Poradniki Nalewka z mandarynek. Jak zrobić i jak pić?

Nalewka z mandarynek. Jak zrobić i jak pić?

Nalewka z mandarynek to pomysł w sam raz na sezon jesienno zimowy kiedy to półki sklepowe uginają się pod ich ciężarem. Jest bardzo wiele przepisów na własnej roboty nalewkę z mandarynek. Zarówno takie przygotowywane z samych owoców, jak i takie przygotowywane z samych skórek mandarynek. Nasz przepis na nalewkę z mandarynek łączy w sobie wykorzystanie zarówno samych owoców jak i skorek mandarynek. Poniżej przepis na nalewkę z mandarynek oraz wskazówki jak ją wykorzystać w drinkach i jak pić.

Jak zrobić nalewkę z mandarynek?

Potrzebne składniki i narzędzia:

  • 2 kg mandarynek
  • 1 l spirytusu
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody
  • 2 zamykane słoje o pojemności 2 l
  • gaza
  • lejek
  • 2 zamykane butelki o pojemności 0,7 l

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj mandarynki. Obierz. Postaraj się ze skórek zetrzeć jak najwięcej wewnętrznej, białej skórki. Wrzuć pokrojone skórki (niekoniecznie drobno) do słoja i zasyp cukrem. Pozostaw na 2 dni do pełnego roztopienia się cukru. Co kilka godzin wstrząsaj. Po tym czasie zlej powstały syrop po równo do obu butelek i dodaj do każdej po 50 ml spirytusu. Wstrząśnij i odstaw do lodówki. Obrane owoce pokrój w kostkę pozbywając się przy tym nadmiaru białej skórki. Umieść w drugim słoju, zalej resztą spirytusu i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie zlej spirytus do butelek, pamiętaj wycisnąć przez gazę spirytus z owoców. Dodaj po równo wody i mocno wstrząśnij. Twoja nalewka z mandarynek jest gotowa! Przechowuj w lodówce.

Jak pić nalewkę z mandarynek?

Po za oczywistą metodą picia w formie czystej lub na lodzie, nalewkę z mandarynek można pić jako składnik orzeźwiającej lemoniady łącząc 40 ml nalewki z mandarynek z 20 ml soku z cytryny i wszystko uzupełniając (ok. 80 ml) wodą gazowaną. Ponadto nalewkę z mandarynek można wykorzystać w przepysznym drinku Chill Out Martini. 

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...