Poradniki Nalewka z dzikiej róży. Jak zrobić w domu? Z czym pić?

Nalewka z dzikiej róży. Jak zrobić w domu? Z czym pić?

Nalewka z dzikiej róży poza swoim wyjątkowym smakiem ma bardzo wiele do zaoferowania. Leczniczo wspomaga odporność organizmu, dlatego idealna jest do picia w jesienno-zimowym okresie. Szybko też poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a zwłaszcza działanie nerek i wątroby. Nalewka czy też likier z dzikiej róży jest łatwa w przygotowaniu, wymaga od nas tylko tego, abyśmy pofatygowali się, znaleźli dorodny krzew i zebrali odpowiednią ilość owoców.


Przepis na domową nalewkę z dzikiej róży.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg owoców dzikiej róży
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,2 litra wody

Potrzebne narzędzia:

  • Słoik o pojemności nie mniejszej niż 1 litr
  • Sitko
  • Lejek
  • Butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra


Sposób przygotowania.
Owoce dzikiej róży można zbierać już pod koniec sierpnia. Najlepiej z krzaku oddalonego od jakiejkolwiek drogi szybkiego ruchu. Owoce wstawić na 2 dni do zamrażarki (przemrożone owoce dają lepszy smak). Po tym czasie dokładnie umyć, wysuszyć i ponakłuwać każdy owoc w kilku miejscach. Przełożyć do słoja i zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 miesięcy i pamiętać, aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Zlać spirytus przez sito do przygotowanej butelki. Owoce dzikiej róży w słoiku zasypać cukrem i pozostawić na 3 tygodnie. Pamiętać o wstrząsaniu. Po tym czasie zlać płyn do butelki ze spirytusem. Owoce zalać wodą i mocno wstrząsnąć wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przelać wodę do tej samej butelki, rozcieńczając moc spirytusu, zarazem jak najbardziej wyciskając owoce. Nalewka z dzikiej róży jest gotowa. Nie trzeba jej przetrzymywać w lodówce. Czym dłużej postoi, tym nabierze większego charakteru.


Z czym pić nalewkę z dzikiej róży?
Nalewka z dzikiej róży ma bardzo ciekawy i wielowarstwowy smak. Można ją pić w formie czystej lub z lodem. Dodawać do rozgrzewającej herbaty. Nalewka z dzikiej róży dobrze sprawdzi się w takich kompozycjach jak Vanderbilt, czy Hemingway Daiquiri używana w zastępstwie likieru wiśniowego.

Obserwuj nas:

8,723FaniLubię
7,104ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...

Old Fashioned – powrót klasyka. Jak zrobić, jak serwować, jakie podawać wariacje?

W nazwie koktajlu Old Fashioned (tłum. starodawny) ukryty jest paradoks. Chociaż jest to prawdopodobnie drink historycznie najstarszy, nazywano go “starodawnym”  już wtedy,...