Artykuły Obalmy to! Pokutujące mity na temat alkoholi, cz. 2

Obalmy to! Pokutujące mity na temat alkoholi, cz. 2

Przedstawiamy drugą cześć mitów dotyczących alkoholu. Obalmy je!

1. Napoje energetyzujące dodają alkoholowi skrzydeł

Niektórzy amatorzy koktajli robionych na bazie napojów energetyzujących twierdzą, że takie mikstury bardziej zanietrzeźwiają aniżeli standardowe drinki. To nieprawdziwe przeświadczenie bierze się być może stąd, że stan, w którym rauszowi alkoholowemu towarzyszy pobudzenie wywołane kofeiną, czy też tauryną łatwo mylnie zinterpretować, jako silne upojenie alkoholowe. W rzeczywistości jednak wspomniane pobudzające składniki nie mają wpływu na to, jak mocny jest drink je zawierający – w tej kwestii liczy się tylko etanol. Kofeina i tauryna niwelują za to wywoływane niekiedy przez alkohol uczucie senności, które dla wielu pijących bywa sygnałem do tego by w danej sytuacji zakończyć konsumpcję napojów wyskokowych. Z tego powodu osoby konsumujące drinki z napojami energetyzującymi podczas libacji wypijają często więcej alkoholu i mają potem większego kaca niż ludzie pijący zwykłe koktajle.

2. Ciemny alkohol niczym ciemny chleb

Rozpowszechniony jest pogląd, że ciemny alkohol niczym ciemny chleb jest zdrowszy od swojego jasnego odpowiednika. Ciemne napoje wyskokowe faktycznie zawierają więcej przeciwutleniaczy aniżeli zawierające procenty trunki o jasnych odcieniach. Ciemne piwa mają np. więcej flawonoidów aniżeli piwa jasne. Z kolei czerwone wina zawierają więcej polifenoli niż wina białe. Nie jest jednak prawdą, że ciemne alkohole są generalnie zdrowsze niż jasne. Napoje wyskokowe o ciemnych odcieniach mają może i wysoką zawartość przeciwutleniaczy jednak idzie to w parze z wysoką zawartością takich niezdrowych związków chemicznych powstałych w wyniku fermentacji jak np. aldehyd octowy czy metanol. Alkohole jasne mają co do zasady niższą zawartość wspomnianych szkodliwych związków niż alkohole ciemne. Nie ma sensu zatem mówienie, że któryś ze wspomnianych rodzajów alkoholi jest zdrowszy. Generalnie alkohol, jasny czy ciemny, szczególnie zdrowy nie jest 😉

3. Pełny brzuch – kieliszki w ruch

O tym, że picie na pusty żołądek miewa przykre konsekwencje nie trzeba nikogo przekonywać. Można się w ten sposób szybko i brzydko upić oraz nabawić rozstroju żołądka. Dlatego warto coś zjeść przed libacją. Niektórzy jednak sądzą, że pełny brzuch w magiczny sposób zwiększa odporność organizmu na alkohol. Takie osoby jedzą sporo myśląc, że to spowoduje, iż się zbyt mocno nie upiją nawet po skonsumowaniu znacznej ilości alkoholu. Takie myślenie jest jednak błędne. Wypity alkohol jest przyswajany przez żołądek oraz jelito cienkie także i wtedy, gdy w organach tych znajduje się pokarm. Obecność pokarmu nie zatrzymuje tego procesu a jedynie go spowalnia. Gdy nasączone alkoholem jedzenie zostanie strawione osoba pijąca w pełni odczuje wpływ uwięzionych do tego czasu w pokarmie procentów.

Arek Faruk
Arek Faruk
Barman z wieloletnim doświadczeniem. W wolnym czasie lubi pisać, nie tylko o alkoholach, ale o nich najprzyjemniej się pisze.

Obserwuj nas:

10,619FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....

Alkohole bezglutenowe – Co pić, gdy z glutenem nam nie po drodze? Jak wybrać alkohol gluten free i jakie drinki przygotować?

Pojęcie „alkohole bezglutenowe” ostatnio dość zyskało na popularności, zapewne dzięki modzie na dietę bezglutenową. Co tak na prawdę kryje się pod tymi...