Poradniki

Crustowanie – upiększanie drinków

Crustowanie to nie tylko sposób na "upiększenie" drinka, ale i metoda na wkomponowanie dodatkowych smaków.

Wstrząsanie za pomocą szejkera

Ta metoda jest konieczna jeśli w drinku używamy takich składników: syrop, śmietanka, białko (koniecznie!).

Madlerowanie – wygniatanie

Madlerowanie, czyli "po prostu" wygniatanie:) PS. Wiedzieliście jak kroić limonki, żeby pozbyć się goryczy?

Budowanie – podstawa tworzenia drinków

Budowanie, czy też komponowanie koktajlu, nie jest niczym innym niż wlewaniem składników bezpośrednio do szkła - obowiązują jednak przy tym pewne kluczowe zasady.

Jak zrobić shot wielowarstwowy?

Z pewnością jest to efektowna technika, która robi wrażenie na gościach, a takie kompozycje zazwyczaj zawierają zaskakujące walory smakowe.

Blenderowanie – technika tworzenia koktajli

Najbardziej znanym koktajlem "z blendera" jest Pina Colada, i to tego właśnie drinka weźmiemy na warsztat.

Mieszanie Drinków – Poradnik

O co tyle zamieszania? Ta technika wydaje się prosta, ale wymaga wprawy!

Domowy barek – jaki alkohol warto mieć

Do przygotowania koktajlu w domu potrzebna jest jedna bardzo ważna rzecz, a mianowicie - alkohol. Skompletowanie domowego barku może wydawać się sprawą drogą i pracochłonną, tym czasem wystarczy nam mniej niż dziesięć butelek różnych trunków aby móc raczyć naszych gości wspaniałymi koktajlami.

Jak nie dać koktajlowej plamy na domówce

Z doświadczenia wiemy że najlepsze imprezy są na "spontanie" - w stosunku do planowanych mamy często zbyt duże oczekiwania, które nierzadko kończą się rozczarowaniem. Skoro już zostaniemy wplątani w organizację spotkania, należy zadbać aby naszym gościom nic nie brakowało, a zwłaszcza dobrych koktajli.

Jak zarządzać lokalem gastronomicznym?

Gastronomia, czy jest to mały ekskluzywny cocktail bar czy obszerna restauracja, działa jak okręt. Każdy trybik, od managera po zmywającego ma udział w sukcesie ale i porażce lokalu. Jak zatem sprawić, by załoga była zgrana i chętna do pracy? Oto kilka rad dla managerów, którzy mają na co dzień do czynienia z barmanami i obsługą restauracji.

12 zasad jak współżyć z barmanem

Elegancko ubrany w białą koszulę z seksownymi gumami na przedramionach. Zawsze uśmiechnięty i szarmancki. Tak, to profesjonalny barman. Ale za tym pięknym obrazkiem stoi człowiek, który jest w pracy, ma złe i dobre dni, czasem stoi na nogach i robi drinki już szóstą godzinę w nocy. Warto więc nieco go rozpieścić, a na pewno to doceni. Jak to zrobić?

Jak zrobić syrop cukrowy?

Profesjonaliści wiedzą, że najważniejszym i niezbędnym bezalkoholowym składnikiem koktajli, obowiązkowym w asortymencie każdego baru jest syrop cukrowy.

Tarta z jabłkami, whiskey i miodem – przepis na ciasto

Lekko kwaśne jabłka idealnie komponują się z półkruchym spodem, miodem gryczanym, i rozgrzewającą nutą whiskey.

Jak zrobić suchy lód?

Dziś chłopaki z Craft Cocktails Brothers zdradzą czytelnikom Mojbar.pl tajniki wykorzystywanie suchego lodu - przede wszystkim objaśnią czym on jest, do czego i w jaki sposób można go wykorzystać.

Przepis na poncz czyli jak zrobić bajaderke

Czy nie macie dość spędzania przyjęcia przygotowując koktajle dla swoich gości, uzupełniając kieliszki i biegając do zamrażarki po lód? Ci, którzy chcą więcej czasu spędzić w gronie przyjaciół mogą sięgnąć po wymysł praojców, czyli poncz.

Jak zrobić domowy likier cytrusowy

Jeśli brakuje Ci pomysłu na oryginalny prezent, sprawdź nasz przepis na Citruscello!

Fernet, Śliwowica, Jenever – Jak zrobic?

Są takie alkohole, z których ciężko zrobić smaczny koktajl. Nawet wytrawni barmani mają problemy z uwzględnieniem ich w swoich kompozycjach. Żeby należycie wykorzystać tego typu trunki do robienia drinków trzeba wykazać się sporą dozą kreatywności i wytrwałości.