Poradniki Nalewka z czarnego bzu, czyli jak w domu zrobić likier St-Germain i...

Nalewka z czarnego bzu, czyli jak w domu zrobić likier St-Germain i z czym go pić?

Nalewka z czarnego bzu to najlepszy pomysł na to, jak zamknąć lato w butelce i raczyć się nim w zimowe wieczory. Kwiatowy, lekko kwaskowy smak to charakterystyczne cechy nalewki z czarnego bzu. Jego unikalność smaku została już dawno dostrzeżona przez producentów St-Germain, czyli najbardziej znanego likieru z czarnego bzu. Poniżej przedstawiamy, jak w domu, zrobić nalewkę z czarnego bzu.

Jak zrobić nalewkę z czarnego bzu?

Aby przygotować najwyższej jakości nalewkę z czarnego bzu, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Bez kwitnie późną wiosną w maju i czerwcu, i to wtedy należy zbierać białe aromatyczne kwiaty. Najlepiej robić to przed południem gdyż wtedy kwiaty posiadają najwięcej zapachu. Zbierać należy same kwiaty, bez łodyżek które są trujące. Kwiaty otrzepać z ewentualnych „nieproszonych gości”. Nalewkę przygotowywać nie później niż dwie godziny od zbioru. 

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg kwiatów czarnego bzu
  • 0,5 litra spirytusu
  • skórka z dwóch cytryn
  • 0,5 kg cukru
  • 0,2 litra wody

Potrzebne narzędzia:

  • słoik (minumum 1 l)
  • sitko
  • gaza lub filtr do kawy
  • lejek
  • butelka (0,7 l)

Sposób przygotowania:

Dokładnie sparz cytryny i obierz skórki tak, aby nie posiadały zbyt wiele białego albedo. Pokrój na mniejsze paski. Świeżo zebrane kwiaty bzu przełóż do słoja i zalej spirytusem. Na wierzch ułóż skórki z cytryny. Dociśnij wszystko szklanym spodkiem lub innym słoikiem, tak aby wszystkie kwiaty pokryte zostały spirytusem. W przeciwnym wypadku kwiaty ściemnieją. Odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, pamiętając aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Przefiltruj dokładnie spirytus przez sito i gazę do przygotowanej butelki. Kwiaty w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 4 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu. Po tym czasie również dokładnie przefiltruj płyn do butelki ze spirytusem. Kwiaty zalej wodą i mocno wstrząśnij, wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przefiltruj podwójnie wodę do tej samej butelki rozcieńczając moc spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce do pełnej maceracji. Po tym czasie twój likier jest gotowy. Nie musisz go przetrzymywać w lodówce.

Z czym pić nalewkę z czarnego bzu?

Nalewka z czarnego bzu, mimo swojej smakowej wszechstronności, nie jest częstym składnikiem drinków klasycznych. Można ją pić w formie czystej, na lodzie lub dodać do rozgrzewającej herbaty. Spróbuj wykorzystać swoją nalewkę jako ekstra dodatek do takich kompozycjach, jak Ja-mora, czy Cucumber Collins.

Obserwuj nas:

8,407FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
91,600SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Barmaństwo survivalowe. Czyli jak zrobić dobry koktajl, kiedy „nie ma nic”?

Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że...

Gin z tonikiem – historia powstania, jak poprawnie przygotować i jakie składniki najlepiej ze sobą połączyć?

Istnieje taka teoria, że dzięki ginowi z tonikiem Brytyjczycy zajęli i utrzymali Indie. Na pierwszy rzut oka sugerować to może picie na...

St. John Cocktail Club – recenzja

Właściwie recenzję tego lokalu powinienem napisać w języku angielskim, gdyż z miejsca widać, że targetem jest tutaj zagraniczny turysta. Cóż się dziwić,...

Margarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie tylko.

Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy...

Instagram: