Poradniki Przepisy na Drinki z Kawą

Przepisy na Drinki z Kawą

Po ten czarny, choć czasem zabielony lub z pianką napój, sięga cały świat. Kawa, bo o niej mowa to składnik koktajli, którego wiele osób się obawia. Czy wolno łączyć z alkoholem? Jaką z jakim? Czy są inne kawowe koktajle, niż Irish Coffee? Otóż na te wszystkie pytania odpowiedź jest prosta. Tak – jak najbardziej!

Jest wiele możliwości na połączenie kawy, gdyż sama sobie potrafi mieć tak różny smak. Tak więc możemy ją zastosować w wielu kombinacjach. Począwszy od użycia espresso poprzez kawę z chemexu, syfonu czy ostatnio bardzo popularnego cold brew. Już w połowie XIX w. hiszpańscy żołnierze mieszali rum z kawą, by dodać sobie kurażu. Wiek później powstał jeden z najbardziej znanych przepisów, bazujący na kawie – Irish Coffee. W jego skład wchodzi Irlandzka Whiskey, gorąca czarna kawa, brązowy cukier i delikatny kożuszek ze śmietanki.

Drugim natomiast najbardziej znanym połączeniem smakowym to Espresso Martini Dick’a Bradsella – ojca chrzestnego londyńskiej sceny barowej. Koktajl stworzony w 1984roku w Fred’s bar na życzenie jednej z modelek siedzącej przy barze. Jedyną sugestią którą usłyszał Bradsell były słowa “wake me up, and then f*** me up”. Espresso Martini jest kultowym połączeniem wódki, likieru kawowego, espresso oraz odrobiny syropu cukrowego.
Z roku na rok popularność kawy wzrasta, a wraz z nią pojawiają się nowe techniki przygotowywania kawy. Dzięki świetnym baristom mamy też szansę spróbować alternatywnych metod parzenia kawy, które wykluczają użycie tradycyjnego ekspresu ciśnieniowego. Co ważne “alternatywne” nie znaczy tu nowe, bądź gorsze, gdyż większość z tych technik znana jest od wielu lat (!) i wręcz stworzona jest do uzyskiwania idealnego smaku i aromatu czarnej kawy. Syfon do kawy powstał około 150 lat temu, a swoją największą popularność zyskał w USA i kanadzie około 1960 roku. Chemex pojawił się już w 1941 roku, a najmłodszym urządzeniem jest aeropress z 2005 roku. Kawa której używa się do parzenia to już speciality single, a nie blend dzięki czemu możemy wyróżnić z kawy wiele aromatów, takich jak jeżyny, truskawki, cytrusy, zieloną herbatę czy nawet liczi. Każda z metod daje również inne efekty końcowe i koncentrację smaku, stąd mamy ogromne pole do popisu podczas tworzenia naszych koktajli. Doceńcie aromat i smak kawy, a nie tylko walory energetyczne! 🙂

Przepisy na drinki z kawą:

El Carajillo

  • 50 ml białego rumu
  • 50 ml czarnej kawy (ekspress lub aeropress)
  • 10 ml likieru morelowowego
  • 2,5 ml Fernet Branca
  • 1 mała łyżka drobnego białego cukru

Wszystkie składniki połącz w szejkerze z lodem, używając techniki “throwing’u”.

Peter Pan Cocktail

  • 50 ml czarnej kawy z syfonu
  • 30 ml białego rum
  • 20 ml spiced rum
  • 15 ml likieru maraschino
  • 10 ml syropu cynamonowego

Całość mocno wstrząśnij w szejkerze, a następnie odcedź do koktajlowego kieliszka. Udekoruj dwoma ziarenkami kardamonu.

Brew it!

  • 50 ml kawy zaparzonej techniką “cold brew”
  • 30 ml calvados
  • 10 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 2 ml angostury bitters

Połącz składniki, mieszając je z kostkami lodu, przez około 10 sekund i gotowe!

Mateusz Szuchnik
Mateusz Szuchnik
Współzałożyciel projektu barowego El Koktel nagrodzonego tytułem „Najlepszy Bar Koktajlowy 2015” w plebiscycie Bar Roku. Od 2009 roku w gastronomii. doświadczenie zdobywał w kraju jak i poza granicami Polski. Finalista wielu międzynarodowych konkursów barmańskich m.in: Diageo World Class 2015, Zdobywca 3 miejsca na świecie w Bols Around The World 2013 oraz Top 5 na finale Tahona Society Cocktail Competiton 2016. Członek prestiżowej akademii The World’s 50 Best Bars wybierającej najlepsze koktajl bary na świecie. Pasjonat tequili, mezcalu oraz kultury latino w kulinariach. Gastronomiczny podróżnik, który przemierza świat w poszukiwaniu wiedzy, inspiracji i smaku.

Obserwuj nas:

9,275FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...