Poradniki Nalewka z dzikiej róży. Jak zrobić w domu? Z czym pić?

Nalewka z dzikiej róży. Jak zrobić w domu? Z czym pić?

Nalewka z dzikiej róży poza swoim wyjątkowym smakiem ma bardzo wiele do zaoferowania. Leczniczo wspomaga odporność organizmu, dlatego idealna jest do picia w jesienno-zimowym okresie. Szybko też poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a zwłaszcza działanie nerek i wątroby. Nalewka czy też likier z dzikiej róży jest łatwa w przygotowaniu, wymaga od nas tylko tego, abyśmy pofatygowali się, znaleźli dorodny krzew i zebrali odpowiednią ilość owoców.


Przepis na domową nalewkę z dzikiej róży.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg owoców dzikiej róży
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,2 litra wody

Potrzebne narzędzia:

  • Słoik o pojemności nie mniejszej niż 1 litr
  • Sitko
  • Lejek
  • Butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra


Sposób przygotowania.
Owoce dzikiej róży można zbierać już pod koniec sierpnia. Najlepiej z krzaku oddalonego od jakiejkolwiek drogi szybkiego ruchu. Owoce wstawić na 2 dni do zamrażarki (przemrożone owoce dają lepszy smak). Po tym czasie dokładnie umyć, wysuszyć i ponakłuwać każdy owoc w kilku miejscach. Przełożyć do słoja i zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 miesięcy i pamiętać, aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Zlać spirytus przez sito do przygotowanej butelki. Owoce dzikiej róży w słoiku zasypać cukrem i pozostawić na 3 tygodnie. Pamiętać o wstrząsaniu. Po tym czasie zlać płyn do butelki ze spirytusem. Owoce zalać wodą i mocno wstrząsnąć wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przelać wodę do tej samej butelki, rozcieńczając moc spirytusu, zarazem jak najbardziej wyciskając owoce. Nalewka z dzikiej róży jest gotowa. Nie trzeba jej przetrzymywać w lodówce. Czym dłużej postoi, tym nabierze większego charakteru.


Z czym pić nalewkę z dzikiej róży?
Nalewka z dzikiej róży ma bardzo ciekawy i wielowarstwowy smak. Można ją pić w formie czystej lub z lodem. Dodawać do rozgrzewającej herbaty. Nalewka z dzikiej róży dobrze sprawdzi się w takich kompozycjach jak Vanderbilt, czy Hemingway Daiquiri używana w zastępstwie likieru wiśniowego.

Obserwuj nas:

8,404FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
91,500SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Barmaństwo survivalowe. Czyli jak zrobić dobry koktajl, kiedy „nie ma nic”?

Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że...

Gin z tonikiem – historia powstania, jak poprawnie przygotować i jakie składniki najlepiej ze sobą połączyć?

Istnieje taka teoria, że dzięki ginowi z tonikiem Brytyjczycy zajęli i utrzymali Indie. Na pierwszy rzut oka sugerować to może picie na...

St. John Cocktail Club – recenzja

Właściwie recenzję tego lokalu powinienem napisać w języku angielskim, gdyż z miejsca widać, że targetem jest tutaj zagraniczny turysta. Cóż się dziwić,...

Margarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie tylko.

Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy...

Instagram: