Poradniki Nalewka z aronii - jak zrobić, jakie ma właściwości i z czym...

Nalewka z aronii – jak zrobić, jakie ma właściwości i z czym pić?

Nalewka z aronii jest nie tylko smaczna, ale również wyjątkowa. Ze względu na swój unikalny smak, aronia wykorzystywana jest często do przygotowywania wszelkich syropów, dżemów i likierów. Aronia posiada również lecznicze właściwości, tak bardzo nam w życiu potrzebne. Tak więc, nie zwlekajmy i przy najbliższej okazji zróbmy nalewkę z aronii!

Aronia – jakie ma właściwości?

Aronia obniża ciśnienie i dba o ścianki naczyń krwionośnych. Przeciwdziała miażdżycy, obniżając poziom cholesterolu. Obniża ryzyko zachorowania na zaćmę oraz inne choroby wzroku. Zawiera również bardzo wiele przeciwutleniaczy.

Przepis na nalewkę z aronii

Potrzebne składniki i narzędzia:

  • 1kg aronii
  • 0,5l spirytusu
  • 200 ml wody
  • syrop cukrowy (powstały z połączenia 0,5kg cukru i 0,5l wody)
  • słój (2l)
  • dwie zamykane butelki (0,75l)
  • sito
  • lejek

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj aronię, nie pozbawiając jej gałązek. Wcześniejsze usunięcie może spowodować naruszenie struktury owocu i zbędne nasączenie wodą podczas mycia. Po umyciu usuń gałązki. Wyparz słój i przesyp owoce. Zmieszaj spirytus z wodą w podanych powyżej ilościach i zalej owoce. Zakręć szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na ok. 8 tygodni. Pamiętaj o codziennym wstrząsaniu. Następnie odcedź płyn ze słoja w równych ilościach do przygotowanych butelek. Przygotuj syrop cukrowy i po ostudzeniu przelej do wspomnianych butelek. Szczelnie zamknij i pozostaw w chłodnym oraz ciemnym miejscu nawet do roku, w celu pełnej maceracji.

Z czym pić nalewkę z aronii?

Nalewkę z aronii można pić w formie czystej lub na lodzie. Będzie również świetnym dodatkiem do zimowej herbaty. Z uwagi na swój słodko-cierpki charakter, świetnie sprawdzi się w drinkach, takich jak Kir Royale lub Black Mussel użytą w miejsce oryginalnego likieru porzeczkowego.

Obserwuj nas:

8,407FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
91,600SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Barmaństwo survivalowe. Czyli jak zrobić dobry koktajl, kiedy „nie ma nic”?

Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że...

Gin z tonikiem – historia powstania, jak poprawnie przygotować i jakie składniki najlepiej ze sobą połączyć?

Istnieje taka teoria, że dzięki ginowi z tonikiem Brytyjczycy zajęli i utrzymali Indie. Na pierwszy rzut oka sugerować to może picie na...

St. John Cocktail Club – recenzja

Właściwie recenzję tego lokalu powinienem napisać w języku angielskim, gdyż z miejsca widać, że targetem jest tutaj zagraniczny turysta. Cóż się dziwić,...

Margarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie tylko.

Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy...

Instagram: