Drinki z Ginem Negroni - Przepis na Drink

Negroni – Przepis na Drink

Nie ma barmana, który nie znałby receptury na tego drinka; nie ma baru, gdzie nie można byłoby go zamówić. Przez jednych uwielbiany, przez innych niedoceniany ale na pewno przez większość uznany za króla aperitifu: Jego Wysokość Negroni. Historia powstania tego klasyka sięga hen, hen, daleko w przeszłość, a legendy, którymi jest owiana sięgają szczytu zenitu. Jednak będzie nie o samym Negroni, lecz o wariacjach, do których się przyczynił, czyli o tak zwanych (w żargonie barmańskim) „twistach”.

Klasyczna receptura tego koktajlu jest bardzo prosta: wymaga zmieszania z lodem w równych częściach ginu, campari i czerwonego wermutu słodkiego. Klasyczne modyfikacje obejmują zastąpienie ginu wódką, czy też zamiany słodkiego wermutu na wytrawną wersję. Nie są to jednak wszystkie kombinacje, które zainspirowane zostały klasyczna wersją. Ostatnio natknąłem się na menu koktajlowe z lokalu FIG w Charleston, gdzie cała strona poświęcona była twistom na Negroni. Poniżej zebrałem najciekawsze pozycje, które z wielkim poświęceniem, przetestowałem.

Negroni – Przepis na Drink

ROSITA – tequila reposado, wermuty słodki i wytrawny, campari.

Osobiście uważam, iż użycie tequili srebrnej dodałoby więcej lekkości, której potrzebuje aperitif. Jeżeli jednak nie mamy traktować w/w koktajlu w kategorii aperitifów, to tequila reposado dobrze balansuje i zaokrągla kompozycję.

NEGRONI SBAGLIATO – wytrawny wermut, campari, prosecco. Ten koktajl bardziej wygląda na wariację protoplasty Negroni, czyli Americano. Bardzo elegancki i smaczny aperitif.

HUMMINGBIRD – gin, campari, likier z białego bzu, wytrawny wermut, kruszony lód. Rewelacyjna kompozycja, chodź na aperitif trochę za słodka. Można popróbować z tynkturą w miejsce likieru z bzu.

THISTLE FLOWER – gin, cynar i bonal. Nieco ciężki, ale odrobina wody gazowanej doda lekkości.

DENMARK PORN STAR – aquavit, campari, wermut wytrawny. Dla mnie najlepszy, ale może to z uwagi na moją miłość do kminkówki.

DESMO – gin, aperol, cocchi americano. Bardzo zbliżony do wytrawnego Negroni.

BOULEVARDIER – bourbon, campari, słodki wermut. Miłośnicy Manhattanu na pewno znajdą tu wspólny język.

Jeżeli znacie inne, ciekawe receptury wzorowane na klasycznym połączeniu, to gotów jestem je przetestować. Rzućcie tylko hasło 😉

Negroni – Przepis na Drink

  • 30 ml ginu
  • 30 ml słodkiego wermutu
  • 30 ml campari

Sposób przygotowania:
Zamieszaj wszystkie składniki łyżką barmańską w szklanicy z lodem i przelej do niskiego szkła. Jako dekorację użyj skórkę z pomarańczy.

Obserwuj nas:

8,214FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
85,800SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

St’ John Jazz & Wine – recenzja

Właściwie recenzję tego lokalu powinienem napisać w języku angielskim, gdyż z miejsca widać, że targetem jest tutaj zagraniczny turysta. Cóż się dziwić,...

PIERRE COLLINS – Przepis Na Drink

Pierre Collins to kolejna wariacja na temat klasyka, tym razem na koniaku. Ta aromatyczna lemoniada to idealny zamiennik orzeźwiającego Toma Collinsa, dla...

Metaxa – grecka „brandy” o bogatej historii. Jak pić i o co chodzi z tymi gwiazdkami?

Grecja to niewątpliwie kolebka cywilizacji zachodniej. Jej kultura, sztuka, mitologia, nauka czy filozofia wywarły ogromny wpływ na mieszkańców Starego Kontynentu. Członkowie...

Vermouth w dwudziestoleciu międzywojennym. Aperitivo w II RP?

Vermouth zwany jest dziś często ulubionym „winem barmanów”. Nie bez powodu, gdyż z kategorii win wzmacnianych to właśnie on jest najczęściej używany do...

Instagram: