Strona główna Poradniki

Poradniki

Przepis na likier z topinamburu i domowy Krupnik

Przepis na likier z topinamburu i domowy Krupnik Jakiś czas temu w jednym z odcinków wspólnego drinkowania na naszym kanale na You Tube, mieliśmy możliwość...

Whiskey Sour – 7 najlepszych przepisów

Whiskey Sour to najprostszy do przygotowania drink z grona tych najchętniej wybieranych w barach (oczywiście nie licząc whiskey neat, czyli podawanej w formie czystej). Whiskey Sour jest również łatwym do przygotowania w domu, w swojej najprostszej wersji stanowi połączenie whiskey, soku z cytryny i cukru w proporcjach 4:2:1. Poniżej prezentujemy 7 naszych ulubionych i wartych wypróbowania „wariacji” na Whiskey Sour.

Drinki z octem. Z czym pić balsamico, sherry i cider vinegar?

Drinki z octem? To nawet brzmi nieapetycznie i raczej nie kojarzy się pozytywnie. Tymczasem ocet od wieków wykorzystywany był w napojach. W obecnych czasach, kiedy bary starają się zminimalizować koszty drogich cytrusów lub w swojej filozofii chcą, jak najbardziej zniwelować „ślad węglowy”, ocet jest najlepszym kwasowym substytutem lub uzupełnieniem cytryn, czy limonek. Poniżej prezentujemy kilka receptur na drinki z użyciem balsamico, sherry i cider vinegar. Spodobają się zwłaszcza miłośnikom żytniej Whiskey Rye. 

Negroni – 7 najlepszych przepisów

Negroni to drink, który obecnie bije rekordy popularności. Jest najchętniej rekomendowanym drinkiem przez barmanów i drugim najchętniej zamawianym przez Gości barowych. Historia powstania Negroni sięga początków XX w. i głosi, iż drink ten, był ewolucją popularnego we Włoszech Americano. Obecnie możemy obserwować wielki powrót Negroni, jednocześnie wiodące koktajlbary starają się propagować swoje wariacje na tym klasyku.

Domowy wermut – jak zrobić i z czym go pić?

Wermut jest obecnie jednym z najważniejszych składników drinków. Miksologia zatacza koło, w recepturach drinków odchodzi się od słodkich likierów, a coraz częściej wraca do aromatycznych składników, takich jak wermuty czy bittery. Na rynku pojawiają się nowe marki, zarówno tych tańszych, jak i tych droższych. Najlepszym i najsmaczniejszym jednak będzie ten wermut, który sami przygotujemy w domu.

Jägermeister – przepis na domowy likier. Jak zrobić i z czym pić?

Jak zrobić w domu Jägermeistra? Można na kilka sposobów – rozlewając do kieliszków lub pijąc z „gwinta” ☺ Ale tak na poważnie, poniższy przepis na domowej roboty Jagermaister może nie jest idealny ale na pewno jest bliski ideałowi i z pewnością dostarczy wiele przyjemności zarówno w procesie tworzenia jak i picia.

Nalewka z czarnego bzu, czyli jak w domu zrobić likier St-Germain i z czym go pić?

Nalewka z czarnego bzu to najlepszy pomysł na to, jak zamknąć lato w butelce i raczyć się nim w zimowe wieczory. Kwiatowy, lekko kwaskowy smak to charakterystyczne cechy nalewki z czarnego bzu. Jego unikalność smaku została już dawno dostrzeżona przez producentów St-Germain, czyli najbardziej znanego likieru z czarnego bzu. Poniżej przedstawiamy, jak w domu, zrobić nalewkę z czarnego bzu.

Nalewka z aronii – jak zrobić, jakie ma właściwości i z czym pić?

Nalewka z aronii jest nie tylko smaczna, ale również wyjątkowa. Ze względu na swój unikalny smak, aronia wykorzystywana jest często do przygotowywania wszelkich syropów, dżemów i likierów. Aronia posiada również lecznicze właściwości, tak bardzo nam w życiu potrzebne. Tak więc, nie zwlekajmy i przy najbliższej okazji zróbmy nalewkę z aronii!

Czekoladowy likier, bez mleka i z mlekiem. Jak zrobić w domu i z czym go pić?

Likier czekoladowy to tylko jeden ze sposobów w jaki możemy konsumować ten ulubiony przez wszystkich smakołyk. No bo kto nie lubi czekolady? Wszyscy kochamy czekoladę mleczną, gorzką z nadzieniem i bez. Poniżej przedstawiamy dwa sposoby na przygotowanie likieru czekoladowego, jeden z mlekiem, a drugi bez.

Przepis na domową nalewkę z pigwy. Z czym pić i do czego pasuje?

Pigwa to owoc, który generalnie nadaje się tylko do przetworów. Można robić wszelkiego rodzaju marmolady, syropy no i oczywiście nalewki. W każdym z tych przypadków żądany efekt uzyskamy dzięki odpowiadającemu nam balansowi składników. Głównie chodzi tu o ilość cukru jaką dodamy. Poniżej przepis na domową „czystą” nalewkę z pigwy, jednak można ją modyfikować robiąc nalewkę z pigwy z imbirem, miodem czy cytryną.

Jak zrobić domowe Amaretto? Przepis krok po kroku. Z czym połączyć w drinkach?

Amaretto, w bardzo dużym skrócie, to likier migdałowy rodem z Włoch. Na rynku spotkać możemy bardzo wiele komercyjnych marek tego likieru, takich jak Monin, Wenneker, De Kuyper, czy Bols. Jednak nic nie smakuje tak, jak domowe Amaretto. Poniżej przedstawiamy dwa sposoby (łatwiejszy i trudniejszy), jak krok po kroku, zrobić domowe Amaretto i w jakich drinkach najlepiej smakuje.

Drinki z whisky. Jaką warto wybrać whisky i z czym pić?

Drinki z whisky w ostatnim czasie zyskują na popularności. Jest to oczywiście wynikiem kilku składowych. Po pierwsze, whisky przestała być nam obca, nie jest już czymś nieznanym i egzotycznym. Po drugie, wzrost dobrobytu pozwala nam sięgać po trunki z wyższej półki, czyli tam, gdzie gości whisky. Po trzecie, wybór produktów wysokiej klasy z tej grupy alkoholowej z dnia na dzień się zwiększa.

Alasz, Kummel, Akvavit. Jak zrobić domowy likier kminkowy?

Likier kminkowy to jeden z ciekawszych wariantów likierów. Słodkich alkoholi, zarówno tych mocnych, jak i tych o obniżonej zawartości alkoholu. Wytwarzanie likierów znane było od zarania dziejów. Alkohol aromatyzowano owocami, ziołami i wszelkimi przyprawami między innymi takimi, jak kminek. Najbardziej znanymi przedstawicielami kminkówek są Akvavit, Kummel i Alasz, które również w łatwy sposób można zrobić w domu i delektować się własnym likierem kminkowym.

Jak zrobić likier jajeczny? Advokaat, Eggnog, Ajerkoniak

Ajerkoniak, to chyba najczęściej przygotowywany domowy likier. Można oczywiście kupić wszelkiej maści rodzimej produkcji likiery jajeczne, holenderskie Advocaat, czy amerykańskie Eggnogi ale nic nie zastąpi w jakości i smaku likieru własnej roboty. Poniżej prezentujemy recepturę, którą sprawdziliśmy niejednokrotnie i którą mamy zamiar wykorzystać ponownie w najbliższe święta.

Syrop do grzańca, piwa lub drinka. Jak zrobić?

Grzaniec to król zimowych drinków. Na stoku, w karczmie, czy w domowym zaciszu nic tak dobrze nie rozgrzewa i „tuli”, jak grzane piwo, czy wino. Poniżej prezentujemy, jak przygotować syrop do grzańca, który również można wykorzystywać, jako dodatek do drinków.

Drinki z whisky – 7 przepisów na zimę

Drinki z whisky to nie tylko Manhattan, czy Old Fashioned. Bogatą historię drinków przede wszystkim zapoczątkowały drinki pite na ciepło, potem dopiero z pomocą nieocenionych kostek lodu powstały te kompozycje, które znamy najlepiej. Podobnie było z whisky, do której zanim zaczęto wrzucać kostki lodu, wlewano gorącej wody, by rozgrzać się w zimowe, chłodne wieczory. Zimowa aura za oknem ułatwia podjęcie decyzji o sięgnięciu po kubek rozgrzewającego napoju lub kremowego słodkiego drinka. Poniżej przedstawiamy 7 naszych ulubionych drinków z whisky, w sam raz na zimowe, chłodne wieczory. 

Konstrukcja aromatyczna koktajlu

Poprawna konstrukcja aromatyczna koktajlu powinna opierać się na trzech filarach: baza, perfumy oraz masa. Choć mamy trzy filary, nie oznacza to, iż każdy koktajl powinien mieć trzy składniki. Niektóre składniki przejmują funkcję dwóch filarów, albo na konkretny filar składa się więcej niż jeden składnik.

Kandyzowane cytrusy

Cytryny to chyba najczęściej wykorzystywane owoce w koktajlach. Nie chodzi tu tylko o sok, ale o zastosowanie pozostałych elementów cytrusa takich jak skórki czy miąższ. Rewelacyjnym pomysłem na wykorzystanie tych składowych jest ich kandyzowanie i użycie do dekoracji koktajli. 

Przepis na likier pomarańczowy. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier pomarańczowy jest najczęściej wykorzystywanym likierem w drinkach. Nie ma drugiego takiego likieru, który by tak często występował we wszelkiego rodzaju przepisach. Popularność likierów pomarańczowych takich jak Cointreau czy zwykły Triple Sec prawdopodobnie wynika z tego, iż do czego by go nie dodać to właściwie pasuje, a pomysłów na to z czym pić likier pomarańczowy jest bez liku. 

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki. Z czym pić?

Nalewka z czarnej porzeczki czyli tak zwana smorodinówka jest jedną z ciekawszych w smaku nalewek. Ponieważ owoce czarnej porzeczki mają po za słodkim, kwaśno-cierpki smak, dlatego finalna nalewka też będzie wielowarstwowa w smaku. Bardzo zróżnicowany smak nalewki powoduje, iż jest ona bardzo wszechstronna w zastosowaniu w drinkach. Poniżej przepis na nalewkę z czarnej porzeczki oraz na jej wersję z miodem i wanilią.

Cytrynówka na spirytusie, czyli polskie Limoncello. Jak zrobić i z czym pić?

Cytrynówka to najbardziej popularna smakowa wódka, którą w prosty sposób można przygotować w domu. Wzorem dla polskiej cytrynówki jest oczywiście Limoncello, trunek oryginalnie pochodzący z włoskiej Kampanii. Przygotowanie cytrynówki jest dużo szybsze niż stworzenie Limoncello. Dlaczego? My mamy sekretny składnik, czyli spirytus.

Przepis na nalewkę ze śliwek. Z czym pić i do czego pasuje?

Nalewka ze śliwek, a śliwowica to nie dokładnie to samo. Podstawowa różnica polega na tym iż nalewka ze śliwek to owoce zalewane już gotowym spirytusem natomiast śliwowica to alkohol poprzez destylację uzyskiwany z soku ze śliwek. Nalewka ze śliwek będzie zawierać więcej cukru, co oznacza też więcej smaku. Będzie jednak dużo słabsza. Poniżej przepis na domową nalewkę ze śliwek.

Wódka gazowana – Stock, Boom, Camitz – co to jest i z czym pić?

Wódka gazowana brzmi jak jakaś abstrakcja i szybki bełt. W pierwszej chwili wytrawny konsument tego najczystszego z trunków z niedowierzaniem pokręci głową. Po co, na co to komu i w ogóle… Okazuje się jednak iż gazowana wódka zyskuje na świecie bardzo wielu fanów stąd też coraz to nowe marki pojawiają się w sklepach.

Likier miętowy. Jak zrobić i jak pić?

Likier miętowy czy też „miętówka” ma bardzo długą tradycję w naszej historii. Piło się ją na zakończenie posiłku lub do tak zwanej „herbatki”. Obecnie marki takie jak Monin, De Kuyper czy Bols obdarzają nas masą różnorakich likierów miętowych. My również samemu możemy przygotować likier miętowy i nie chodzi tu o wymieszanie płynu do płukanie ust marki Listerin z syropem cukrowym ☺. Poniżej przepis na własnej roboty likier miętowy. Ponadto podajemy wskazówki jak pić likier miętowy.