Poradniki Nalewka z jeżyn - przepis na domową jeżynówkę. Jak zrobić i z...

Nalewka z jeżyn – przepis na domową jeżynówkę. Jak zrobić i z czym pić?

Nalewka z jeżyn jest alkoholem wybitnym, eleganckim i dystyngowanym. Wynika to w dużej mierze z tego iż same jeżyny mają w sobie coś królewskiego. Nie są tak pospolite jak truskawki czy też tak proste w smaku jak maliny. Jeżyny, a za czym idzie nalewka z jeżyn mają w sobie to coś. Unikalne połączenie słodyczy, kwasowości i cierpkości. Poniżej przepis na domową nalewkę z jeżyn, która pozwala zamknąć bogactwo tych owoców w butelkę. 

Jak zrobić nalewkę z jeżyn?

Potrzebne składniki i narzędzia:

  • 1kg jeżyn
  • 0,5l spirytusu
  • 200 ml wody
  • 50 ml miodu
  • Słój o pojemności nie mniejszej niż 2l
  • Zamykana butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,75l

Sposób przygotowania:

Jeżyny przede wszystkim należy dokładnie umyć i oczyścić. Dla pewności, iż wśród owoców nie znajdują się „nieproszeni goście”  należy moczyć jeżyny przez około 20 minut w zimnej osolonej wodzie (łyżka stołowa soli na litr wody). Następnie wyławiamy i płuczemy owoce w zimnej wodzie, przekładamy do wyparzonego słoja i zalewamy roztworem wody i spirytusu. Szczelnie zamykamy słój i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 12 tygodni. Po tym czasie filtrujemy płyn przez gazę i przelewamy do butelki, dodajemy miód i mocno wstrząsamy. Odstawiamy na 2 tygodnie dla pełnej maceracji, pamiętając o tym by codziennie wstrząsać butelką.

Z czym pić nalewkę z jeżyn?

Po za oczywistymi metodami picia czyli w formie czystej, na lodzie lub w rozgrzewającej herbatce, nalewkę z jeżyn można pić w drinkach. Najlepszymi drinkami do wypróbowania z nalewką z jeżyn są: The Legend czy Bramble.

Obserwuj nas:

7,522FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
63,400SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Campari Bitter – historia, z czego jest zrobione, jak smakuje, jak pić w drinkach i czym zastąpić

Perła w koronie. Bardzo często przytaczamy to określenie opisując rzecz, która wybija się na tle pozostałych pośród swojego rodzaju czy kategorii. Mówimy...

Jägermeister – „trunek, który pokochały masy” – jego historia, czym jest, skład i sposób produkcji

Historia zaczyna się w  1934, w  Wolfenbüttel gdzieś w Niemczech. Po wielu latach eksperymentów, Curt Mast opracowuje finalny skład trunku, z którego...

Aura – recenzja

Spośród lokali ostatnio przeze mnie odwiedzanych, ten wydaje się miejscem najbardziej przytulnym, miłym i ciepłym. Choć prawdopodobnie aura jesienna sprzyja takim odczuciom,...

Jak Stany Zjednoczone na rumie zbudowano

Syntetyczne pytanie na początek. Jaki alkohol kojarzy nam się kiedy myślimy o USA? Oczywiste jest, że pierwszy na myśl przychodzi nam Bourbon...

Instagram: