Artykuły Czy wiecie że w Polsce był produkowany rum?

Czy wiecie że w Polsce był produkowany rum?

Czy wiecie że w Polsce był produkowany rum?

Mowa tutaj między innymi o napoju alkoholowym, który powstawał w Łańcucie, gdzie w 1857 r. łańcucka likiernia wpisana została do rejestru Izby Handlowej w Krakowie pod nazwą „c.k. uprzywilejowana Fabryka krajowa Hr. Potockiego wyrobu rosolisów, likierów, rumu, octu i wody kolońskiej”

W 1835 roku za sprawą Alfreda Potockiego powstała cukrownia w Łańcucie. Zanim to się jednak stało, pod koniec XVIII wieku na terenie Folwarku Górnego wybudowano gorzelnie założoną  przez ówczesną właścicielkę dóbr łańcuckich księżną Izabelę z Czartoryskich Lubomirską.

Z dokumentu datowanego na 1784 r. wynika, że oprócz zwykłej gorzałki wyrabiano tu “wódkę cukrową”.
Zmiany w produkcji nastąpiły po przejęciu majątku przez wnuka księżnej hr. Alfreda I Potockiego, który dążąc do unowocześnienia fabryki zlecił miejscowemu aptekarzowi Antoniemu Swobodzie przygotowanie nowych receptur zbliżonych do popularnych wówczas wódek gdańskich. O ile dobrze pamiętam ktoś kiedyś wspominał o tym, że w ich magazynach znajdowały się duże ilości rumu karaibskiego, które prawdopodobnie leżą w piwnicach do dnia dzisiejszego.

Fabryka Wódek i Likierów Kubanek produkowała coś co nosiło nazwę “Rum krajowy sztuczny” – ciekawe czy był wytwarzany z melasy buraczanej? 🙂

Za czasów III ordynata Romana Potockiego, który przejął majątek w 1889 r., zmieniono charakter produkcji i zamiast gorzelni rozwinięto rafinację. Fabryka już na wstępie zmieniała swoja nazwę. W 1893 r. zarejestrowana została jako „Rafineria spirytusu ces. król. uprzyw. fabryka krajowa rosolisów, likierów i rumu Romana hr. Potockiego w Łańcucie”, a na etykietach nie doszukamy się już napisu “sztuczny” tylko “Rum krajowy”.

Patryk Kozyra
Patryk Kozyrahttps://rumlovefestiwal.com/pl/
Laureat konkursów barmańskich w Polsce i za granicą, związany z kulturą barową i rumową od wielu lat. Od 2015 współtworzył projekt barowy Parrot Rum Embassy. Najlepiej zaopatrzony rum bar w Polsce. Współorganizator i ambasador pierwszego rumowego festiwalu w Polsce "Rum Love Festiwal". W 2017 roku Patryk zdobył prestiżową nagrodę "Osobowość Roku" w plebiscycie "Bar Roku" ocenianym przez najbardziej wpływowe osoby związane z gastronomią w Polsce. Podróż na Karaiby sprawiła, że rum stał się dla Patryka drogą i pasją, której szukał w życiu. Od 2018 roku związany z firmą „The Last Port”, której celem jest propagowanie rumów w Polsce, oraz zwiększanie ich dostępności.

Obserwuj nas:

9,561FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
109,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Shoty imprezowe – kolorowe i warstwowe, łatwe w zrobieniu i nie zawsze mocne

Każda pamiętna impreza zawsze kończy się piciem szotów. Na hasło „shoty” część imprezowiczów wywraca z politowaniem oczami, zaś druga część skrzętnie zabiera...

Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystać w drinkach.

Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo...

Ink Above – recenzja

Nie jestem osobą, która długo się nad czymś zastanawia lub analizuje. Działam dosyć szybko, czasem spontanicznie – z lepszym lub gorszym rezultatem....

Craft Cocktails – recenzja

Moja koktajlowa mapa Gdańska rokrocznie poszerza się o kolejne przybytki. Podczas niedawnej wizyty w tym jednym z moich ulubionych miast, miałem możliwość...