Poradniki

Przepis na idealną gruszkówkę, oraz jak zrobić domowy likier z gruszek i nie tylko – według Bąbla.

„Gruszka” to innymi słowy, kanoniczny kształt kobiecej sylwetki. Czy gruszkówka lub likier z gruszek, ma równie wysoki potencjał smakowy co estetyczny?! Oczywiście,...

Jak zrobić nalewkę na śliwkach i śliwki marynowane w syropie pestkowym?

Nadchodzi czas śliwek, Za chwilę sady, a później stragany pokryte zostaną tymi przepysznymi owocami. Już za chwilę zajadać będziemy się knedlami, a...

Jak zrobić cytrynówkę doskonałą, likier i wódkę cytrynową?

Jak zrobić cytrynówkę doskonałą, likier i wódkę cytrynową? Jakie wybrać cytryny i spirytus na nalewkę? Czym byłby współczesny bar, gdyby nie...

Soju – co to jest, jak i z czego jest wytwarzane oraz jak pić?

Soju to koreański, tradycyjny alkohol będący najlepiej sprzedającym się alkoholem na świecie. Tak, nie wódka, whisky czy rum, a soju jest numerem...

Jak zrobić domowy bitters?

Ktoś kiedyś powiedział, iż „dodanie bittersa do koktajlu to jak nasypanie piasku do słoja z kamieniami – wypełni on wszelkie zakamarki i...

Likier bananowy, jak zrobić i z czym pić?

Likier bananowy jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu. Nie wymaga specjalistycznego sprzętu lub poświęcania mu specjalnie uwagi. Po prostu likier bananowy robi...

Przepis na nalewkę z malin. Wytrawna bez cukru czy słodka na miodzie? Z czym pić?

Nalewka z malin jest nie tylko tradycyjnym polskim lekarstwem na jesienno-zimowe dolegliwości. Dolana do rozgrzewającej herbaty niejedną już osobę postawiła na...

Z czym pić rum — biały, brązowy, ciemny, Spice? Do czego najlepiej pasują?

Z czym pić rum? Pytania tego na pewno nie zadawali sobie piraci z Karaibów, dla nich ważne było to, że „klepie”....

Piwo porter – jak pić, jakie ma właściwości i jak je wykorzystać?

Porter to ciemne piwo oryginalnie pochodzące z Anglii. Szacuje się, iż pierwsze piwa tego typu powstały około 1730 roku w Londynie. Z miejsca stały...

Piwo Corona – jak smakuje, ile ma kalorii, jak pić i jaką ma opinię?

Piwo Corona jest najlepiej sprzedającym się piwem w Meksyku i jednym z pięciu najlepiej sprzedawanych marek piw na świecie. Na naszym...

Przepis na domową nalewkę z wiśni. Z czym pić, do czego pasuje?

Nalewka z wiśni jest jedną z łatwiejszych do przygotowania, a efekt końcowy zawsze jest rewelacyjny. Wiśnie są bardzo wdzięcznymi produktami do wykorzystania...

Przepis na nalewkę z truskawek. Z czym pić? Jak zrobić samemu?

„Nalewka z truskawek pozwala zamknąć letnie słońce w butelce”.  To piękne sformułowanie w idealny sposób motywuje do robienia nalewek. Sztuka wytwarzania nalewek...

Nalewka z jeżyn – przepis na domową jeżynówkę. Jak zrobić i z czym pić?

Nalewka z jeżyn jest alkoholem wybitnym, eleganckim i dystyngowanym. Wynika to w dużej mierze z tego iż same jeżyny mają w sobie...

Nalewka z dzikiej róży. Jak zrobić w domu? Z czym pić?

Nalewka z dzikiej róży poza swoim wyjątkowym smakiem ma bardzo wiele do zaoferowania. Leczniczo wspomaga odporność organizmu, dlatego idealna jest do picia...

Przepis na domowy likier pomarańczowy. Z czym pić, do czego pasuje?

Likier pomarańczowy jest najczęściej wykorzystywanym likierem w drinkach. Nie ma drugiego takiego likieru, który by tak często występował we wszelkiego rodzaju przepisach....

Likier brzoskwiniowy. Jak zrobić i z czym pić?

Likier brzoskwiniowy jest jednym z bardziej popularnych likierów wykorzystywanych w drinkach. Bez likieru brzoskwiniowego nie byłoby takich sprośnych w nazwie drinków jak...

Przepis na likier z topinamburu i domowy Krupnik

Przepis na likier z topinamburu i domowy Krupnik Jakiś czas temu w jednym z odcinków wspólnego drinkowania na naszym kanale na You Tube, mieliśmy możliwość...

Drinki z octem. Z czym pić balsamico, sherry i cider vinegar?

Drinki z octem? To nawet brzmi nieapetycznie i raczej nie kojarzy się pozytywnie. Tymczasem ocet od wieków wykorzystywany był w napojach. W obecnych czasach, kiedy bary starają się zminimalizować koszty drogich cytrusów lub w swojej filozofii chcą, jak najbardziej zniwelować „ślad węglowy”, ocet jest najlepszym kwasowym substytutem lub uzupełnieniem cytryn, czy limonek. Poniżej prezentujemy kilka receptur na drinki z użyciem balsamico, sherry i cider vinegar. Spodobają się zwłaszcza miłośnikom żytniej Whiskey Rye. 

Domowy wermut – jak zrobić i z czym go pić?

Wermut jest obecnie jednym z najważniejszych składników drinków. Miksologia zatacza koło, w recepturach drinków odchodzi się od słodkich likierów, a coraz częściej wraca do aromatycznych składników, takich jak wermuty czy bittery. Na rynku pojawiają się nowe marki, zarówno tych tańszych, jak i tych droższych. Najlepszym i najsmaczniejszym jednak będzie ten wermut, który sami przygotujemy w domu.

Jägermeister – przepis na domowy likier. Jak zrobić i z czym pić?

Jak zrobić w domu Jägermeistra? Można na kilka sposobów – rozlewając do kieliszków lub pijąc z „gwinta” ☺ Ale tak na poważnie, poniższy przepis na domowej roboty Jagermaister może nie jest idealny ale na pewno jest bliski ideałowi i z pewnością dostarczy wiele przyjemności zarówno w procesie tworzenia jak i picia.

Nalewka z czarnego bzu, czyli jak w domu zrobić likier St-Germain i z czym go pić?

Nalewka z czarnego bzu to najlepszy pomysł na to, jak zamknąć lato w butelce i raczyć się nim w zimowe wieczory. Kwiatowy, lekko kwaskowy smak to charakterystyczne cechy nalewki z czarnego bzu. Jego unikalność smaku została już dawno dostrzeżona przez producentów St-Germain, czyli najbardziej znanego likieru z czarnego bzu. Poniżej przedstawiamy, jak w domu, zrobić nalewkę z czarnego bzu.

Nalewka z aronii – jak zrobić, jakie ma właściwości i z czym pić?

Nalewka z aronii jest nie tylko smaczna, ale również wyjątkowa. Ze względu na swój unikalny smak, aronia wykorzystywana jest często do przygotowywania wszelkich syropów, dżemów i likierów. Aronia posiada również lecznicze właściwości, tak bardzo nam w życiu potrzebne. Tak więc, nie zwlekajmy i przy najbliższej okazji zróbmy nalewkę z aronii!

Czekoladowy likier, bez mleka i z mlekiem. Jak zrobić w domu i z czym go pić?

Likier czekoladowy to tylko jeden ze sposobów w jaki możemy konsumować ten ulubiony przez wszystkich smakołyk. No bo kto nie lubi czekolady? Wszyscy kochamy czekoladę mleczną, gorzką z nadzieniem i bez. Poniżej przedstawiamy dwa sposoby na przygotowanie likieru czekoladowego, jeden z mlekiem, a drugi bez.

Przepis na domową nalewkę z pigwy. Z czym pić i do czego pasuje?

Pigwa to owoc, który generalnie nadaje się tylko do przetworów. Można robić wszelkiego rodzaju marmolady, syropy no i oczywiście nalewki. W każdym z tych przypadków żądany efekt uzyskamy dzięki odpowiadającemu nam balansowi składników. Głównie chodzi tu o ilość cukru jaką dodamy. Poniżej przepis na domową „czystą” nalewkę z pigwy, jednak można ją modyfikować robiąc nalewkę z pigwy z imbirem, miodem czy cytryną.

Jak zrobić domowe Amaretto? Przepis krok po kroku. Z czym połączyć w drinkach?

Amaretto, w bardzo dużym skrócie, to likier migdałowy rodem z Włoch. Na rynku spotkać możemy bardzo wiele komercyjnych marek tego likieru, takich jak Monin, Wenneker, De Kuyper, czy Bols. Jednak nic nie smakuje tak, jak domowe Amaretto. Poniżej przedstawiamy dwa sposoby (łatwiejszy i trudniejszy), jak krok po kroku, zrobić domowe Amaretto i w jakich drinkach najlepiej smakuje.

Drinki z whisky. Jaką warto wybrać whisky i z czym pić?

Drinki z whisky w ostatnim czasie zyskują na popularności. Jest to oczywiście wynikiem kilku składowych. Po pierwsze, whisky przestała być nam obca, nie jest już czymś nieznanym i egzotycznym. Po drugie, wzrost dobrobytu pozwala nam sięgać po trunki z wyższej półki, czyli tam, gdzie gości whisky. Po trzecie, wybór produktów wysokiej klasy z tej grupy alkoholowej z dnia na dzień się zwiększa.

Alasz, Kummel, Akvavit. Jak zrobić domowy likier kminkowy?

Likier kminkowy to jeden z ciekawszych wariantów likierów. Słodkich alkoholi, zarówno tych mocnych, jak i tych o obniżonej zawartości alkoholu. Wytwarzanie likierów znane było od zarania dziejów. Alkohol aromatyzowano owocami, ziołami i wszelkimi przyprawami między innymi takimi, jak kminek. Najbardziej znanymi przedstawicielami kminkówek są Akvavit, Kummel i Alasz, które również w łatwy sposób można zrobić w domu i delektować się własnym likierem kminkowym.

Jak zrobić likier jajeczny? Advokaat, Eggnog, Ajerkoniak

Ajerkoniak, to chyba najczęściej przygotowywany domowy likier. Można oczywiście kupić wszelkiej maści rodzimej produkcji likiery jajeczne, holenderskie Advocaat, czy amerykańskie Eggnogi ale nic nie zastąpi w jakości i smaku likieru własnej roboty. Poniżej prezentujemy recepturę, którą sprawdziliśmy niejednokrotnie i którą mamy zamiar wykorzystać ponownie w najbliższe święta.

Syrop do grzańca, piwa lub drinka. Jak zrobić?

Grzaniec to król zimowych drinków. Na stoku, w karczmie, czy w domowym zaciszu nic tak dobrze nie rozgrzewa i „tuli”, jak grzane piwo, czy wino. Poniżej prezentujemy, jak przygotować syrop do grzańca, który również można wykorzystywać, jako dodatek do drinków.

Konstrukcja aromatyczna koktajlu

Poprawna konstrukcja aromatyczna koktajlu powinna opierać się na trzech filarach: baza, perfumy oraz masa. Choć mamy trzy filary, nie oznacza to, iż każdy koktajl powinien mieć trzy składniki. Niektóre składniki przejmują funkcję dwóch filarów, albo na konkretny filar składa się więcej niż jeden składnik.

Kandyzowane cytrusy

Cytryny to chyba najczęściej wykorzystywane owoce w koktajlach. Nie chodzi tu tylko o sok, ale o zastosowanie pozostałych elementów cytrusa takich jak skórki czy miąższ. Rewelacyjnym pomysłem na wykorzystanie tych składowych jest ich kandyzowanie i użycie do dekoracji koktajli. 

Przepis na likier pomarańczowy. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier pomarańczowy jest najczęściej wykorzystywanym likierem w drinkach. Nie ma drugiego takiego likieru, który by tak często występował we wszelkiego rodzaju przepisach. Popularność likierów pomarańczowych takich jak Cointreau czy zwykły Triple Sec prawdopodobnie wynika z tego, iż do czego by go nie dodać to właściwie pasuje, a pomysłów na to z czym pić likier pomarańczowy jest bez liku. 

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki. Z czym pić?

Nalewka z czarnej porzeczki czyli tak zwana smorodinówka jest jedną z ciekawszych w smaku nalewek. Ponieważ owoce czarnej porzeczki mają po za słodkim, kwaśno-cierpki smak, dlatego finalna nalewka też będzie wielowarstwowa w smaku. Bardzo zróżnicowany smak nalewki powoduje, iż jest ona bardzo wszechstronna w zastosowaniu w drinkach. Poniżej przepis na nalewkę z czarnej porzeczki oraz na jej wersję z miodem i wanilią.

Cytrynówka na spirytusie, czyli polskie Limoncello. Jak zrobić i z czym pić?

Cytrynówka to najbardziej popularna smakowa wódka, którą w prosty sposób można przygotować w domu. Wzorem dla polskiej cytrynówki jest oczywiście Limoncello, trunek oryginalnie pochodzący z włoskiej Kampanii. Przygotowanie cytrynówki jest dużo szybsze niż stworzenie Limoncello. Dlaczego? My mamy sekretny składnik, czyli spirytus.

Przepis na nalewkę ze śliwek. Z czym pić i do czego pasuje?

Nalewka ze śliwek, a śliwowica to nie dokładnie to samo. Podstawowa różnica polega na tym iż nalewka ze śliwek to owoce zalewane już gotowym spirytusem natomiast śliwowica to alkohol poprzez destylację uzyskiwany z soku ze śliwek. Nalewka ze śliwek będzie zawierać więcej cukru, co oznacza też więcej smaku. Będzie jednak dużo słabsza. Poniżej przepis na domową nalewkę ze śliwek.

Wódka gazowana – Stock, Boom, Camitz – co to jest i z czym pić?

Wódka gazowana brzmi jak jakaś abstrakcja i szybki bełt. W pierwszej chwili wytrawny konsument tego najczystszego z trunków z niedowierzaniem pokręci głową. Po co, na co to komu i w ogóle… Okazuje się jednak iż gazowana wódka zyskuje na świecie bardzo wielu fanów stąd też coraz to nowe marki pojawiają się w sklepach.

Likier miętowy. Jak zrobić i jak pić?

Likier miętowy czy też „miętówka” ma bardzo długą tradycję w naszej historii. Piło się ją na zakończenie posiłku lub do tak zwanej „herbatki”. Obecnie marki takie jak Monin, De Kuyper czy Bols obdarzają nas masą różnorakich likierów miętowych. My również samemu możemy przygotować likier miętowy i nie chodzi tu o wymieszanie płynu do płukanie ust marki Listerin z syropem cukrowym ☺. Poniżej przepis na własnej roboty likier miętowy. Ponadto podajemy wskazówki jak pić likier miętowy.

Przepis na likier kokosowy. Jak zrobić i jak pić?

Likier kokosowy bezapelacyjnie kojarzy nam się z takimi markami jak Malibu, Canari, Bazilio czy Bali. Cena na półkach sklepowych oczywiście różni się w zależności od klasy i jakości produktu. Jeżeli ktoś chciałby samemu przygotować likier kokosowy w szybki sposób to najłatwiej jest do kupionego w sklepie syropu kokosowego dolać wódki w takiej samej ilości lub do hitu ostatnich lat czyli wódki kokosowej Finlandia Coconut dodać, według uznania, syropu cukrowego. Jeżeli jednak lubicie wszystko przygotowywać samemu od podstaw, to poniżej przedstawiamy recepturę jak zrobić likier kokosowy. Ponadto również dodamy kilka wskazówek jak pić likier kokosowy. 

Nalewka z mandarynek. Jak zrobić i jak pić?

Nalewka z mandarynek to pomysł w sam raz na sezon jesienno zimowy kiedy to półki sklepowe uginają się pod ich ciężarem. Jest bardzo wiele przepisów na własnej roboty nalewkę z mandarynek. Zarówno takie przygotowywane z samych owoców, jak i takie przygotowywane z samych skórek mandarynek. Nasz przepis na nalewkę z mandarynek łączy w sobie wykorzystanie zarówno samych owoców jak i skorek mandarynek. Poniżej przepis na nalewkę z mandarynek oraz wskazówki jak ją wykorzystać w drinkach i jak pić.

Cointreau czy Triple Sec? Z czym pić, do czego pasuje i jaki kupić?

Cointreau czy Triple Sec? Dla osób bardziej zaznajomionych z tematem, pytanie to może wydawać się pozbawione sensu. Jednak wątek ten bardzo często pojawia się nawet na forach internetowych skierowanych do barmanów. W czym zatem kryje się tajemnica? W tym, że nie każdy wie, iż pomarańczowy likier Cointreau był pierwszą marką Triple Sec. Marką, która w swojej ponad 150 letniej historii znalazła aż 250 imitatorów.

Pięć przykazań miłośnika domowych drinków

Jak to jest, że drinki robione przez nas samych w zaciszu domu, często nie dorównują poziomem koktajlom serwowanym przez zawodowych barmanów? Zwykło się mówić, że diabeł tkwi w szczegółach i faktycznie często to drobnostki decydują o tym czy na twarzy pijącego pojawi się uśmiech, czy też grymas niesmaku.

Jak pić rum?

Wódka na święta, whisky dla szpanu, tequila gdy dzieci poza domem, a rum....? No właśnie, dlaczego rum na rynkach światowych święci triumfy, a w Polsce traktowany jest po macoszemu? Może dlatego, że się na nim nie znamy; a może po prostu się go boimy?

Przepis na Blue Curacao. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier blue curacao jest bardzo rozpoznawalny i nie chodzi tutaj o jego wyróżniający się kolor, ale również o bardzo szerokie wykorzystanie. Blue Curacao to...

Piwo imbirowe – Fentimans, Fever-Tree, Thomas Henry czy Old Jamaican?

Piwo imbirowe (Ginger Beer) jest jednym z częściej wykorzystywanych mikserów. Mimo iż kojarzy się z piwem, na co może wskazywać nazwa, jest tylko bezalkoholowym dodatkiem do drinków. Przepisów na domowe piwo imbirowe jest wiele, jednak przygotowanie bywa czasochłonne i ryzykowne, dlatego nawet najlepsze bary sięgają po piwa wytwarzane przemysłowo. Najczęściej Ginger Beer pity jest w formie czystej lub wykorzystywany w drinkach takich jak Moscow Mule czy Dark & Stormy. Ostatnio przeprowadziliśmy w redakcji testy dostępnych na rynku polskim marek: Fentimans, Fever-Tree, Thomas Henry i Old Jamaican. Poniżej podajemy wyniki testowania powyższych piw imbirowych w formie czystej oraz zmieszanych w Moscow Mule i Dark & Stormy.

Przepis na domowy likier wiśniowy. Z czym pić i do czego pasuje?

Likier wiśniowy jest jednym z łatwiejszych do przygotowania, a efekt końcowy zawsze jest rewelacyjny. Wiśnie są bardzo wdzięcznymi produktami do wykorzystania przy tworzeniu likierów, nie tylko są słodkie ale dodatkowo wnoszą do kompozycji kwasowość i nutkę goryczy. Połączenie tych trzech smaków powoduje iż likier wiśniowy jest bardzo złożony i wszechstronny.

Pisco z Chile czy z Peru – co to jest i jak to pić?

Przede wszystkim na początku należy się cieszyć z tego, że w ogóle… Pisco, a skąd, to już mniej ważne. Oczywiście przyjaciele z Peru i Chile mogą poczuć się urażeni moją abnegacją, jednak to ja czuję się urażony tym, iż tak wyjątkowy produkt jak Pisco, z tak bogatą historią nie był dotąd wystarczająco popularyzowany na rynku polskim. Mimo iż w Polsce nie brak amatorów dobrych trunków czy też utalentowanych barmanów, to byliśmy dość długo traktowani po macoszemu. Na szczęście wygląda na to, iż ciemny okres Pisco w Polsce powoli się rozjaśnia i takie marki jak Capel, Alto del Carmen czy Barsol, nie będą jedynymi z Chile i Peru stojącymi na sklepowych i barowych półkach.

Jak zostać profesjonalnym barmanem

Sprawa wydaje się być prosta i szczerze mówiąc jest jeszcze bardziej prosta niż można by uważać. No bo w końcu co taki barman musi umieć robić? Oczywiście drinki. Oto kilka wskazówek jak zostać barmanem umiejącym przygotować przepyszne drinki i kompozycje znane na całym świecie.

Do czego (jeszcze) służy alkohol

Alkohol zwany etanolem, jak dobrze wiadomo, przede wszystkim się pije. Jednak jak już raz zauważyliśmy w Moim Barze, w artykule "Nie wypij wszystkiego", alkohol...

Przepis na jesień

Jesień - czas wyjątkowy, absolutnie niepowtarzalny! Bliżej zimy aniżeli wiosny jesteśmy zdecydowanie, więc czas abyśmy przygotowali nasze zmysły i kubki smakowe na zupełnie inne odczucia aniżeli do tej pory. Osobiście jestem wielkim zwolennikiem obecnej pory roku i drinków jesiennych...

3 przepisy na drinki, który każdy barman powinien znać

Mam takie trzy drinki dzięki którym jestem w stanie stwierdzić czy osoba stojąca przede mną i dumnie nazywająca siebie barmanem ma pojecie o tym...

Alkohole, drinki i potrawy

Komponowanie koktajli przeznaczonych do picia podczas konsumowania posiłków jest zjawiskiem dopiero rodzącym się na świecie, które z trudem przebija się przez wszechobecny kult łączenia...

Jak zrobić krystalicznie czysty lód

Perfekcyjnie przygotowany lód potrafi nadać drinkowi wyjątkowego charakteru. Na szczęście uzyskanie pięknego lodu nie jest wcale bardzo trudne.

Jak wyjść po angielsku

Kończąca się pora letnia jest również sezonem różnych imprez i spotkań towarzyskich. Bywanie w towarzystwie jest stosunkowo łatwe, po prostu należy się dobrze bawić. Trudności zazwyczaj pojawiają się dopiero w momencie kiedy chcemy towarzystwo opuścić.

Jak dobrać alkohol do posiłku?

Wiadomo, alkohole i potrawy są stworzone dla siebie. Alkohol podawany do posiłku spełnia funkcję nie mniejszą niż sól czy pieprz. Udane połączenie potrawy i...

Gincident z jagodami, rozmarynem i bazylią

Zaopatrywanie się w dużą ilość wszelkiego rodzaju alkoholi może być ciekawym hobby jednak na pewno drogim i uciążliwym podczas odkurzania butelek. Nie trzeba posiadać niewiadomo jak wielu składników aby zrobić wyśmienitego drinka. Poniższa receptura oparta jest na ogólnodostępnych składnikach obecnie dostępnych w każdym sklepie.

Spritz, spritzer, szprycer – jaki i gdzie najlepiej

Mimo iż najbardziej kojarzony obecnie z Aperol Spritz, szprycer nie jest jednym konkretnym drinkiem tylko kategorią drinków, w których główną rolę odgrywa wino. 

Aperol Spritz oraz inne przepisy na drinki

Aperol, do niedawna mało rozpoznawalny trunek, od pewnego czasu robi wielką furorę w naszym kraju. Sam produkt, podobnie jak i flagowy Spritz znane jednak...

Shrub, najstarszy drink świata – historia i sposób przygotowania

Skoro wino jest najstarszym alkoholem świata to shrub musi być najstarszym drinkiem. Shrub to nic innego jak połączenie octu winnego, czy też jakiegokolwiek innego...

Przepisy na drinki z winem białym, różowym i czerwonym

Drinki z winem stają się coraz bardziej popularne. Zjawisko to można tłumaczyć przede wszystkim tym iż coraz częściej staramy się zmniejszać moc konsumowanych kompozycji. Coraz częściej sięgamy po przepisy, w których zawartość alkoholu jest znacznie obniżona. Obecnie chcemy bawić się dłużej, spędzać w lokalu więcej czasu i cieszyć się życiem na następny dzień 🙂

Jaką wódkę kupić na prezent? Finlandia, Belvedere, Wyborowa, a może Chopin?

Pytanie jaką wódkę kupić na prezent niby wydaje się proste, jednak kiedy staniemy przed półkami uginającymi się od mnogości flaszek narasta nam niezły mętlik...

Jak pić whisky? Podczas degustacji, dla przyjemności i w drinkach.

Jak pić whisky? No właśnie, chyba żaden alkohol nie wzbudza tak wielu kontrowersji jak whisky, a największe spory toczą się wokół sposobów jej konsumpcji. Jedni piją tylko tak  jak podczas degustacji czyli w formie czystej, inni  dla przyjemności z jedną kostką lodu, zaś pozostali nie wyobrażają sobie spożywania whisky pod inną postacią, niż słusznie rozcieńczoną w drinkach. Jak jest naprawdę, czyli jak pić whisky? 

Strawberry Pink Gin – Lubuski, Beefeater, czy Gordon’s? Jak pić i z czym mieszać? 

Pink Gin to w Polsce nowe zjawisko, potwierdzające ogólnoświatowy trend wzrostu zainteresowania ginami. Do niedawna liczba produktów dostępnych na naszym rynku była mocno ograniczona. Pięć lat temu przy sprzyjających wiatrach można było spotkać na półkach sklepowych mniej niż dziesięć marek ginów. Obecnie jest ich kilkaset! Walka o klienta zmusza koncerny do wypuszczania na rynek nowych, atrakcyjniejszych wersji jałowcówek. Jeżeli chodzi o gin, to najbliższe lato minie nam w kolorze pink.

Drinki z piwem – Corona, Desperados, Porter

Drinki z piwem zaczynają być coraz bardziej popularne w naszym kraju. Nie ma chyba nic bardziej orzeźwiającego latem niż łyk zimnego piwa. Ponadto piwo dostarcza bardzo wiele minerałów i witamin, które wypacamy w promieniach słońca. Oczywistym zatem jest iż jest to latem najczęściej wybierany napój. Co jednak zrobić kiedy samo piwo trochę nam się już znudziło lub jeżeli chcemy dodać mu więcej mocy? Wtedy powinniśmy spróbować drinków z piwem, które łączą w sobie nie tylko nasz ukochany napój ale również dodatkowe procenty. 

Przepis na domowy likier kawowy i Espresso Martini

Likier kawowy jest jednym z łatwiejszych do przygotowania w domu. Ponadto nic nie smakuje tak dobrze jak alkohol własnej roboty. Dodatkowo likier kawowy jest...

Przepis na Spiced Rum

Ten infuzowany rum doskonale sprawdzi się przy takich drinkach jak Pineapple Fizz czy Planters Punch. 

Przepis na jabłkowo-kolendrowy syrop piwny do drinków

Brzmi apetycznie? Spróbujcie zrobić w wolnej chwili, a już nigdy nie będziecie chcieli dodawać innego syropu do swojej Daiquiri, Margarity czy Wódki Sour 😉  

Podstawowe błędy domowych barmanów

Sącząc drinka przy barze zachłannie patrzysz jak szybko i sprawnie barman tworzy koktajl. To proste – myślisz. Jednak w domu Twoje drinki nie wyglądają i nie smakują tak jak w barze. Sprawdź, może robisz coś źle.

Jaką wódkę kupić na wesele?

Jaką wódkę kupić na wesele? Tanią weselną czy markową? Wódka na weselnym stole musi być! Wesele to okazja niepowtarzalna i jedyna w swoim rodzaju, do...

Co zrobić z pustą butelką po alkoholu

Pijący często spotykają się z sytuacją, w której w domu mają puste butelki po alkoholu. Można je rzecz jasna oddać do recyklingu, ale nie...

Jak sobie radzić z nieznośnym klientem

Jeśli pracujesz za barem lub serwujesz dania w restauracji przyzwyczaj się, że nieznośni klienci istnieją. Lepiej przyjąć to jak najszybciej do wiadomości i opracować plan działania na wypadek pojawienia się ich w pobliżu. Podsuwamy parę sprawdzonych metod.
00:03:04

Szablowanie – jak otwierać szampana

Dziś pokażemy jak otwierać szampana. Szampan powinien być dobrze schłodzony a do otwierania będzie nam potrzebny... kieliszek z grubszą nóżką.

Szampan – Wszystko co musisz wiedzieć

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, wszystko już mamy przygotowane, wiemy gdzie, z kim i co będziemy pić - oczywiście szampana. Zatem ochoczo wchodzimy do...

Digestif, czyli sposób na przejedzenie

Święta pełną parą, suto zastawione stoły i okres wielkiego obżarstwa. Jak wiemy, kuchnia polska nie należy do lekkich, a długie biesiadowanie jest naszą tradycją. Jak zatem złagodzić skutki najedzenia?

Infuzowanie – aromatyzowanie drinków

Infuzowanie (inaczej aromatyzowanie) to świetna technika dzięki której możemy nadać alkoholom nowego smaku i charakteru.

Jak zrobić syrop cytrusowy?

Gotowy kordiał dobrze komponuje się w koktajlach z ginem lub rumem. Pysznie pasuje również do bezalkoholowej lemoniady.

Jak pić na firmowym spotkaniu?

Zmorą większości z nas są imprezy pracownicze i kolacje biznesowe, gdyż jest to choć mniej formalne, ale jednak spotkanie w gronie osób, przed którymi nie tylko chcemy, lecz wręcz musimy wypaść poprawnie.

Jak zrobić karmel? Przepis i wykorzystanie

Karmel jest uniwersalnie słodkim dodatkiem, który właściwie ze wszystkim pysznie się komponuje. Nam oczywiście bardzo smakuje w połączeniu z alkoholem.

Jak zrobić puree (mus) z dyni?

Może wydawać się to dziwne, że na blogu o robieniu drinków znajdziecie przepis jak przygotować puree z dyni, ale śpieszymy z wyjaśnieniem - jest...

Jak zrobić prażone pestki dyni?

Jako zakąskę, zamiast popcornu proponujemy chrupiące, upajające pieczone pestki dyni. Świetnie pasują do koktajli na bazie whisky, rumu, a nawet tequili.

Jak zrobić likier jeżynowy?

Likier jeżynowy zwany również Créme de Mure czy też Blackberry Brandy jest dostępny na rynku polskim, ale niestety trzeba się trochę za nim porozglądać. Jeżeli nawet uda nam się go nabyć, to i tak nie będzie tak dobry jak ten, który zrobimy samemu.

Jak zrobić syrop rabarbarowy?

Lato trwa w najlepsze, korzystajmy więc z sezonowych i lokalnych produktów! Dziś na warsztat bierzemy rabarbar. Uzyskany syrop doskonale się sprawdzi jako niebanalny zamiennik klasycznego syropu cukrowego.

Jak wymawiać nazwy alkoholi i nie połamać sobie języka

Poprawne wypowiedzenie nazw niektórych alkoholi to nie lada wyzwanie. Na najbardziej egzotycznych nazwach alkoholi można sobie, bez odpowiedniego przygotowania, wręcz połamać język. O tym jak należy wymawiać widniejące na etykietach kluczowe słowa, które mogą sprawiać trudność, można dowiedzieć się z tego artykułu.

5 rzeczy które musisz wiedzieć zanim otworzysz własny bar

A jakby tak mieć własny bar? - nachodzi cię czasem tego typu marzenie. Najczęściej kiedy świetnie bawisz się z przyjaciółmi przy barze w weekendowy wieczór. Albo jesteś barmanem i zza baru zerkasz na swojego szefa, który rozmawia z szerokim uśmiechem z gośćmi popijając twoje drinki. Każde marzenie jest do spełnienia. Warto jednak poznać kilka rad w tym temacie od doświadczonych managerów i właścicieli barów, by marzenie nie stało się koszmarem.

Przepisy na Drinki z Kawą

Po ten czarny, choć czasem zabielony lub z pianką napój sięga cały świat. Kawa, bo o niej mowa to składnik koktajli, którego wiele osób się obawia. Czy wolno łączyć z alkoholem? Jaką z jakim? Czy są inne kawowe koktajle niż Irish Coffee? Otóż na te wszystkie pytania odpowiedź jest prosta...

Jak zostać barmanem?

Z całym szacunkiem, ale z pewnością nie zostałeś barbackiem, bo chciałeś nim być. Ktoś po prostu powiedział ci, że to świetna droga, by zostać barmanem. I miał rację. Zamiast robić focha, warto wziąć pełną tacę brudnych naczyń i wyczyścić je dla barmana tak jak sobie życzy. Warto nauczyć się jak tę pracę barbacka wykonywać dobrze, by szybko wskoczyć za bar, na pierwszy plan. Jeśli nie będziesz dobrym barbackiem, nie będziesz też dobrym barmanem. Bo dlaczego mieliby awansować osobę, która nie szanuje i źle wykonuje prostszą prace barbacka?

Jak zrobić granitę?

Kto by pomyślał, że w tym roku w ogóle będzie jeszcze ciepło 😉 Z tej okazji mamy dla Was orzeźwiający przepis na nadchodzące gorące chwile! Nasza granita smakowo przypomina Pina-Coladę, ale w bardziej tajskim stylu. I uwaga, wcale nie potrzeba specjalnego sprzętu do przygotowania tego mrożonego drinka!

Składniki ponczu owocowego. Sposób przygotowania i podawania.

Poncz jest wyborną i przede wszystkim wygodną formą podawania drinków na domówce czy innym spotkaniu towarzysko-integracyjnym.

Jak przechowywać świeże zioła?

Pisaliśmy już o tym jak się przygotować, by nie dać koktajlowej plamy na domówce. Ale co jeśli okaże się, że zbyt szczodrze zaopatrzyliśmy nasz barek? Oto kilka porad jak najlepiej przechowywać produkty tak by nie tylko przetrwały do końca wieczoru, ale żeby jeszcze nadawały się do użycia na dzień kolejny.

Co to jest Aperitif?

Wiele osób zapytanych o to, która część posiłku jest najważniejsza, bez wahania odpowie, że deser. Rzeczywiście jest on ukoronowaniem dobrej uczty, której jednak nie byłoby, gdyby nie aperitif. Żeby coś mogło się pięknie zakończyć, powinno się też dobrze rozpocząć, a czymże jest aperitif jak nie najlepszym otwarciem ucztowania? Sztuka podawania aperitifów, jakkolwiek popularna w innych częściach świata, u nas praktycznie nie istnieje. Przede wszystkim, nie do końca wiadomo co to jest i jaką ma funkcję.

Wstęp do miksologii, czyli podstawy robienia drinków.

"Miksologia" - tym poważnie brzmiącym słowem określamy sztukę komponowania koktajli. To trudne słowo kryje jednak za sobą sztukę dość łatwą i przyjemną, pod warunkiem oczywiście, że poznamy jej podstawowe zasady i odpowiednio się przygotujemy. No to zaczynamy!