Poradniki Nalewka z mandarynek. Jak zrobić i jak pić?

Nalewka z mandarynek. Jak zrobić i jak pić?

Nalewka z mandarynek to pomysł w sam raz na sezon jesienno zimowy kiedy to półki sklepowe uginają się pod ich ciężarem. Jest bardzo wiele przepisów na własnej roboty nalewkę z mandarynek. Zarówno takie przygotowywane z samych owoców, jak i takie przygotowywane z samych skórek mandarynek. Nasz przepis na nalewkę z mandarynek łączy w sobie wykorzystanie zarówno samych owoców jak i skorek mandarynek. Poniżej przepis na nalewkę z mandarynek oraz wskazówki jak ją wykorzystać w drinkach i jak pić.

Jak zrobić nalewkę z mandarynek?

Potrzebne składniki i narzędzia:

  • 2 kg mandarynek
  • 1 l spirytusu
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody
  • 2 zamykane słoje o pojemności 2 l
  • gaza
  • lejek
  • 2 zamykane butelki o pojemności 0,7 l

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj mandarynki. Obierz. Postaraj się ze skórek zetrzeć jak najwięcej wewnętrznej, białej skórki. Wrzuć pokrojone skórki (niekoniecznie drobno) do słoja i zasyp cukrem. Pozostaw na 2 dni do pełnego roztopienia się cukru. Co kilka godzin wstrząsaj. Po tym czasie zlej powstały syrop po równo do obu butelek i dodaj do każdej po 50 ml spirytusu. Wstrząśnij i odstaw do lodówki. Obrane owoce pokrój w kostkę pozbywając się przy tym nadmiaru białej skórki. Umieść w drugim słoju, zalej resztą spirytusu i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie zlej spirytus do butelek, pamiętaj wycisnąć przez gazę spirytus z owoców. Dodaj po równo wody i mocno wstrząśnij. Twoja nalewka z mandarynek jest gotowa! Przechowuj w lodówce.

Jak pić nalewkę z mandarynek?

Po za oczywistą metodą picia w formie czystej lub na lodzie, nalewkę z mandarynek można pić jako składnik orzeźwiającej lemoniady łącząc 40 ml nalewki z mandarynek z 20 ml soku z cytryny i wszystko uzupełniając (ok. 80 ml) wodą gazowaną. Ponadto nalewkę z mandarynek można wykorzystać w przepysznym drinku Chill Out Martini. 

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...