Strona główna Poradniki

Poradniki

Jak zrobić domowe Amaretto? Przepis krok po kroku. Z czym połączyć w drinkach?

Amaretto, w bardzo dużym skrócie, to likier migdałowy rodem z Włoch. Na rynku spotkać możemy bardzo wiele komercyjnych marek tego likieru, takich jak Monin, Wenneker, De Kuyper, czy Bols. Jednak nic nie smakuje tak, jak domowe Amaretto. Poniżej przedstawiamy dwa sposoby (łatwiejszy i trudniejszy), jak krok po kroku, zrobić domowe Amaretto i w jakich drinkach najlepiej smakuje.

Drinki z whisky. Jaką warto wybrać whisky i z czym pić?

Drinki z whisky w ostatnim czasie zyskują na popularności. Jest to oczywiście wynikiem kilku składowych. Po pierwsze, whisky przestała być nam obca, nie jest już czymś nieznanym i egzotycznym. Po drugie, wzrost dobrobytu pozwala nam sięgać po trunki z wyższej półki, czyli tam, gdzie gości whisky. Po trzecie, wybór produktów wysokiej klasy z tej grupy alkoholowej z dnia na dzień się zwiększa.

Alasz, Kummel, Akvavit. Jak zrobić domowy likier kminkowy?

Likier kminkowy to jeden z ciekawszych wariantów likierów. Słodkich alkoholi, zarówno tych mocnych, jak i tych o obniżonej zawartości alkoholu. Wytwarzanie likierów znane było od zarania dziejów. Alkohol aromatyzowano owocami, ziołami i wszelkimi przyprawami między innymi takimi, jak kminek. Najbardziej znanymi przedstawicielami kminkówek są Akvavit, Kummel i Alasz, które również w łatwy sposób można zrobić w domu i delektować się własnym likierem kminkowym.

Jak zrobić likier jajeczny? Advokaat, Eggnog, Ajerkoniak

Ajerkoniak, to chyba najczęściej przygotowywany domowy likier. Można oczywiście kupić wszelkiej maści rodzimej produkcji likiery jajeczne, holenderskie Advocaat, czy amerykańskie Eggnogi ale nic nie zastąpi w jakości i smaku likieru własnej roboty. Poniżej prezentujemy recepturę, którą sprawdziliśmy niejednokrotnie i którą mamy zamiar wykorzystać ponownie w najbliższe święta.

Syrop do grzańca, piwa lub drinka. Jak zrobić?

Grzaniec to król zimowych drinków. Na stoku, w karczmie, czy w domowym zaciszu nic tak dobrze nie rozgrzewa i „tuli”, jak grzane piwo, czy wino. Poniżej prezentujemy, jak przygotować syrop do grzańca, który również można wykorzystywać, jako dodatek do drinków.

Drinki z whisky – 7 przepisów na zimę

Drinki z whisky to nie tylko Manhattan, czy Old Fashioned. Bogatą historię drinków przede wszystkim zapoczątkowały drinki pite na ciepło, potem dopiero z pomocą nieocenionych kostek lodu powstały te kompozycje, które znamy najlepiej. Podobnie było z whisky, do której zanim zaczęto wrzucać kostki lodu, wlewano gorącej wody, by rozgrzać się w zimowe, chłodne wieczory. Zimowa aura za oknem ułatwia podjęcie decyzji o sięgnięciu po kubek rozgrzewającego napoju lub kremowego słodkiego drinka. Poniżej przedstawiamy 7 naszych ulubionych drinków z whisky, w sam raz na zimowe, chłodne wieczory. 

Konstrukcja aromatyczna koktajlu

Poprawna konstrukcja aromatyczna koktajlu powinna opierać się na trzech filarach: baza, perfumy oraz masa. Choć mamy trzy filary, nie oznacza to, iż każdy koktajl powinien mieć trzy składniki. Niektóre składniki przejmują funkcję dwóch filarów, albo na konkretny filar składa się więcej niż jeden składnik.

Kandyzowane cytrusy

Cytryny to chyba najczęściej wykorzystywane owoce w koktajlach. Nie chodzi tu tylko o sok, ale o zastosowanie pozostałych elementów cytrusa takich jak skórki czy miąższ. Rewelacyjnym pomysłem na wykorzystanie tych składowych jest ich kandyzowanie i użycie do dekoracji koktajli. 

Przepis na likier pomarańczowy. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier pomarańczowy jest najczęściej wykorzystywanym likierem w drinkach. Nie ma drugiego takiego likieru, który by tak często występował we wszelkiego rodzaju przepisach. Popularność likierów pomarańczowych takich jak Cointreau czy zwykły Triple Sec prawdopodobnie wynika z tego, iż do czego by go nie dodać to właściwie pasuje, a pomysłów na to z czym pić likier pomarańczowy jest bez liku. 

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki. Z czym pić?

Nalewka z czarnej porzeczki czyli tak zwana smorodinówka jest jedną z ciekawszych w smaku nalewek. Ponieważ owoce czarnej porzeczki mają po za słodkim, kwaśno-cierpki smak, dlatego finalna nalewka też będzie wielowarstwowa w smaku. Bardzo zróżnicowany smak nalewki powoduje, iż jest ona bardzo wszechstronna w zastosowaniu w drinkach. Poniżej przepis na nalewkę z czarnej porzeczki oraz na jej wersję z miodem i wanilią.

Cytrynówka na spirytusie, czyli polskie Limoncello. Jak zrobić i z czym pić?

Cytrynówka to najbardziej popularna smakowa wódka, którą w prosty sposób można przygotować w domu. Wzorem dla polskiej cytrynówki jest oczywiście Limoncello, trunek oryginalnie pochodzący z włoskiej Kampanii. Przygotowanie cytrynówki jest dużo szybsze niż stworzenie Limoncello. Dlaczego? My mamy sekretny składnik, czyli spirytus.

Przepis na nalewkę ze śliwek. Z czym pić i do czego pasuje?

Nalewka ze śliwek, a śliwowica to nie dokładnie to samo. Podstawowa różnica polega na tym iż nalewka ze śliwek to owoce zalewane już gotowym spirytusem natomiast śliwowica to alkohol poprzez destylację uzyskiwany z soku ze śliwek. Nalewka ze śliwek będzie zawierać więcej cukru, co oznacza też więcej smaku. Będzie jednak dużo słabsza. Poniżej przepis na domową nalewkę ze śliwek.

Wódka gazowana – Stock, Boom, Camitz – co to jest i z czym pić?

Wódka gazowana brzmi jak jakaś abstrakcja i szybki bełt. W pierwszej chwili wytrawny konsument tego najczystszego z trunków z niedowierzaniem pokręci głową. Po co, na co to komu i w ogóle… Okazuje się jednak iż gazowana wódka zyskuje na świecie bardzo wielu fanów stąd też coraz to nowe marki pojawiają się w sklepach.

Likier miętowy. Jak zrobić i jak pić?

Likier miętowy czy też „miętówka” ma bardzo długą tradycję w naszej historii. Piło się ją na zakończenie posiłku lub do tak zwanej „herbatki”. Obecnie marki takie jak Monin, De Kuyper czy Bols obdarzają nas masą różnorakich likierów miętowych. My również samemu możemy przygotować likier miętowy i nie chodzi tu o wymieszanie płynu do płukanie ust marki Listerin z syropem cukrowym ☺. Poniżej przepis na własnej roboty likier miętowy. Ponadto podajemy wskazówki jak pić likier miętowy.

Przepis na likier kokosowy. Jak zrobić i jak pić?

Likier kokosowy bezapelacyjnie kojarzy nam się z takimi markami jak Malibu, Canari, Bazilio czy Bali. Cena na półkach sklepowych oczywiście różni się w zależności od klasy i jakości produktu. Jeżeli ktoś chciałby samemu przygotować likier kokosowy w szybki sposób to najłatwiej jest do kupionego w sklepie syropu kokosowego dolać wódki w takiej samej ilości lub do hitu ostatnich lat czyli wódki kokosowej Finlandia Coconut dodać, według uznania, syropu cukrowego. Jeżeli jednak lubicie wszystko przygotowywać samemu od podstaw, to poniżej przedstawiamy recepturę jak zrobić likier kokosowy. Ponadto również dodamy kilka wskazówek jak pić likier kokosowy. 

Nalewka z mandarynek. Jak zrobić i jak pić?

Nalewka z mandarynek to pomysł w sam raz na sezon jesienno zimowy kiedy to półki sklepowe uginają się pod ich ciężarem. Jest bardzo wiele przepisów na własnej roboty nalewkę z mandarynek. Zarówno takie przygotowywane z samych owoców, jak i takie przygotowywane z samych skórek mandarynek. Nasz przepis na nalewkę z mandarynek łączy w sobie wykorzystanie zarówno samych owoców jak i skorek mandarynek. Poniżej przepis na nalewkę z mandarynek oraz wskazówki jak ją wykorzystać w drinkach i jak pić.

Cointreau czy Triple Sec? Z czym pić, do czego pasuje i jaki kupić?

Cointreau czy Triple Sec? Dla osób bardziej zaznajomionych z tematem, pytanie to może wydawać się pozbawione sensu. Jednak wątek ten bardzo często pojawia się nawet na forach internetowych skierowanych do barmanów. W czym zatem kryje się tajemnica? W tym, że nie każdy wie, iż pomarańczowy likier Cointreau był pierwszą marką Triple Sec. Marką, która w swojej ponad 150 letniej historii znalazła aż 250 imitatorów.

Pięć przykazań miłośnika domowych drinków

Jak to jest, że drinki robione przez nas samych w zaciszu domu, często nie dorównują poziomem koktajlom serwowanym przez zawodowych barmanów? Zwykło się mówić, że diabeł tkwi w szczegółach i faktycznie często to drobnostki decydują o tym czy na twarzy pijącego pojawi się uśmiech, czy też grymas niesmaku.

Jak pić rum?

Wódka na święta, whisky dla szpanu, tequila gdy dzieci poza domem, a rum....? No właśnie, dlaczego rum na rynkach światowych święci triumfy, a w Polsce traktowany jest po macoszemu? Może dlatego, że się na nim nie znamy; a może po prostu się go boimy?

Przepis na Blue Curacao. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier blue curacao jest bardzo rozpoznawalny i nie chodzi tutaj o jego wyróżniający się kolor, ale również o bardzo szerokie wykorzystanie. Blue Curacao to...

Piwo imbirowe – Fentimans, Fever-Tree, Thomas Henry czy Old Jamaican?

Piwo imbirowe (Ginger Beer) jest jednym z częściej wykorzystywanych mikserów. Mimo iż kojarzy się z piwem, na co może wskazywać nazwa, jest tylko bezalkoholowym dodatkiem do drinków. Przepisów na domowe piwo imbirowe jest wiele, jednak przygotowanie bywa czasochłonne i ryzykowne, dlatego nawet najlepsze bary sięgają po piwa wytwarzane przemysłowo. Najczęściej Ginger Beer pity jest w formie czystej lub wykorzystywany w drinkach takich jak Moscow Mule czy Dark & Stormy. Ostatnio przeprowadziliśmy w redakcji testy dostępnych na rynku polskim marek: Fentimans, Fever-Tree, Thomas Henry i Old Jamaican. Poniżej podajemy wyniki testowania powyższych piw imbirowych w formie czystej oraz zmieszanych w Moscow Mule i Dark & Stormy.

Przepis na domowy likier wiśniowy. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier wiśniowy jest jednym z łatwiejszych do przygotowania, a efekt końcowy zawsze jest rewelacyjny. Wiśnie są bardzo wdzięcznymi produktami do wykorzystania przy tworzeniu likierów, nie tylko są słodkie ale dodatkowo wnoszą do kompozycji kwasowość i nutkę goryczy. Połączenie tych trzech smaków powoduje iż likier wiśniowy jest bardzo złożony i wszechstronny.

Pisco z Chile czy z Peru – co to jest i jak to pić?

Przede wszystkim na początku należy się cieszyć z tego, że w ogóle… Pisco, a skąd, to już mniej ważne. Oczywiście przyjaciele z Peru i Chile mogą poczuć się urażeni moją abnegacją, jednak to ja czuję się urażony tym, iż tak wyjątkowy produkt jak Pisco, z tak bogatą historią nie był dotąd wystarczająco popularyzowany na rynku polskim. Mimo iż w Polsce nie brak amatorów dobrych trunków czy też utalentowanych barmanów, to byliśmy dość długo traktowani po macoszemu. Na szczęście wygląda na to, iż ciemny okres Pisco w Polsce powoli się rozjaśnia i takie marki jak Capel, Alto del Carmen czy Barsol, nie będą jedynymi z Chile i Peru stojącymi na sklepowych i barowych półkach.

Jak zostać profesjonalnym barmanem

Sprawa wydaje się być prosta i szczerze mówiąc jest jeszcze bardziej prosta niż można by uważać. No bo w końcu co taki barman musi umieć robić? Oczywiście drinki. Oto kilka wskazówek jak zostać barmanem umiejącym przygotować przepyszne drinki i kompozycje znane na całym świecie.