Recenzje Papa Bar - recenzja

Papa Bar – recenzja

Za każdym razem, kiedy odwiedzałem ten bar byłem pod niesamowitym wrażeniem wielkości nie tylko lokalu, ale i samego baru. Tym razem nie byłem prywatnie i baczniej przyjrzałem się jak zorganizowana jest praca w jednym z największych barów Wrocławia.

Papa Bar to niezły kawałek historii. Sam lokal, choć pod inną nazwą, powstał w okresie, kiedy barmaństwo w Polsce dopiero wchodziło w, jak ja to nazywam, „nowożytną epokę”. Mimo upływu lat, nadal jest bardzo popularnym miejscem i mimo wspomnianego imponującego wielkością baru, wcale niełatwo jest znaleźć przy nim wolne miejsce w sobotni wieczór.  

Oferta alkoholowa jest olbrzymia. Choć w samym Wrocławiu znajdziemy kilka miejsc specjalizujących się w konkretnych trunkach i ich oferty Papa nie przebije, jednak w tym miejscu różnorodność trunków jest powalająca (dosłownie ☺ ). W karcie drinków znajdziemy zarówno pozycje autorskie, jak i sprawdzone klasyki; w sumie naliczyłem ich około trzydziestu w cenach oscylujących wokół 25 pln. (stosunek jakości do ceny bardzo dobry). Ponadto, oddzielna lista oferuje szoty, wersje bezalkoholowe oraz specjalny dodatek Happy Hours z drinkami w cenie 15 pln.

Załoga w Papa Bar jest bardzo komunikatywna. Praca barmanów wzorcowa, a elegancję i przywiązanie do szczegółu widać od pierwszej chwili. Oczywiście, żę wypatrzymy kilka mankamentów, niestety nagminnych w polskich barach, czyli używanie „gołej” reki przy wrzucaniu lodu łopatką czy też niepotrzebne testowanie wszystkich drinków (muszę poświęcić temu oddzielny artykuł, tak żeby za każdym razem się nie powtarzać). Na barze i wszędzie tam, gdzie wzrok Gościa pada jest czysto i schludnie. No, może po za pomocnikiem dla kelnerów, gdzie piętrzyły się brudne kieliszki.

Jeżeli miałbym określić profil Papa Baru, to nazwałbym go skrzyżowaniem cocktail baru z nocnym klubem. Oczywiście wszystko zależy od tego, o której godzinie tam zawitamy. Na pewno jest to miejsce, gdzie można wpaść we dwoje w ciągu dnia na pyszne koktajle i szybki lunch albo przyjść w większym gronie wieczorem, kiedy DJ odpowiednio podgrzewa atmosferę, a profil Gości zmienia się na ten bardziej „rozrywkowy”. 

Patryk Le Nart

Papa Bar Wrocław

Adres: Rzeźnicza 32, 50-130 Wrocław
Godziny otwarcia:
poniedziałek 17:00–01:00
wtorek 17:00–01:00
środa 17:00–01:00
czwartek 17:00–01:00
piątek 17:00–02:00
sobota 17:00–02:00
niedziela 17:00–01:00

Rezerwacje: papabar.pl
Telefon: 71 341 04 85

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

8,159FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
83,900SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

PIERRE COLLINS – Przepis Na Drink

Pierre Collins to kolejna wariacja na temat klasyka, tym razem na koniaku. Ta aromatyczna lemoniada to idealny zamiennik orzeźwiającego Toma Collinsa, dla...

Metaxa – grecka „brandy” o bogatej historii. Jak pić i o co chodzi z tymi gwiazdkami?

Grecja to niewątpliwie kolebka cywilizacji zachodniej. Jej kultura, sztuka, mitologia, nauka czy filozofia wywarły ogromny wpływ na mieszkańców Starego Kontynentu. Członkowie...

Vermouth w dwudziestoleciu międzywojennym. Aperitivo w II RP?

Vermouth zwany jest dziś często ulubionym „winem barmanów”. Nie bez powodu, gdyż z kategorii win wzmacnianych to właśnie on jest najczęściej używany do...

Jakie wino musujące wybrać – Prosecco, Cava, Champagne? Jakie drinki przygotować?

Lada dzień przywitamy Nowy Rok, by uczcić ten moment proponuję byśmy wystrzelili kilka korków wina musującego (to godnie zastąpi fajerwerki). Zastanawiasz się...

Instagram: