Artykuły Piwa smakowe bezalkoholowe i ... bez kalorii

Piwa smakowe bezalkoholowe i … bez kalorii

Piwa smakowe zawładnęły półkami naszych sklepów już kilka lat temu. Ogólnodostępne są piwa o smaku cytryny, wiśni, grejpfruta i imbiru, a smaki takie jak tequila, mojito czy czarny bez dopełniają całą tęczę smaków. Jednak to co możemy zaobserwować tego roku to wysyp piw bezalkoholowych. Każda marka stara się mieć w swojej ofercie piwa bezalkoholowe, a niektórzy producenci posunęli się również do tego, iż wypuszczają na rynek piwa bezalkoholowe smakowe. Istne lemoniadki niestety nie są pozbawione dużej dawki kalorii. Należy zadać sobie pytanie czy możemy raczyć się piwem bezalkoholowym i w dodatku bez kalorii?

Piwa bezalkoholowe

Przede wszystkim należy sobie uzmysłowić czym jest piwo bezalkoholowe. Zgodnie z prawem piwo takie zawiera śladowe ilości alkoholu – 0,5% lub nie zawiera go wcale. Produkuje się je podobnie jak piwo klasyczne, przerywając jednak w określonym momencie fermentację, nie dopuszczając do wytworzenia się alkoholu. Piwa bezalkoholowe nie zawierają w związku z tym dużo tak zwanych pustych kalorii, co może być dość ważną informacją dla osób starających się odżywiać zgodnie z „tabelką”.

Piwa smakowe

Z grubsza wiadomo o co chodzi, są to piwa do których na pewnym etapie produkcji dodano składniki aromatyzujące. Czy te składniki są naturalne, czy też „prawie” identyczne z naturalnymi, to już inna kwestia. Ważną natomiast, dla liczących kalorie, kwestią jest pod jaką postacią dodano owe aromaty. Najczęściej wykorzystywanym nośnikiem aromatów w przetwórstwie jest cukier, poza nim tłuszcz i alkohol. W tym wypadku zazwyczaj wykorzystywaną metodą wzbogacania smaku jest użycie cukru. Czyli prosto mówiąc piwo smakowe to piwo z dodatkiem smakowego syropu. Prawdopodobnie, gdyby nie popularność piwa z sokiem malinowym, cała kategoria piw smakowych nigdy by nie powstała. Producenci piw po prostu zaadaptowali w swoich metodach produkcji to, co praktykowane było od dawna w każdym barze.

Piwa smakowe bez kalorii

Czy jest możliwe pozyskanie piwa smakowego ale nie wzbogaconego cukrem? Oczywiście że tak, choć nie będzie to metoda nie pozbawiona minusów. Przede wszystkim dość trudnym na potrzeby domowe jest stworzyć piwo smakowe pozbawione kalorii. Możemy jednak zmniejszyć ich ilość eliminując dodawanie syropów. Wystarczy do naturalnego piwa niskiej mocy dodać odrobinę wódki smakowej. Wódki takie pozbawione są cukru ale ich naturalne aromaty niesione alkoholem świetnie wzbogacą smak piwa.

Piwa smakowe bezalkoholowe bez kalorii

 Brzmi to jak poważne wyzwanie. Jak wzbogacić smak piwa bezalkoholowego domową metodą nie używając ani syropów, ani nalewek czy wódek smakowych? Jest taka prosta metoda, wymaga jednak zaopatrzenia się w składniki nie tak szeroko dostępne jak te wymienione powyżej. Chodzi o tak zwane Bittersy, czyli barmańskie krople aromatyczne. Na rynku dostępne są Bittersy w bardzo bogatej tęczy smaków: pomarańczowe, rabarbarowe, czekoladowe, ogórkowe, etc. Kilka kropli takiego bittersa dodane do piwa bezalkoholowego spowoduje iż uzyskamy smakowe piwo bezalkoholowe pozbawione zbędnych kalorii ☺

Obserwuj nas:

9,303FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...