Drinki z Likierem Planter's Punch - Przepis na Drink

Planter’s Punch – Przepis na Drink

Planter’s Punch

Najprawdopodobniej słowo ponch pochodzi z języka hindi, w którym „panch” oznacza „pięć” –  czyli tyle, ile składników używano w Indiach do przygotowywania tych napoi. Składnikami podstawowymi były: sok z cytryny, cukier, woda, alkohol oraz przyprawy. Obecnie liczba składników w ponczach jest niemal nieograniczona. Początkowo, poncze były podawane w przydrożnych tawernach i podłego sortu pubach, jednak z czasem ich popularność tak wzrosła, iż żadne spotkanie towarzyskie nie  mogłoby się odbyć bez ponczu serwowanego z kryształowej misy. Na początku XX wieku prawie każdy college w Stanach Zjednoczonych posiadał swój flagowy poncz.

Planter’s Punch – Przepis na Drink

Oczywiście, najpopularniejsze były Yale, Columbia czy Harvard. W ciągu całego XX wieku moda na poncze umacniała się tylko po to, by pod koniec ubiegłego wieku spaść na margines. Prawdopodobna przyczyną był fakt, iż poncze są bardzo pracochłonne, a przygotowanie ich wymaga dużo czasu, którego normalnie w barach brak. Obecnie poncze w tradycyjnej formie podania spotkać możemy głównie na wystawnych przyjęciach. W barach częściej spotkamy zminiaturyzowane poncze serwowane jako indywidualne drinki. Wśród tych znanych z koktajlowego sposobu serwowania wyróżnia się przede wszystkim Planter’s Punch. Czy to w sieci, czy w słowie pisanym przepisów na Planter’s Punch jest kilkanaście. Poniżej kilka wyróżniających się przepisów na ten drink.

Planter’s Punch według Gary Regan:

  • 60 ml rum ciemny
  • 15 ml sok z limonki
  • 15 ml sok z cytryny
  • 30 ml sok pomarańczowy
  • 60 ml sok grejpfrutowy
  • 2 dashe Angostura Bitter
  • 2 dashe Peychaud’s Bitter

Wszystkie składniki wstrząsnąć w szejkerze. Odcedzić do szklanki wypełnionej lodem. Dekorować startą gałką muszkatołową.

Planter’s Punch według Dale Degroff:

  • 30 ml rum jasny
  • 30 ml rum ciemny
  • 15 ml likier pomarańczowy
  • 60 ml sok pomarańczowy
  • 60 ml sok ananasowy
  • 15 ml syrop cukrowy
  • 10 ml sok z limonki
  • 1 dash grenadyna
  • 1 dash Angostura Bitter

Wszystkie składniki wstrząsnąć w szejkerze. Odcedzić do szklanki wypełnionej lodem. Dekorować wisienką koktajlową.

Planter’s Punch według Salvatore Calabrese:

  • 50 ml rum ciemny
  • 1 dash Angostura Bitter
  • 15 ml sok z cytryny
  • 2 dashe syrop cukrowy

Wszystkie składniki wstrząsnąć w szejkerze. Odcedzić do szklanki wypełnionej lodem. Dekorować wisienką koktajlową, cząstką pomarańczy i gałązką mięty.

 

Obserwuj nas:

9,304FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
102,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...