Artykuły Pimento – czyli czym jest allspice likier, jak zrobić samemu i jak...

Pimento – czyli czym jest allspice likier, jak zrobić samemu i jak wykorzystać w drinkach?

Pimento to dusza koktajli TiKi. Jeżeli ktoś jest smakoszem drinków na rumie to na pewno spotkał się z tą nazwą i prawdopodobnie miał przyjemność próbować ten ciekawy produkt. Pimento zwane również Allspice Dram Liqueur jest bardzo aromatycznym dodatkiem, łatwym do przygotowania w domu i do wykorzystania w bardzo wielu drinkach.

Czym jest Pimento?

Zacznijmy jednak od tego czym jest bazowy składnik tego egzotycznie brzmiącego napoju? Pimento, zwane również jamajskim pieprzem znane jest bardziej w naszej kuchni jako ziele angielskie. Ktokolwiek miał przyjemność podczas rodzinnego obiadu wyłowić z rosołu i przegryźć kulkę dwa razy większą od pieprzu to wie jak ziele angielskie smakuje. Pimento (oryginalna jamajska nazwa) w języku angielskim występuje pod nazwą allspice, a jest to wynikiem tego, iż pierwsi brytyjscy odkrywcy ameryki w aromacie wyłapali nuty goździków, gałki muszkatołowej i cynamonu. Przez lata używane jako przyprawa w kuchni, z czasem utorowało sobie drogę w kierunku koktajli i to właśnie drinków na rumie sprawiając, iż są bardziej złożone. Jeżeli mielibyśmy skategoryzować Pimento to najbliżej mu do bittersów takich jak najbardziej znana Angostura.

Jak samemu zrobić Allspice Dram Liqueur?

Ziele angielskie jest bardzo dostępnym i w miarę tanim produktem. Właściwie kupić możemy je w każdym sklepie pakowane w małe torebki po 15g. Większym problemem może być zdobycie mocnego rumu, tak zwanego „overproof” czyli o mocy grubo przekraczającej 50%, który najlepiej nadaje się do infuzji jamajskiego pieprzu. Jeżeli nie uda nam się znaleźć mocnego rumu możemy wykorzystać każdy inny pamiętając jednak, iż czas infuzji może się wydłużyć. Rodzaj i moc rumu mają znaczący wpływ na finalny bukiet aromatyczny naszego likieru. Przy kolejnych produkcjach możemy pobawić się dodając dodatkowych aromatów wanilii, chili czy anyżu. 

Receptura na Pimento według Kita Koguta

Trzeba przyznać, że barmani z Kity znają się na rzeczy, a ich wszelakie „prepy” i „homemady” zaskakują jakością i oryginalnością. Poniżej prezentujemy najbardziej uproszczony przepis na Allspice Dram Liqueur.

Potrzebne składniki:

  • 40g ziela angielskiego
  • 500g cukru muscovado
  • 750 ml złotego rumu

Sposób przygotowania:

Rozdrobnić ziele angielskie w moździerzu lub blenderze. Uprażyć rozdrobnione ziarna na patelni aż do wydobycia zapachu. Wraz z rumem i cukrem umieścić w dużym słoju i pozostawić do macracji na minimum 14 dni. Codziennie mocno wstrząsać i testować 😉. Jeżeli po tym czasie i testowaniu coś jeszcze zostało w słoju, przefiltrować i trzymać w zamkniętej butelce. 

Jak wykorzystać Pimento w drinkach?

Najlepiej dozowanie Pimento rozpocząć od małych kroczków, dodanie zbyt dużej ilości może spowodować, iż dosłownie język stanie nam kołkiem, a gorycz i cierpkość zapanują w naszych ustach. Tak więc stosując się nawet do sprawdzonego przepisu dozujmy z rozwagą. Dzięki Pimento możemy aromatycznie wzmocnić takie drinki jak Zombie, Planter’s Punch, Shark Bite czy Painkiller

Na zdrowie i miłej zabawy.

MojBar

Pic. the-bitter-truth.com

Obserwuj nas:

10,304FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
120,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 3

Bourbon – etapy produkcji, prohibicja w USA oraz Tennessee Whiskey Drogi czytelniku, przed Tobą trzecia i zarazem ostatnia część...

Rozpici celebryci, czyli jak zaopatrzyć się na lata

Za wieloma znanymi markami alkoholi kryją się znani nam celebryci, którzy po osiągnięciu szczytu kariery zaczęli podbijać rynek alkoholowy. Większość jest jedynie...

El Botellon – recenzja

Kiedy na początku XXI wieku (brzmi trochę jak „w zamierzchłych czasach”, a tak naprawdę chodzi o okres jakieś 15 lat temu) powstawały...

Pimento – czyli czym jest allspice likier, jak zrobić samemu i jak wykorzystać w drinkach?

Pimento to dusza koktajli TiKi. Jeżeli ktoś jest smakoszem drinków na rumie to na pewno spotkał się z tą nazwą i prawdopodobnie...