Artykuły Pisco z Chile – historia i rozwój

Pisco z Chile – historia i rozwój

Pisco to alkohol, który dopiero od niedawna zaczyna mocniej pokazywać się na naszym rynku. Warto zatem przytoczyć najważniejsze wydarzenia historyczne, które przyczyniły się do rozwoju tego trunku i obecnej popularności na rynkach światowych. Na to, abyśmy obecnie mogli raczyć się chilijskim Pisco, wpływ miało kilka kluczowych wydarzeń historycznych.

Zacznijmy jednak od wyjaśnienia czym Pisco właściwie jest? W skrócie można nazwać, iż jest to brandy, czyli alkohol wytwarzany w procesie destylacji wina gronowego (więcej na temat produkcji i odmian przybliżymy w kolejnym artykule). Wracając jednak do Pisco, a właściwie do winogron. Skąd wzięły się w Ameryce Południowej, a konkretnie w tym wypadku w Chile? W XVI w hiszpańscy kolonizatorzy dotarli do zachodniej części kontynentu, między innymi przywożąc ze sobą sadzonki winogron.  Już w 1549 roku założono nad brzegiem Pacyfiku miasto La Serena wokół którego powstały pierwsze winnice.

La Serena // www.biancarods.com/travel-blog/la-serena-and-pisco-elqui

W kolejnych dekadach plantacje winogron masowo powstawały w innych regionach, a zwłaszcza w dolinach Copiapo, Huasco, Elqui, Limari i Choapa. Rozwój produkcji wina już wkrótce osiągnął taki poziom, iż Hiszpanie widząc w tym zagrożenie dla importu win z rodzimego kraju, wprowadzili zakaz tworzenia nowych plantacji na podbitych rejonach. Kolonizatorzy z Hiszpanii nie tylko odpowiedzialni byli za zaszczepienie winogron na nowych terenach, wraz ze swoim przybyciem przywieźli wiele technicznych rozwiązań, wśród których była sztuka destylacji.

Już w roku 1586 Donia Maria de Niza zarejestrowała w Santiago de Chile pierwszy aparat destylacyjny. Destylaty owocowe zyskiwały na uznaniu, były dobrym towarem wymiennym, a ponadto ich produkcja jeszcze nie została objęta prawem podatkowym. Niski koszt produkcji destylatów spowodował, iż zaczęły konkurować z wytwarzanymi na północy kontynentu destylatami trzcinowymi czyli rumami. Z czasem winogronowy destylat produkowany w Chile zyskał nazwę Pisco, co w języku rdzennych Indian, dialekcie Quechua oznaczało słowo „ptak”, jak również nazwę ceramicznych waz do transportu – „pisquillo”.

W 1700 roku administrator portu Coquimbo kapitan Marcelino Gonzalez Guerrero zarejestrował pierwszą w Ameryce wytwórnię Pisco  – „Hacienda La Torre”. Wyzwolenie się Chile spod wpływów hiszpańskich w 1818 roku miało wpływ na zmianę orientacji gospodarczej, w tym również na produkcję Pisco. Sprowadzono z Francji nowe, bardziej aromatyczne odmiany winogron, jak również nowe technologie w tym alembiki typowe dla produkcji sławnych koniaków. Za sprawą tych zmian wzrosła jakość chilijskiego Pisco co poparte zostało tym, iż w roku 1877 trafiło ono do Europy, a 5 lat później Pisco z Chile uzyskało nagrodę na wystawie w Bordeaux.

Ciągły wzrost popytu na Pisco sprawił, iż jakość produkcji zaczęła wymykać się z pod kontroli i cały proces wymagał usystematyzowania. Dlatego w roku 1931 ówczesny prezydent Carlos Ibańes del Campo podpisał dekret sumujący wszelkie aspekty produkcji, a zwłaszcza określający regiony do tego uprawnione, czyli Atacama i Coquimbo. Dekret ten zwany Denomination Pisco był pierwszym w Ameryce Południowej i drugim po dekretach francuskich określających wszelkie aspekty produkcji min. koniaków.

Obserwuj nas:

8,740FaniLubię
7,148ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...