Strona główna Poradniki

Poradniki

Strawberry Pink Gin – Lubuski, Beefeater, czy Gordon’s? Jak pić i z czym mieszać? 

Pink Gin to w Polsce nowe zjawisko, potwierdzające ogólnoświatowy trend wzrostu zainteresowania ginami. Do niedawna liczba produktów dostępnych na naszym rynku była mocno ograniczona. Pięć lat temu przy sprzyjających wiatrach można było spotkać na półkach sklepowych mniej niż dziesięć marek ginów. Obecnie jest ich kilkaset! Walka o klienta zmusza koncerny do wypuszczania na rynek nowych, atrakcyjniejszych wersji jałowcówek. Jeżeli chodzi o gin, to najbliższe lato minie nam w kolorze pink.

Drinki z piwem – Corona, Desperados, Porter

Drinki z piwem zaczynają być coraz bardziej popularne w naszym kraju. Nie ma chyba nic bardziej orzeźwiającego latem niż łyk zimnego piwa. Ponadto piwo dostarcza bardzo wiele minerałów i witamin, które wypacamy w promieniach słońca. Oczywistym zatem jest iż jest to latem najczęściej wybierany napój. Co jednak zrobić kiedy samo piwo trochę nam się już znudziło lub jeżeli chcemy dodać mu więcej mocy? Wtedy powinniśmy spróbować drinków z piwem, które łączą w sobie nie tylko nasz ukochany napój ale również dodatkowe procenty. 

Przepis na domowy likier kawowy i Espresso Martini

Likier kawowy jest jednym z łatwiejszych do przygotowania w domu. Ponadto nic nie smakuje tak dobrze jak alkohol własnej roboty. Dodatkowo likier kawowy jest...

Przepis na Spiced Rum

Ten infuzowany rum doskonale sprawdzi się przy takich drinkach jak Pineapple Fizz czy Planters Punch. 

Przepis na jabłkowo-kolendrowy syrop piwny do drinków

Brzmi apetycznie? Spróbujcie zrobić w wolnej chwili, a już nigdy nie będziecie chcieli dodawać innego syropu do swojej Daiquiri, Margarity czy Wódki Sour 😉  

Podstawowe błędy domowych barmanów

Sącząc drinka przy barze zachłannie patrzysz jak szybko i sprawnie barman tworzy koktajl. To proste – myślisz. Jednak w domu Twoje drinki nie wyglądają i nie smakują tak jak w barze. Sprawdź, może robisz coś źle.

Jaką wódkę kupić na wesele?

Jaką wódkę kupić na wesele? Tanią weselną czy markową? Wódka na weselnym stole musi być! Wesele to okazja niepowtarzalna i jedyna w swoim rodzaju, do...

Co zrobić z pustą butelką po alkoholu

Pijący często spotykają się z sytuacją, w której w domu mają puste butelki po alkoholu. Można je rzecz jasna oddać do recyklingu, ale nie...

Jak sobie radzić z nieznośnym klientem

Jeśli pracujesz za barem lub serwujesz dania w restauracji przyzwyczaj się, że nieznośni klienci istnieją. Lepiej przyjąć to jak najszybciej do wiadomości i opracować plan działania na wypadek pojawienia się ich w pobliżu. Podsuwamy parę sprawdzonych metod.

Szablowanie – jak otwierać szampana

Dziś pokażemy jak otwierać szampana. Szampan powinien być dobrze schłodzony a do otwierania będzie nam potrzebny... kieliszek z grubszą nóżką.

Szampan – Wszystko co musisz wiedzieć

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, wszystko już mamy przygotowane, wiemy gdzie, z kim i co będziemy pić - oczywiście szampana. Zatem ochoczo wchodzimy do...

Digestif, czyli sposób na przejedzenie

Święta pełną parą, suto zastawione stoły i okres wielkiego obżarstwa. Jak wiemy, kuchnia polska nie należy do lekkich, a długie biesiadowanie jest naszą tradycją. Jak zatem złagodzić skutki najedzenia?

Infuzowanie – aromatyzowanie drinków

Infuzowanie (inaczej aromatyzowanie) to świetna technika dzięki której możemy nadać alkoholom nowego smaku i charakteru.

Jak zrobić syrop cytrusowy?

Gotowy kordiał dobrze komponuje się w koktajlach z ginem lub rumem. Pysznie pasuje również do bezalkoholowej lemoniady.

Jak pić na firmowym spotkaniu?

Zmorą większości z nas są imprezy pracownicze i kolacje biznesowe, gdyż jest to choć mniej formalne, ale jednak spotkanie w gronie osób, przed którymi nie tylko chcemy, lecz wręcz musimy wypaść poprawnie.

Jak zrobić karmel? Przepis i wykorzystanie

Karmel jest uniwersalnie słodkim dodatkiem, który właściwie ze wszystkim pysznie się komponuje. Nam oczywiście bardzo smakuje w połączeniu z alkoholem.

Jak zrobić puree (mus) z dyni?

Może wydawać się to dziwne, że na blogu o robieniu drinków znajdziecie przepis jak przygotować puree z dyni, ale śpieszymy z wyjaśnieniem - jest...

Jak zrobić prażone pestki dyni?

Jako zakąskę, zamiast popcornu proponujemy chrupiące, upajające pieczone pestki dyni. Świetnie pasują do koktajli na bazie whisky, rumu, a nawet tequili.

Jak zrobić likier jeżynowy?

Likier jeżynowy zwany również Créme de Mure czy też Blackberry Brandy jest dostępny na rynku polskim, ale niestety trzeba się trochę za nim porozglądać. Jeżeli nawet uda nam się go nabyć, to i tak nie będzie tak dobry jak ten, który zrobimy samemu.

Jak zrobić syrop rabarbarowy?

Lato trwa w najlepsze, korzystajmy więc z sezonowych i lokalnych produktów! Dziś na warsztat bierzemy rabarbar. Uzyskany syrop doskonale się sprawdzi jako niebanalny zamiennik klasycznego syropu cukrowego.

Jak wymawiać nazwy alkoholi i nie połamać sobie języka

Poprawne wypowiedzenie nazw niektórych alkoholi to nie lada wyzwanie. Na najbardziej egzotycznych nazwach alkoholi można sobie, bez odpowiedniego przygotowania, wręcz połamać język. O tym jak należy wymawiać widniejące na etykietach kluczowe słowa, które mogą sprawiać trudność, można dowiedzieć się z tego artykułu.

5 rzeczy które musisz wiedzieć zanim otworzysz własny bar

A jakby tak mieć własny bar? - nachodzi cię czasem tego typu marzenie. Najczęściej kiedy świetnie bawisz się z przyjaciółmi przy barze w weekendowy wieczór. Albo jesteś barmanem i zza baru zerkasz na swojego szefa, który rozmawia z szerokim uśmiechem z gośćmi popijając twoje drinki. Każde marzenie jest do spełnienia. Warto jednak poznać kilka rad w tym temacie od doświadczonych managerów i właścicieli barów, by marzenie nie stało się koszmarem.

Przepisy na Drinki z Kawą

Po ten czarny, choć czasem zabielony lub z pianką napój sięga cały świat. Kawa, bo o niej mowa to składnik koktajli, którego wiele osób się obawia. Czy wolno łączyć z alkoholem? Jaką z jakim? Czy są inne kawowe koktajle niż Irish Coffee? Otóż na te wszystkie pytania odpowiedź jest prosta...

Jak zostać barmanem?

Z całym szacunkiem, ale z pewnością nie zostałeś barbackiem, bo chciałeś nim być. Ktoś po prostu powiedział ci, że to świetna droga, by zostać barmanem. I miał rację. Zamiast robić focha, warto wziąć pełną tacę brudnych naczyń i wyczyścić je dla barmana tak jak sobie życzy. Warto nauczyć się jak tę pracę barbacka wykonywać dobrze, by szybko wskoczyć za bar, na pierwszy plan. Jeśli nie będziesz dobrym barbackiem, nie będziesz też dobrym barmanem. Bo dlaczego mieliby awansować osobę, która nie szanuje i źle wykonuje prostszą prace barbacka?