier cytrusowy

Jeśli brakuje Ci pomysłu na oryginalny prezent, sprawdź nasz przepis na Citruscello!

Fernet, Śliwowica, Jenever – Jak zrobic?

Są takie alkohole, z których ciężko zrobić smaczny koktajl. Nawet wytrawni barmani mają problemy z uwzględnieniem ich w swoich kompozycjach. Żeby należycie wykorzystać tego typu trunki do robienia drinków trzeba wykazać się sporą dozą kreatywności i wytrwałości.